PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Roboti šivaju T-shirt majice

Roboti će dnevno proizvoditi 800 000 majica

 

Kineska tvrtka Tianyuan Garments Suzhou potpisala je sporazum sa tvrtkom SoftWear Automation u Atlanti kako bi razvila potpuno automatiziranu proizvodnu liniju majica (T-shirt) u Tianyuanovu novom postrojenju, u Little Rocku, u Arkansasu, SAD.

Tehnologija je razvijena i patentirana od strane Advanced Technology Development Center Georgia Techsa. Pomoću kamera koje provjeravaju tkanine i robota koji upravljaju šivaćim iglama, sustav će obrađivati mekane tkanine i raditi majice za Adidas.

„Sustav bi trebao biti u potpunosti dorađen do kraja iduće godine“, dodaju iz tvrtke.

„Od rezanja (krojenja) tkanine i šivanja do gotovog proizvoda potrebno je oko četiri minute“, kaže g. Tang Xinhong, predsjednik Tianyuan Garmentsa. „Instalirat ćemo 21 proizvodnu liniju. Kada sistem bude u potpunosti posložen, moći će napraviti jednu majicu svake 22 sekunde. Tako možemo proizvoditi 800.000 majica dnevno.“

 

Trošak radnika po majici iznosi 0,33 US dolara

Uz potpunu automatizaciju, trošak radnika za svaku majicu iznosi oko 0.33US $. „Diljem svijeta, ni najjeftinije tržište ne može se usporediti s ovim. Stvarno sam uzbuđen zbog toga“, kaže Tang.

Tianyuan je u listopadu objavio da će uložiti 20 milijuna američkih dolara na 100.000 m2, u gotovo zaboravljenom Little Rocku. S vremenom će Arkansasu donijeti 400 novih radnih mjesta, kažu iz tvrtke. Ceremoniji potpisivanja sporazuma su prisustvovali Kinesko izaslanstvo za tekstil, koje je predvodio g. Xu Yingxin, potpredsjednik Kineskog nacionalnog vijeća za tekstil i odjeću.

G. Xu kaže da otvaranje tvornice odjeće u Arkansasu omogućuje Tianyuanu da zadovolji zahtjeve za trenutačnim potrebama svojih klijenata. Pohvalio je Tianyuanovu suradnju s američkim partnerima u automatizaciji, kao pametnim potezima na ključnom spoju u tehnološkoj revoluciji. „Ideja industrije 4.0 i inteligentna proizvodnja postupno postaju stvarnost“, kaže g. Xu. „Zapravo je to vrsta revolucije intenzivnog rada u proizvodnji odjeće.“

Izaslanstvo, sastavljeno od vodećih ljudi u tekstilnoj industriji i poduzetnika, također je posjetilo postojeće tvornice Tianyuan i Shandong Ruyi Technology, Arkansas Economic Development Commission (AEDC) i Walmartovo globalno sjedište.

Primio ih je guverner Arkansasa, g. Asa Hutchinson, koji aktivno promovira Arkansas kineskim ulagačima. Osobno je otišao u Kinu i potpisao ugovor s tvrtkom Tianyuan, kako bi prošle godine otvorili trgovinu u Little Rocku.

 

Kina vraća proizvodnju SAD-u

Sveukupno, Hutchinsonovi su napori donijeli rezultate. Nakon Tianyuana i Shandong Ruyi je u svibnju priopćio ulaganje od 410 milijuna dolara, za otvaranje tvornice pređe koja koristi lokalni pamuk, u gradu Forrest City, koji je udaljen oko sat vremena od Little Rocka. Tvrtka je u procesu obnove bivše zgrade Sanyo, a otvorit će oko 800 radnih mjesta na tom području, kažu iz tvrtke.

„Kina je preuzela mnogo tehnologija i opreme iz SAD-a“, kaže g. Xu. „ Mnoge su robne marke ušle u Kinu. Sada Kina počinje proizvoditi u SAD-u.“

„Kineske tekstilne tvrtke počele su ulagati u Sjevernoj i Južnoj Karolini. Uz ulaganje tvrtki Shandong Ruyi iTianyuan, Arkansas postaje još jedan centar za kinesku tekstilnu industriju.“

Pozdravljajući delegaciju, Hutchinson je rekao kako su dvije tvornice odjeće koje su došle ovamo – Ruyi i Tianyuan, veoma uspješne. Ravnatelj AEDC-a, g. Michael Preston se trudi da im pomogne na bilo koji način. Ako imaju problem ili postoji nešto što ne razumiju, dobivaju potrebnu pomoć.

 

Računalni sustavi vide tkaninu preciznije od ljudskog oka

Tvrtka koja ih oprema tehnologijom, SoftWear Automation, nedavno je primila 4.5 milijuna dolara za financiranje od postojećeg investitora, CTW Venture Partners. Financiranje će ubrzati razvoj tvrtke te uvođenje potpuno automatiziranih šivaćih, radnih linija, posebno za proizvodnju odjeće u SAD-u. Tvrtka planira zaposliti i novih 20 radnika s obzirom na rastuću potražnju kupaca.

SoftWear Automation, u koji spadaju i vodeće robne marke među kupcima, glavna je “smetnja” u industriji tekstila zbog velike količine sašivenih proizvoda, u vrijednosti od 100 milijardi US $, sa svojim radnim linijama za proizvodnju robe, obuće i odjeće nove generacije. Kompletno automatizirani Sewbot omogućuje proizvođačima stvaranje visoko kvalitetnih proizvoda, po nižoj cijeni, pomičući lanac bliže kupcima. „Naši inovativni sistemi, Sewbots, pomiču igle prema tkanini umjesto tkanine prema igli.“, kaže g. Palaniswamy „Raj“ Rajan, predsjednik i CEO tvrtke SoftWear Automation.

“Tvornice su danas u potrazi za jeftinom radnom snagom diljem svijeta, a završili smo s neodrživim opskrbnim lancem. Sewbots sistemi, tvrtke SoftWear Automation, mogu premjestiti tu proizvodnju bliže kupcu ili sirovinama. ”

Patentirani računalni sustavi vide tkaninu preciznije od ljudskog oka, prateći točno postavljanje igala na pola milimetara preciznosti. Prodaja SoftWear Automation je porasla za 1000% od 2015. godine (kada je započela s isporukom proizvoda), pa do 2016. godine. Prognoze su da će tvrtka jednako rasti i u 2017.g., navodi se u priopćenju.

97% posto sve odjeće u SAD-u je uvezeno

Američka udruga za odjeću i obuću izvještava da je 97% posto sve odjeće u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno uvezeno. Prema riječima g. Rajana, jedan od najvažnijih ciljeva tvrtke SoftWear je dovesti proizvodnju tekstila natrag u SAD, te stvaranje radnih mjesta za one koji nadgledaju rad Sewbot sistema. “Proizvodnja tekstila u SAD-u će izgledati drugačije kada se vrati, ali će biti produktivnija i osigurati više plaćena radna mjesta nego prije”, kaže on.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content