Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Sveučilište Sjever

 

Česti susreti s vlasnicima tiskara počinju vrlo sličnim temama. To su razgovori o novim strojevima, njihovim mogućnostima, gdje nabaviti kakve materijale i po kojim cijenama? Naposljetku, sve završava komentarima o naplati i kako naći stručni radni kadar. Zaključak je da stručnog kadra nema, morate ga sami izučiti. Dogodi se da ako ponudite nekom radniku nekoliko stotina kuna više u odnosu na plaću u konkurentskoj tiskari, možda će doći raditi za Vas, ali budite svjesni da će takav radnik opet za manji iznos povišice nenadano otići od Vas trećoj tiskari. Svjesni nedostatka stručne radne snage, odlučili smo provjeriti gdje se obrazuju budući naraštaji grafičara, dizajnera…

Većina Vas vjerovatno još nije čula da postoji sveučilište pod ovim imenom jer “Sveučilište Sjever” pod ovim imenom djeluje manje od godinu dana. Osnivači ove visokoškolske ustanove su gradovi Varaždin i Koprivnica. Sveučilište Sjever je zamišljeno kao regionalno sveučilište sjeverozapadne Hrvatske s dva sveučilišna centra u Varaždinu i Koprivnici, iako danas sveučilište pohađaju studenti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Začeci ustanove sežu u 2001. godinu kada je s radom započela Visoka škola s pravom javnosti pri Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Iz godine u godinu raste. Već 2005/2006 godine kreće se s dva nova stručna studija od kojih je jedan za nas vrlo značajan, a to je stručni preddiplomski studij „Multimedija, oblikovanje i primjena“. Od 2005. djeluje kao “Veleučilište u Varaždinu”. Početkom 2014. godine integracijom Medijskog sveučilišta iz Koprivnice i Veleučilišta u Varaždinu, gradovi Koprivnica i Varaždin osnivaju Sveučilište Sjever. Sveučilište trenutno prolazi proces preoblikovanja statusa iz privatne u javnu visoko obrazovnu instituciju, što bi ustanovi pored financiranja iz državnog proračuna donijelo benefit autonomije djelovanja i razvoja. Trenutno na Sveučilištu Sjever studira više od 3000 studenata, kojima predaje više od 250 nastavnika i suradnika, a izvode nastavu na 11 različitih studijskih programa.

Prilikom posjete Sveučilištu Sjever u sveučilišnom centru Varaždin dočekao nas je domaćin, g. Robert Geček, dipl. ing., ravnatelj Centra za digitalno nakladništvo Sveučilišta Sjever. Upoznao nas je s organizacijom sveučilišta i poveo u posjetu Centru za digitalno nakladništvo. Prostorom dominira ogroman laserski produkcijski printer Xeikon DCP32D. “Instalaciju ovog uređaja tek završavamo. Xeikon je vrijedna donacija poduzeća AKD iz Zagreba. Dobili smo dva printera: jedan je ovdje, a drugi u Sveučilišnom centru Koprivnica. Ima mogućnost tiska iz role, obostrani ispis u jednom prolazu, a brzina je 4200 A4 stranice u full coloru na sat. Printer ćemo koristiti za interne potrebe našeg sveučilišta, za tisak knjiga, brošura i drugih sličnih proizvoda. U jedan dio doradnih strojeva investirali smo vlastita sredstva: nabavljen je stroj za meki uvez knjiga, grafički nož, električna klamerica i bigalica, roll plastifikator te neki manji doradni strojevi. Naši susjedi, poduzeće „Kopitehna“opremilo je prostor Canonovim laserskim produkcijskim printerima: Canon Imagepress C1+, s mogućnošću segmentnog lakiranja otiska, Canon imageRunner ADVANCE C9060, idealnim za manje naklade te LFP printerom Canon IPF8300S. Ovaj prostor će biti korišten i kao praktikum za izvođenje vježbi sa studentima iz stručnih kolegija na studiju „Multimedija, oblikovanje i primjena“. Kao relativno mlado sveučilište kako ste ekipirani sa stručnim kadrom? “U sklopu cijelog sveučilišta imamo više od 250 stručnih predavača. Na samom Odjelu za multimediju, oblikovanje i primjenu, kolegije iz područja grafičke i multimedijske tehnologije predaje 17 zaposlenika (doktora i magistara znanosti te diplomiranih inženjera iz polja grafičke tehnologije, informacijske i komunikacijske tehnologije, računarstva i srodnih struka). Unaprjeđujemo svoja znanja sudjelovanjem na raznim međunarodnim seminarima, simpozijima i skupovima, a potom ta znanja prenosimo našim studentima. Trenutno je nekoliko naših predavača na obuci iz color managementa u Budimpešti. Pratimo dinamične promjene unutar grafičke industrije i u potpunosti smo okrenuti prema novim inovativnim tehnologijama koje kontinuirano implementiramo u nastavni proces. Pripremamo naše studente za nove digitalne tehnologije koje ulaze u sve vrste tiska, na svim proizvodima od tiska knjiga, plakata pa do tiska na različite vrste i oblike materijala.

”Jeste li zadovoljni znanjem s kojim Vaši studenti izlaze sa sveučilišta? “Studij na našem Odjelu za multimediju, oblikovanje i primjenu je interdisciplinaran studij u znanstvenom području tehničkih znanosti koji obuhvaća široka područja multimedijske produkcije: audio-foto-video produkcija, tiskarske tehnologije, grafički i web dizajn, programiranje i baze podataka, informacijski sustavi, poslovno komuniciranje. Interdisciplinarnu stručnost multimedijske produkcije zahtijeva intenzivan razvoj informacijskih, komunikacijskih, grafičkih i srodnih područja znanosti. Nastava bazirana na praktičnim projektnim zadacima osigurava studentima stjecanje kvalitetnih kompetencija iz teorije boja, fotografije, video tehnologija, obrade zvuka, tiskarskih tehnika, programiranja, 3D modeliranja i animacije, komunikologije, dizajna vizualnih komunikacija, web dizajna, informacijskog managementa, proizvodnje i distribucije audio vizualnih sadržaja, poduzetništva. Naši studenti nemaju problema sa zaposlenjem, vrlo su traženi na tržištu rada. Zapošljavaju se u poznatim agencijama, a studiranje na Sveučilištu Sjever je dobar oslonac za samostalan početak poslovne karijere. Raznim međunarodnim programima omogućujemo studentima da dio nastave ili prakse odrade u nekoj od europskih zemalja preko Erasmus programa.

Dobar primjer kvalitetnog rada sa studentima je festival multimedije MOP u Varaždinu, koji je ove godine održan po treći puta i trajao je 3 dana. Predstavlja izvrstan primjer studentskog projekta začetog na neovisnoj studentskoj inicijativi studenata s Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu s mnogobrojnim zanimljivim instalacijama i predavačima iz cijele Europe. Festival financijski značajno podupiru Studentski zbor Sveučilišta Sjever odnosno samo Sveučilište Sjever. Više o festivalu multimedije može se saznati na internetskim stranicama koje su autorski rad studenata (www.mop-fest.com).

https://www.unin.hr/

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content