Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Branša pokazuje znakove oporavka i odlučnost da uspije

Iako će 8. drupa Global Trends Report biti objavljen u rujnu ove godine, prvi rezultati ankete provedene ovog proljeća već su dostupni. Općeniti zaključak je da je povjerenje u porastu te sve regije i tržišta predviđaju porast ulaganja u 2023.

Rezultati ankete pokazuju da je industrija diljem svijeta u prosjeku ipak malo sigurnija u pogledu budućnost u odnosu na zadnje drupa istraživanje provedeno 2019., prije pandemije. Tržište ambalaže je najjače, ali komercijalna, izdavačka i funkcionalna tržišta pokazuju znakove oporavka za 2023. Regionalno, razine povjerenja variraju. Primjerice Azija i Južna Amerika očekuju bolje rezultate u 2023., dok je Europa malo klonula s obzirom na rat Rusije i Ukrajine i njegove posljedice.

Ulaganja su, očekivano, neizbježno pala tijekom posljednje dvije godine. No, i tiskari i dobavljači najavljuju velike planove za kapitalna ulaganja.
„I tiskari i dobavljači znaju da moraju uvesti inovacije kako bi uspjeli na duži rok. Šokovi u posljednje dvije godine vezali su ulaganja, ali istraživanje pokazuje da industrija očekuje početak oporavka 2023.“, kaže Sabine Geldermann, direktorica Print Technologies u Messe Düsseldorf.

Rezultati su to koji proizlaze iz online ankete u kojoj je sudjelovalo više od 500 donositelja odluka od strane tiskara i proizvođača/dobavljača strojeva diljem svijeta. Anketu su proveli Printfuture (UK) i Wissler & Partner (Švicarska) u ime drupe.


Povjerenje ovisi o tržištu i regiji

Globalno je 18% više tiskara ekonomsko stanje svoje tvrtke opisalo kao “dobro” u usporedbi s onima koji su ga prijavili kao “loše”. Kod dobavljača je neto pozitivna bilanca bila još veća, 32%. Kao i uvijek, povjerenje se razlikuje ovisno o regiji i tržištu. Tržište ambalaže napreduje, dok se izdavaštvo i komercijalni tisak suočavaju sa strukturnim promjenama uzrokovanim digitalizacijom. No, znakovi oporavka se naziru.
Regionalno je slika vrlo miješana. Europa je zabrinuta zbog posljedica rusko-ukrajinskog rata, dok drugi, npr. Azija i Južna/Srednja Amerika, očekuju daljnji porast prodaje u 2023. kako raste gospodarski zamah nakon pandemije.

Naklade i investicijski planovi

Analiza opsega ispisa u 2022. po vrsti tiska pokazuje kontinuirani pad ofsetnog tiska iz arka kod komercijalnih tiskara koji je u skladu s povećanjem kod ambalažnih tiskara. Naklade u flekso tisku i dalje rastu posebice kod tiska ambalaže.
Također, sva su tržišta izvijestila o porastu korištenja digitalnog tiska u boji iz arka. Sva tržišta osim izdavaštva izvješćuju i o porastu korištenja digitalnog ink jet tiska u boji.
Unatoč aktivnom padu obujma ofsetnog tiska iz arka na komercijalnim tržištima, ovo je najpopularnija vrsta tiska za ulaganje u 2023. na svim tržištima osim ambalaže, gdje prednjači flexo.
Digitalna tonerska rješenja drugi su najpopularniji cilj za sva ostala tržišta. Oprema za završnu obradu druga je najpopularnija meta za ulaganje nakon strojeva za tisak.

Socioekonomski pritisci i globalno ekonomsko tržište

Društveno-ekonomski pritisci imaju velik utjecaj diljem svijeta i sve su važniji i za tiskare i za dobavljače. No, njihovo viđenje varira od regije do regije.
Na primjer, 62% tiskara u Aziji izabralo je pandemiju kao najveću prijetnju, dok je u Europi to odabralo 51% ispitanih. 32% europskih tiskara kao veliki pritisak smatra fizičke ratove, dok tako misli samo 6% onih u Južnoj/Srednjoj Americi.
Umjesto toga, 58% njih kao prijetnju vidi ekonomsku recesiju.
Globalno ekonomsko tržište je u posljednje dvije godine doživjelo više šokova nego ikad nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, ovo istraživanje pokazuje da je tisak još uvijek središnje sredstvo komunikacije na svim tržištima i u svim regijama i da, iako su pred branšom izazovna vremena, industrija ima i povjerenja i odlučnosti da uspije. Mudro strateško ulaganje osigurat će napredovanje i tiskara i njihovih dobavljača, iščitava se iz drupa Global Trends Report.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content