Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Obojite promjene temperature uz MyCol termokromne indikatore

Istraživački radovi često imaju ogroman potencijal za komercijalizaciju i mogu značajno doprinijeti gospodarskom razvoju. Primjer uspješnog prijenosa znanstvenog otkrića u poslovnu sferu donosimo u nastavku
Radi se o primjeni termokromnih materijala čija se boja mijenja ovisno o temperaturi, odnosno o inovaciji koja je bila ključna za osnivanje slovenske tvrtke MyCol.
Poslovni put slovenske tvrtke MyCol započeo je na Kemijskom institutu u Ljubljani kada je dr. Marta Klanjšek Gunde, danas direktorica tvrtke MyCol, ocijenila da njezin istraživački rad na području termokromnih materijala ima veliki potencijal za komercijalizaciju. Termokromni materijali su materijali čija se boja mijenja ovisno o temperaturi. Nakon analize i sagledavanja potencijalnih potreba tržišta, MyCol je osnovan 2017. godine.
Najprije su uspjeli razviti indikatore za ireverzibilno bojenje na visokim temperaturama, točnije između 50 °C i 180 °C, a kasnije, zbog složenije tehnologije u proizvodnji i primjeni, i na nižim temperaturama.

Kako funkcioniraju termokromni indikatori?

Osnova ireverzibilnog termokromnog indikatora je termokromna tiskarska boja koja se može tiskati na samoljepljive naljepnice ili direktno na podlogu. Nakon tiskanja i sušenja otisci su prije zagrijavanja bijeli, no nakon zagrijavanja iznad kritične (odabrane) temperature postaju jako obojeni. Hlađenjem se ova boja zadržava i ne vraća natrag u bijelu. Razlika u boji jasno je vidljiva u svim uvjetima promatranja. S obzirom na to da ne dolazi do značajne promjene boje čak niti nakon nekoliko godina, korisniku omogućuje jednostavnu kontrolu povijesti temperature proizvoda.

Dr. Klanjšek Gunde ističe da je moguće izraditi indikatore različitih boja, npr. crne, plave, zelene, crvene ili magenta. Nedavno je razvijena tehnologija za termokromne tiskarske boje namijenjene reverzibilnom obojenju u temperaturnom rasponu iznad 50 °C.

Sve MyCol tiskarske boje su na bazi vode, što osigurava veću prihvatljivost za okoliš, printere i korisnike. Stručnjaci znaju da je termokromne tiskarske boje takvih svojstava gotovo nemoguće nabaviti na svjetskom tržištu. U proizvodnji termokromnih tiskarskih boja tvrtka MyCol pomno bira tvari koje nisu otrovne ili čija je toksičnost što niža. LCA analiza ireverzibilnih indikatora temperature pokazala je da je utjecaj njihove proizvodnje na okoliš minimalan i zanemariv u usporedbi s ekološkim otiskom proizvoda na koji je indikator ugrađen.

Više o termokromnim indikatorima i širokoj mogućnosti primjene pročitajte, a detaljnije pročitajte u tiskanom izdanju Print Magazina, sada dostupnom online.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content