Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

FESPA EURASIA Istanbul 2015 • FESPA lokalnog karaktera

FESPA Eurasia je sajam od kojeg se mnogo očekuje. On je zamišljen kao sajam koji bi prezentirao najno­vije tehnologije posjetiteljima sa područja Bliskog istoka, sjeverne i srednje Afrike, država “stanova” koje ekonomski vrlo dobro surađuju sa Turskom te područje Balkana koje je također ekonomski povezano sa turskom industrijom.

FESPA Eurasia je sajam fokusiran na tisak širokih formata, sitotisak, izradu reklamnih znakova i tisak na tkaninu. Organizator sajma je FESPA, a suorganizator ARED- turska udruga proizvođača tiskovina i reklama. Održava se treću godinu u neposrednoj blizini istanbulskog aerodroma. Iako je vrlo dobro povezan sa regijom, nama se činilo da mu nedostaje internacionalnih posjetitelja. Susreli smo svega desetak osoba iz naše regije. Jedan od razloga manjeg broja stranih posjetitelja je strah, koji je od medija nametnut a uzrokovan je nedavnim političkim događajima u ovoj regiji. Tijekom naše trodnevne posjete Istanbulu, nismo primijetili razlog za zabrinutost ili strah.

FESPA Eurasia je sajam od kojeg se mnogo očekuje. On je zamišljen kao sajam koji bi prezentirao najnovije tehnologije posjetiteljima sa područja Bliskog istoka, sjeverne i srednje Afrike, država “stanova” koje ekonomski vrlo dobro surađuju sa Turskom te područje Balkana koje je također ekonomski povezano sa Turskom industrijom.

Nažalost, ovogodišnja politička nestabilnost nije bila nakolonjena FESPA-i. Nemamo još službene informacije o broju posjetitelja i njihovoj geografskoj pripadnosti, ali smo stekli dojam da smo posjetili malo veći lokalni sajam.
Ipak, vrlo smo zadovoljni ovim sajmom. Znatno se razlikuje od europskih sajmova, na koje smo navikli, po strukturi izlagača. To su uglavnom poduzeća i brandovi koje smo sada prvi puta sreli. Iznenadio nas je veliki broj proizvođača repromaterijala od boja za sitotisak, solventnih i UV boja, papira, tkanina, folija pa do većih proizvođača printera. Iako su svi oni bazirani na nama poznatim solventnim ili UV tehnologijama, opet su različiti ili zbog softvera ili nekih zanimljivih hardverskih rješenja koja nismo viđali. Viđene printere, CNC i laserske rezače možemo svrstati po tehnologiji u nešto nižu klasu od uređaja koje nalazimo na našim tržištima, ipak bilo je proizvođača koji sa svojim uređajima mogu parirati i najvećim svjetskim proizvođačima. Neki su nas ugodno iznenadili svojom kvalitetom i brzinom otiska, a posebno cijenom koja katkad bude i trostruko niža u usporedbi sa japanskim ili europskim uređajima sličnih karakteristika.

Orijentiranost proizvođača pisača na tekstilnu industriju je vrlo vidljiva. Veliki broj izlagača je predstavio rješenjaDTG pisač za tisak na tkanine od klasičnog sitotiska, različitih tehnika tiska na t-shirt, sublimacije na tkanine koje se koriste u modnoj industriji pa do velikih strojeva koji koriste novu tehnologiju direktnog tiska sa pigmentnim bojama na role pamučne tkanine. To su uglavnom industrijski pisači kapaciteta od 100m2 na više sa jedinicama za termo fiksiranje otiska. Ovi pisači su cjenovnog ranga od stotinjak tisuća eura na više, a veličinom kao neko kombi vozilo. U liniji nije samo pisač već i kalander odnosno jedinica za fiksiranje boje.

UnifolNekoliko proizvođača samoljepljivih folija nije otišlo daleko u razvoju. Uglavnom su se zadržali na proizvodnji monomernih filmova sa nekoliko vrsta ljepila, ali i cijena je vrlo prihvatljiva za naše prilike. Najdalje je otišao Unifol kojeg češće susrećemo na našem tržištu. Oni uz monomerne folije proizvode i polimerne i cast folije, a nedavno su investirali u novi pogon u kojem sami proizvode silikonizirani papir za svoje potrebe. Nekoliko proizvođača samoljepljivih traka za potrebe grafičke industrije proizvodi trake vrlo dobrih uporabnih karakteristika.

Od svjetski poznatih brandova, nitko nije propustio ovaj sajam. Sreli smo sve najvažnije proizvođače pisača, Istanbul_eurasia_2repromaterijala i alata. Oni koji nisu samostalno izlagali, predstavili su ih turski zastupnici. Nažalost, nismo naišli na neke veće novitete koje već nismo sreli i na europskim sajmovima. Predstavljanja noviteta se uglavnom rade u Europi ili Americi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content