Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

 I tiskari na udaru novih mjera Europske Komisije

Europska Komisija planira uvođenje mjera koje će dovesti do promjena kada je riječ o zagađenju, plastici te načinu poslovanja tvrtki, uključujući i tiskare.
Vrući ofset,  veliki flekso sustavi te gravura suočit će se, naime,  s novim ograničenjima vezanim uz emisiju plinova  jer  Europska komisija smanjenje zagađenja atmosfere stavlja kao jedan od prioriteta.
Komisija planira predstaviti novi zakon u roku od 100 dana, a on će postaviti nova ograničenja vezana uz VOC emisiju. To će već od iduće godine rezultirati novim graničnim vrijednostima za vrući ofsetni tisak,  fleksotisak i gravuru, s konačnom primjenom od ​​2024. godine.
Komisija je već najavila da će titanij dioksid prerazvrstati kao opasan materijal ako se udahne u prahu koji se stvara u zraku ili u obliku maglice ili spreja. To vjerojatno neće utjecati na tiskare direktno, ali ako druge industrije počnu postupno ukidati uporabu bijelog pigmenta, proizvođači tiskarskih boja i premaza bit će prisiljeni preispitati njihovo korištenje.
Međutim, proizvođači boja i premaza morat će se nositi s ograničenjima vezanim uz mikro plastiku. Polimeri i disperzije koji se koriste u nekim bojama i lakovima potpast će pod predloženu definiciju mikro plastike, ali ako se pravilno koriste i ako su u potpunosti kruti, ne predstavljaju rizik za korisnike.
Plastika je tako u prvom planu, a izmjene direktive o plastici za jednokratnu upotrebu navodno se razmatraju, pri čemu se cilja na upotrebu plastike u ambalaži te guranje jednostavnih u odnosu na složene polimerne materijale koji se mogu reciklirati. Prethodna se Komisija obvezala osigurati da će se do 2030. sva plastična ambalaža na tržištu moći reciklirati.
Tiskari koji se bave gravurom posebno će nadzirati propise oko krom-trioksida jer dolazi do njegove reklasifikacije.
Prijedlozi su dio napora za smanjenje emisije ugljika unutar europskog gospodarstva. Trenutačni je cilj smanjiti emisiju ugljika na 40% do 2030. Očekuje se da će se to povećati na barem 50% do 2030. godine da bi se do 2050. dosegnula neutralnost ugljika.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content