Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Povezivanje obrazovanja i gospodarstva dovodi do istinski korisnih mladih kadrova

Naravoslovnotehniški fakultet (NTF) u Ljubljani i u sklopu njega studij grafičkih tehnologija danas uspješno balansira između tradicionalnih i suvremenih grafičkih rješenja, a studentima pokušavaju usaditi strast prema klasičnom tisku. Iako interes za klasične grafičke procese nije toliko velik koliko bi htjeli, ne odustaju.
Kako izgleda studiranje na NTF-u pitali smo prof. dr. Rašu Urbas, predstojnicu Katedre za informacijsku i grafičku tehnologiju (KIGT).

Kada se napravi analiza upisa na KIGT posljednjih godina, što ona pokazuje kada je riječ o interesu mladih za studij?

Analiza upisa za pojedine stupnjeve i smjerove pokazala je da je interes u prosjeku svake godine gotovo jednak. Promjene su u skladu s veličinom generacija te zapravo nije bilo zamjetnog pada u interesu za studij grafike.

Pokazuju li i vaša iskustva da su mladi danas više zainteresirani za smjerove dizajna i multimedije, a manje za tisak?

Ne treba zatvarati oči pred činjenicom da su današnjim generacijama bliža područja dizajna te modernih medija i tehnologija. Treba uzeti u obzir i činjenicu da komuniciraju na drugačiji način jer su od malih nogu u bliskom kontaktu s modernim tehnologijama i atraktivnom vizualizacijom sadržaja. Trendove različitih interesa nastojimo pratiti i na KIGT-u gdje prilagođavamo studijske sadržaje, ali se trudimo i uspješno ispreplesti tradicionalne grafičke postupke sa suvremenima. Sretni smo što je odaziv dobar i što polako mijenjamo pogrešno mišljenje o krivoj procjeni budućnosti tiska.

Koliki je interes studenata za klasične grafičke poslove, tisak, priprema, dorada….? Kako ih privlačite?

Nažalost, interes za klasične grafičke procese nije toliko velik koliko bismo željeli, odnosno koliko to tržište treba. No, nastojimo studentima približiti važnost i budućnost ove tehnologije. Pri tom se koristimo različitim metodama. Budući da gledamo unaprijed, u skoroj budućnosti planiramo organizirati manje tribine i okrugle stolove na koje bismo pozvali uspješne aktere grafičke industrije koji bi na zanimljiv način prezentirali svoj uspješan put i rad u grafičkoj branši.

Kako izgleda nastavni program na KIGT? Koliko je on ukorak s realnim sektorom?

Sadržaji programa naših kolegija pokrivaju sve bitne djelokruge rada. Radi se o kombinaciji tradicionalne grafike, novih medija i dizajna. Konkretno, to znači da pokrivamo sve, od upoznavanja grafičkih materijala, ključnih parametara za izradu digitalnih i tiskanih proizvoda, grafičke pripreme i tehnologija tiska, također 3D i 4D, dorade, pripreme i proizvodnje ambalažnih proizvoda, dizajniranja korisničkog sučelja i kreiranja korisničkog iskustva, digitalne ilustracije i animacije, 3D modeliranja i srodnih tehnologija, AR, VR i XR tehnologije, pa sve do vidljive komunikacije u najširem medijskom smislu, tipografija, videa, fotografija, itd.
Ponosni smo što iz godine u godinu sve bolje surađujemo s realnim sektorom koji je sve svjesniji važnosti povezivanja obrazovanja i gospodarstva jer to dovodi do istinski korisnih mladih kadrova.

Više o tome kako studenti s KIGT-a surađuju s gospodarstvom, kako je organizirana praksa te što nakon studija, pročitajte u intervjuu s prof. Urbas u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content