Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

3D tisak podiže kozmetičku industriju na novu razinu

“S 3D ispisom tvrtke mogu pretvoriti digitalne prototipove svojih proizvoda u fizičke predmete koji oduzimaju dah. Time se postiže da proizvodi mnogo brže dolaze na tržište, a 3D tisak za kozmetičku industriju ima ogromne benefite. Međutim, dosadašnja 3D tehnologija imala je veliko ograničenje u smislu boje. S dolaskom Mimakijevog 3D pisača u boji, to je stvar prošlosti.”, rekao je g. Bert Benckhuysen, Senior product menadžer za Mimaki, EMEA.

Kozmetička industrija je izuzetno kreativna. To se očituje u svim lijepim pakiranjima, na primjer, bočicama parfema, raznim tubicama i staklenkama. Povijesno gledano, dizajner je uvijek bio zadužen za izradu prototipova tih proizvoda. Proizvodi su bili predstavljeni u digitalnom dizajnu, a zatim su ih počeli izrađivati s ručnim tehnikama, uključujući puhanje stakla, kalupljenje i sitotisak, kako bi se pažljivo reproducirao dizajn. Za to je bilo potrebno mnogo vremena i novaca. Štoviše, devet od deset dizajna je bilo odbijeno, što je značilo da se odmah mora krenuti s izradom novog modela a za to bi trebalo još više vremena i troškova. Tijekom proteklih nekoliko godina 3D tisak se sve više koristi u kozmetičkoj industriji, preuzimajući na taj način veliki dio modeliranja, barem za rane modele proizvodnje. Najvažnija ograničenja koja su spriječila bržu ekspanziju jest to da su ti 3D- predmeti mogli biti izrađeni samo u bijeloj ili bezbojnoj varijanti. Potrebno je mnogo mašte da se stvarno procijeni 3D prototip, ili je crtež morao biti odrađen ručno. To se dramatično promijenilo pojavom full-colour 3D pisača, a posebno s Mimaki 3DUJ-553 pisačem.

Transparentna boja

Kada je Mimaki predstavio svoj prvi 3D pisač tržištu, odmah je postao hit. Konačno je omogućen ispis s do 10 milijuna različitih boja, ali i prozirnom bojom. Digitalni dizajn, primjerice bočice za parfeme, zajedno s tiskom i pakiranjem, sada se može vjerno reproducirati s 3D pisačem bez ikakvog ljudskog truda. To je doslovce revolucija za izradu prototipova u kozmetičkoj industriji. Sada je moguće ispisati kompletne foto-realistične prototipove za sve vrste proizvoda, od bočica parfema, tuba za kreme i staklenki do naljepnica i materijala za pakiranje. Iako nisu funkcionalni, ali su prikladni samo za marketinške svrhe i određivanje je li određena ambalaža ispravna za određeni proizvod. Također se smanjuju troškovi i vrijeme, osiguravaju se brži dizajnerski ciklusi donoseći tržištu značajnu konkurentsku prednost.

Od tog vremena sve više ljudi počinje polako prihvaćati benefite širokog raspona aplikacija za ovu vrstu brzih prototipova. Na primjer, mogu se napraviti i neke specifične stvari, kao što je transparentna crna a na taj način se može simulirati boca s tamnim staklom, što je uobičajeno kod bočica za parfeme i drugih kozmetičkih pakiranja. No, u načelu, sve vrste boja su moguće pomoću onoga što nazivamo “skeleton mode”. U ovom načinu rada, 3D pisač kombinira transparentnu boju s određenim tonovima boja, tako da možete simulirati ružičaste ili zelene prozirne boce – ili bilo koju drugu željenu boju.

mimaki_3D_parfem_printmagazin

Brzina dolaska novog proizvoda na tržište

Druga glavna prednost Mimaki 3D tehnologije tiska je da digitalni modeli mogu biti poslani direktno na izradu, bez kompliciranih prilagodbi. To je idealno, jer dizajner može potpuno izraditi prototipove bez intervencije tehničkog stručnjaka. Ne samo da se štedi vrijeme nego se i uklanja potreba za dodatnim softverom ili ljudskim znanjem.

Iskreno, možemo reći da je 3D ispis u boji s transparentnošću pravi proboj na visoko konkurentnom tržištu kao što je kozmetička industrija. Nema boljeg načina za brzu proizvodnju foto-realističnih prototipova. Vrijeme dolaska novih proizvoda na tržište se znatno ubrzava jer se projektna faza puno laganije odrađuje i daje proizvode koje možete fizički vidjeti i dotaknuti. Kao rezultat toga, proizvođači kozmetike mogu mnogo češće i brže donositi nove proizvode na tržište. Ovo je dobitna situacija, kako za proizvođače kozmetike tako i za entuzijastične kupce njihovih proizvoda.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content