Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

8. drupa globalno izvješće – industrija tiska spremna je na daljnji rast

Organizatori sajma drupa nedavno su objavili već tradicionalno drupa izvješće o globalnim trendovima. Izvješće prati ključne ekonomske podatke kroz anketu provedenu među tiskarima i dobavljačima. Ankete su provedene u travnju i svibnju 2022. Sudjelovalo je oko 500 ljudi, od kojih su dvije trećine bile tiskarske tvrtke, a ostatak dobavljači.
U nastavku donosimo kratki pregled pokazatelja 8. drupa izvješća.  

Perspektiva je svjetlija

Drupa izvješće za 2022. otkriva da su tiskari prilično otporni na mnoge krize. Globalno, 2022. godine 34% tiskara izjavilo je da je trenutačno ekonomsko stanje njihove tvrtke “dobro”. Kao „loše“ opisalo ga je 16% što je rezultiralo neto pozitivnom bilancom od +18%. Očekivanja za 2023. još su bolja, s neto bilancom od 27% sudionika koji očekuju dobro poslovanje.

Međutim, promatrajući pojedine regije, postoje značajne razlike. Europski tiskari očekuju da će se njihovo ekonomsko stanje 2023. pogoršati jer problemi s papirom i energijom i dalje postoje, a opće gospodarstvo usporava. S druge strane, sjevernoamerički tiskari su optimistični i očekuju dobar rast. Također, tiskari u Latinskoj Americi, Africi i Aziji očekuju da će se njihovi uvjeti značajno poboljšati 2023., iako s manjim neto pozitivnim rezultatom. Međutim, autori napominju da podatke iz Sjeverne Amerike i Afrike treba uzeti s rezervom jer je u anketi sudjelovao samo mali broj tiskara.

Ekonomska situacija odražava se u prikupljenim podacima o kapitalnim izdacima. Od 2019. kapitalna ulaganja stalno padaju dosegnuvši najnižu razinu 2022. Trend je isti u svim segmentima tiska. Za 2023. očekuje se oporavak ulaganja, što vjerojatno ukazuje na svojevrsnu nadoknadu nakon godina niže potrošnje.

Zanimljivo je da autori izvješća smatraju ofsetni tisak iz arka, a ne digitalni tisak, najpopularnijom vrstom planiranog ulaganja za 2023.
Jedina iznimka je flekso za proizvođače ambalaže.
Kada je riječ o ulaganju u digitalne printere, ink jet printeri su na vrhu popisa ulaganja za komercijalne ili izdavačke tiskare. Samo proizvođači ambalaže planiraju ulagati uglavnom u analogne tehnologije, s umjerenim interesom za ink jet uređaje u boji iz role.
Investicijski planovi ogledaju se, prije svega, u očekivanim promjenama volumena po tehnologiji tiska. Flekso tiskari rijetki su koji vjeruju u porast opsega tiska.

Operativni izazovi

Posljednje tri godine svjedočimo većem gospodarskom preokretu nego svih godina prije. Nuspojava rastućih troškova s kojima se tiskari suočavaju je ta da sada mogu podići cijene. Podaci za 2022. pokazuju dosad neviđenu pozitivnu neto bilancu od 61% u korist onih koji podižu cijene u odnosu na one koji ih snižavaju.
Uz cijene i prekide u opskrbnom lancu, strateški problem kojim se izvješće također bavi je nedostatak radne snage. Autori navode da će to biti dugoročna prijetnja industriji. Globalno, 41% tiskara izjavilo je da je imalo značajan nedostatak radne snage u posljednjih 12 mjeseci. Radnici u doradi (72%) i operateri na konvencionalnim strojevima (59%) bili su glavni izazov na globalnoj razini. Kao odgovor na ove probleme, 35% ispitanih izjavilo je da su povećali plaće u posljednjih 12 mjeseci, a 33% očekuje da će to učiniti u sljedećih 12 mjeseci.

Pozitivna očekivanja

Izvješće potvrđuje da je tiskarska industrija u posljednjih nekoliko godina proživjela pravi roller coaster. Autori navode da su tiskarska industrija i svijet u cjelini prošli kroz vrlo izazovno razdoblje od posljednjeg istraživanja provedenog 2019. Njihovi podaci pokazuju da je povjerenje doseglo vrhunac u 2016./17., a potom je palo. No, izvanredno je s obzirom na izazove u posljednje dvije godine. Razine povjerenja ove su godine ipak bile malo više nego što su bile prije Covida 2019. Pozitivna očekivanja koja tiskari imaju u većini regija temelje se na učincima smanjenja pandemije i pitanjima opskrbnog lanca koja se rješavaju. Tvrtke su također shvatile da se tisak pokazao otpornim, ne samo za oporavak nego i za daljnji rast. Iznimka je Europa u kojoj rat u Ukrajini, vrtoglavi skok cijena energije i usporavanje gospodarstva smanjuju očekivanja.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content