Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

80 godina od prve Bobst ljepilice

Prvu ljepilicu, PCR 382,  tvrtka Bobst isporučila je kupcima u Švicarskoj i Francuskoj sada već davne 1942. godine. Danas tvrtka slavi povijesnih osam desetljeća napretka i razvoja.  
Nekada je PCR 382 omogućavao postizanje dosljedno visoke kvalitete kutija na industrijskoj razini. Zajedno s potpuno novom automatskom štancom, Bobst AP900, stvorio je cjelovitu liniju za preradu kartonskih kutija. Danas mnogi kupci koji su uložili u prve ljepilice nastavili su raditi s Bobst opremom.

Brzina je postala ključni faktor

Jedan od takvih kupaca je i švicarska tvrtka Säuberlin & Pfeiffer SA, član grupe Autajon. Iako je tvrtka opremljena najnovijom generacijom Bobst ljepilica, ima i prvu verziju PCR 382 koja se i danas koristi.
Upitan zašto je Säuberlin & Pfeiffer ostao vjerni Bobst kupac čelnik tvrtke kaže: “Cijenimo stabilnost i pouzdanost Bobst strojeva, s kojima je uz to izuzetno jednostavno rukovati.”
Čak i s jednom od prvih ljepilica koja se još uvijek koristi, kaže da za njega nema usporedbe s današnjim generacijama strojeva. “Podešavanje PCR-a 382 daleko je od podešavanja modernog stroja za ljepljenje”, kaže.

Brze promjene naloga postale su ključna faza u proizvodnji ambalaže. Uz kvalitetu i dosljednost koju kupci očekuju, Säuberlin & Pfeiffer mora se nositi i s činjenicom da su narudžbe postale manje i češće što u fokus stavlja brže i kraće poslove.
Za voditelja Säuberlin & Pfeiffera stoga je ključno biti opremljen visoko automatiziranim strojevima prilagođenim operateru koji omogućuju skraćivanje vremena potrebnog za promjenu naloga. “Smanjenje vremena potrebnog za podešavanje jest i bit će ključni čimbenik u održavanju konkurentnosti”, zaključuje.

Prva Bobst ljepilica PCR 382
O kvaliteti se ne može pregovarati

Potreba za strojevima na koje možete računati tema je koju ističe i Carlos Labori, izvršni direktor EnvaseGràfico Industrial SA (EGISA), sa sjedištem u Barceloni. Tvrtka je bila jedna od prvih u Španjolskoj koja je 1960.-ih investirala u Bobst ljepilicu/savijačicu. Njihov PCR 800 u međuvremenu je zamijenjen novijom Bobst tehnologijom, a EGISA i danas surađuje s tvrtkom Bobst.

“Među Bobst-ovim brojnim, sjajnim kvalitetama, posebno cijenimo njihovu pouzdanost, izdržljivost i modularnost,” kaže Carlos Labori. „Specijalizirani smo za izradu vrhunske ambalaže za prestižne robne marke i preciznost nam je neophodna. Savijanje i ljepljenje je na kraju dugog procesa osmišljavanja i kreiranja kutije trenutak kada na vidjelo izlaze potencijalni nedostaci prethodnih faza proizvodnje”, kaže Labori. Ova faza proizvodne linije stoga je za njih ključna.  

Iako se osnovni proces savijanja-ljepljenja nije značajno promijenio tijekom svih ovih godina, došlo je do velikog razvoja u pogledu učinkovitosti i preciznosti strojeva. Labori dodaje da Bobst strojevi pokazuju da se kvaliteta i produktivnost međusobno ne isključuju. Uvjeren je da će njegova tvrtka nastaviti dugogodišnji odnos s Bobst-om. Kako kaže, važno im je i to što uvijek mogu računati na lokalne servise koji će im pružiti podršku kad god je potrebna. Čak i ako to znači rezervni dio dostaviti taksijem.

Dovršavanje linije savijanja – lijepljenja

Godine 1963. Bobst je proširio svoj portfelj ljepilica uvodeći prvi stroj za obradu kutija od valovitog kartona, DYNAMIC 130. Bio je to početak razvoja portfelja posvećenog pretvorbi valovitog i lito-laminiranog kartona.

Talijanski prerađivač ambalaže Fag Artigrafiche Spa kupio je 1999. godine DOMINO 145  s ciljem poboljšanja kapaciteta za lijepljenje. Isti DOMINO 145 koristi se i danas, ali Fag je od tada upotpunio portfelj strojeva s još nekoliko drugih ljepilica.

Što se tiče evolucije stroja, Mario Gambera, voditelj proizvodnje u tvornici Dogliani ističe da su se uvijek mogli osloniti na preciznost Bobst ljepilica. No, razina automatizacije na novijoj generaciji strojeva učinila je posao operaterima puno lakšim. Tvrtka posjeduje dva MASTERFOLD 230, od kojih je jedan opremljen potpuno novim SPEEDPACK automatskim pakerom koji omogućuje rad stroja maksimalnom brzinom do 250 m/min i iskorištavanje punog potencijala linije za ljepljenje.
Dogliani je povezan i s vizijom Bobsta-a. Smatraju da digitalno povezivanje strojeva i ljudi u proizvodnom procesu važnim korakom prema budućnosti prerade. 
“Produktivnost, kvaliteta i svestranost glavne su karakteristike našeg odjela za ljepljenje. Tijekom godina Bobst nam je pomogao postići ovaj cilj svojim inovacijama i uslugom”, zaključuje Gambera.

Vizija za budućnost


I u Bobstu su ponosni na ono što su postigli posljednjih 80 godina u segmentu ljepilica.

„Ljudski element uvijek će biti važan čimbenik u procesu ljepljenja, ali današnji su strojevi puno produktivniji, precizniji i fleksibilniji. Također, istovremeno nude sve veću razinu automatizacije, jednostavnosti upotrebe i sigurnost rukovanja,” kaže Pierre Binggeli, voditelj proizvodne linije ljepilica u Bobstu-u.

Dodavanjem različitih uređaja, modula i perifernih uređaja na ljepilice tijekom godina, gotovo svaki isporučeni stroj je drugačiji i odgovara posebnim potrebama kupca. Danas razvoj strojeva također uključuje i digitalizaciju te povezivost potrebnu kako bi se korisnicima omogućio prijelaz na industriju 4.0

“Iako Bobst danas slavi 80. godišnjicu ljepilica, potpuno smo fokusirani na ono što je pred nama i predani smo četirima stupovima Bobst vizije. To su povezanost, digitalizacija, automatizacija i održivost. Današnji ekonomski i ekološki izazovi su ogromni. No, odlučni smo nastaviti s inovacijama i projektirati budućnost industrije pakiranja“, zaključuje Pierre Binggeli.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content