Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Rad Dennisa Harrouna “Olupina Benchya” oživljen uz pomoć Mimaki 3D tiska

Motiviran prozirnošću nakon što je otkrio Mimakijev 3DUJ-553 pisač, Dennis Harroun, umjetnik i osnivač Mana Digital-a, kontaktirao je nizozemsku tvrtku Marketiger. Marketiger je bio rani korisnik Mimakijevog 3DUJ-553 3D pisača i stoga savršen partner za stvaranje Harrounovog originalnog djela “Olupina Benchya”. Inspiriran prirodom i popularnim 3D modelom olupine broda, nadaleko poznatim kao Benchy, Harroun je bio odlučan učiniti skulpturu gotovo u potpunosti transparentnom.

Harroun je već neko vrijeme izrađivao komade s oceanskom tematikom, ali 3D ispis bio mu je nepoznanica. Prethodne modele izrađivao je lijevanjem smole u kalupe koristeći se različitim fazama tradicionalnog epoksi/poliuretanskog postupka i prozirnom smolom. “Privukle su me mogućnosti 3D ispisa u boji, ali sam razočaran što ovo područje ne napreduje tako brzo kao druga.” Otkrivanje Mimaki 3DUJ-553 pisača i zatim povezivanje s Marketigerom bilo je savršeno za Harrouna: „Na moje zadovoljstvo, otkrio sam da je Mimaki sposoban ispisati ne samo širi spektar RGB boja, već čak i prozirne boje! Kad sam shvatio potencijal ovog specifičnog pisača, rodila se ideja koja stoji iza “Olupine Benchya”.”

Marketiger je sa stručnim znanjem i entuzijazmom pristupio izazovu ambicioznog projekta. Za ispis na 45 stupnjeva, kako bi se izbjeglo površinsko iskrivljenje, bilo je potrebno nekoliko iteracija i prilagodbi kalibracije da se izjednači plava prozirnost postignuta s Harrounovom alternativom, metodom smole. Ubrzo je 17,7 cm visok komad dovršen. Izvrsni efekt svjetlosnih zraka bio je neočekivan. “Dok maketa nije bila stvarno otisnuta, nisam imao pojma da će  vodeni aspekt u stvari ispasti tako…poput vode! Bio sam ugodno iznenađen kad sam vidio da svjetlost prolazi na način koji nalikuje vodi, što je i bio postavljeni cilj.”, kaže Harroun.

Internet je ostao podjednako zadivljen Harrounovom skulpturom. Sad se i Harroun i Marketiger nadaju da će uspjeh ove skulpture potaknuti više umjetnika da rade s 3D ispisom. Njih dvoje trenutno rade na komadima s više oceanske tematike i raduju se što će još više gurnuti medij 3D ispisa.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content