Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Rad Dennis-a Harroun-a „Olupina Benchy-a“ oživljen uz pomoć Mimaki 3D štampe

Motivisan transparentnošću, nakon što je otkrio Mimaki 3DUJ-553 štampač, Dennis Harroun, umetnik i osnivač kompanije Mana Digital, kontaktirao je holandsku kompaniju Marketiger. Marketiger je bio među prvim korisnicima Mimaki 3DUJ-553 3D štampača i zato savršen partner u stvaranju Harroun-ovog originalnog dela „Olupina Benchy-a”. Inspirisan prirodom i popularnim 3D modelom olupine broda, nadaleko poznatim kao Benchy, Harroun je bio odlučan da napravi skoro u potpunosti transparentnu skulpturu. 

Harroun je već neko vreme izrađivao komade sa tematikom okeana, ali 3D štampa mu je bila nepoznanica. Prethodne modele izrađivao je izlivanjem smole u kalupe koristeći različite faze tradicionalnog epoksi/poliuretanskog postupka i prozirnu smolu. „Privukle su me mogućnosti 3D štampe u boji, ali sam razočaran što ova oblast ne napreduje tako brzo kao druge.” Otkrivanje Mimaki 3DUJ-553 štampača i zatim povezivanje s Marketigerom bilo je savršeno za Harroun-a: „Na moje zadovoljstvo, otkrio sam da Mimaki može odštampati ne samo veći spektar RGB boja, već čak i providne boje! Kad sam shvatio potencijal ovog specifičnog štampača, rodila se ideja koja stoji iza „Olupine Benchy-a”.

Marketiger je uz stručno znanje i entuzijazam pristupio izazovu ambicioznog projekta. Za štampu na 45 stepeni, kako bi se izbegla deformacija površine, bilo je potrebno nekoliko prolaza i podešavanje kalibracije kako bi se izjednačila plava transparentnost postignuta uz pomoć Harrounov-e alternative, tj.metodom smole. Ubrzo je 17,7 cm visok komad dovršen. Odličan efekat svetlosnih zraka bio je neočekivan. „Dok maketa nije bila stvarno odštampana, nisam imao pojma da će aspekat vode u stvari ispasti tako…poput prave vode! Bio sam prijatno iznenađen kad sam video da svetlost prodire na način koji podseća na vodu, što je i bio zadati cilj.”, kaže Harroun.

Internet je ostao podjednako zadivljen Harroun-ovom skulpturom. Sad se i Harroun i Marketiger nadaju da će uspeh ove skulpture podstaći više umetnika da rade sa 3D štampom. Oni trenutno rade na komadima s više okeanske tematike i raduju se što će još više promovisati 3D štampu kao medij.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content