Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Rad Dennis-a Harroun-a „Olupina Benchy-a“ oživljen uz pomoć Mimaki 3D štampe

Motivisan transparentnošću, nakon što je otkrio Mimaki 3DUJ-553 štampač, Dennis Harroun, umetnik i osnivač kompanije Mana Digital, kontaktirao je holandsku kompaniju Marketiger. Marketiger je bio među prvim korisnicima Mimaki 3DUJ-553 3D štampača i zato savršen partner u stvaranju Harroun-ovog originalnog dela „Olupina Benchy-a”. Inspirisan prirodom i popularnim 3D modelom olupine broda, nadaleko poznatim kao Benchy, Harroun je bio odlučan da napravi skoro u potpunosti transparentnu skulpturu. 

Harroun je već neko vreme izrađivao komade sa tematikom okeana, ali 3D štampa mu je bila nepoznanica. Prethodne modele izrađivao je izlivanjem smole u kalupe koristeći različite faze tradicionalnog epoksi/poliuretanskog postupka i prozirnu smolu. „Privukle su me mogućnosti 3D štampe u boji, ali sam razočaran što ova oblast ne napreduje tako brzo kao druge.” Otkrivanje Mimaki 3DUJ-553 štampača i zatim povezivanje s Marketigerom bilo je savršeno za Harroun-a: „Na moje zadovoljstvo, otkrio sam da Mimaki može odštampati ne samo veći spektar RGB boja, već čak i providne boje! Kad sam shvatio potencijal ovog specifičnog štampača, rodila se ideja koja stoji iza „Olupine Benchy-a”.

Marketiger je uz stručno znanje i entuzijazam pristupio izazovu ambicioznog projekta. Za štampu na 45 stepeni, kako bi se izbegla deformacija površine, bilo je potrebno nekoliko prolaza i podešavanje kalibracije kako bi se izjednačila plava transparentnost postignuta uz pomoć Harrounov-e alternative, tj.metodom smole. Ubrzo je 17,7 cm visok komad dovršen. Odličan efekat svetlosnih zraka bio je neočekivan. „Dok maketa nije bila stvarno odštampana, nisam imao pojma da će aspekat vode u stvari ispasti tako…poput prave vode! Bio sam prijatno iznenađen kad sam video da svetlost prodire na način koji podseća na vodu, što je i bio zadati cilj.”, kaže Harroun.

Internet je ostao podjednako zadivljen Harroun-ovom skulpturom. Sad se i Harroun i Marketiger nadaju da će uspeh ove skulpture podstaći više umetnika da rade sa 3D štampom. Oni trenutno rade na komadima s više okeanske tematike i raduju se što će još više promovisati 3D štampu kao medij.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti