Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Budućnost je u fleksibilnoj ambalaži

Dorijan Naletina, direktor tvrtke Rotoplast d.o.o.

Tvrtka Rotoplast, zajedno sa svojim strateškim partnerima, tvrtkama Bakrotisak i Hon-ing danas je jedan od regionalnih lidera u proizvodnji fleksibilne ambalaže. Dobro postavljeni temelji te kontinuirano ulaganje u zaposlenike, tehnologiju, proizvodne procese te svijest o važnosti postizanja i održavanja visoke razine kvalitete pomažu im da već 50 godina uspješno odolijevaju svim izazovima vremena. Zbog svega navedenog, pisati o temi ambalaže, a ne porazgovarati s Rotoplastom, ne bi imalo smisla, stoga smo za intervju zamolili gosp. Dorijana Naletinu, direktora tvrtke Rotoplast.

S obzirom da je iza gospodarstva jedan vrlo izazovan period, kako ste se vi u grupaciji Rotoplast – Bakrotisak – Hon-ing snašli? Što vam je stvaralo najviše poteškoća?

Već od prvih naznaka pandemije u svijetu, a posebno u našoj bližoj regiji prioritet nam je bio osiguranje zdravlja i sigurnosti djelatnika, proizvoda i nakon toga očuvanje kontinuiteta poslovanja. Od samih početaka osnovali smo Operativni krizni stožer koji je koordinirao na dnevnoj razini uz kontinuiranu komunikaciju i praćenje svih uputa izdanih od HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite te njihovu primjenu u prostorijama tvrtke i u procesima u poslovanju.

S obzirom da je naša djelatnost velikim dijelom usmjerena na prehrambenu industriju, povećana potrošnja odrazila se i na povećanje narudžbi većine naših kupaca iz prehrambene industrije, ali istovremeno je bilo i onih koji su otkazivali, smanjivali ili pak mijenjali narudžbe u pogledu količina i vrsti ambalaže koje naručuju. Bilo je izuzetno važno pokazati fleksibilnost u prilagodbi proizvodnih kapaciteta, dostupnosti sirovina, a trebalo je odgovoriti i na izazove u logistici. Doduše, ovo je bio tek početni efekt, sada nam preostaje vidjeti kako će se to odraziti na poslovanje u narednim mjesecima s obzirom da se “nagomilane” zalihe moraju potrošiti te da je izgledno da će u nekom trenutku doći do smanjenja poslovne aktivnosti u našoj branši. U prilog tome ide i neizvjesna turistička sezona koja će sigurno biti ispod svih ranijih očekivanja.

Iako vjerujemo da nema onih koji nisu čuli za sve tri tvrtke, predstavite nam ipak ukratko grupaciju.

Rotoplast je, zajedno s Bakrotiskom i Hon-ingom kao partnerima u strateškom savezu, jedan od vodećih proizvođača fleksibilne ambalaže u Hrvatskoj i regiji. Izrasli smo iz malog obiteljskog obrta u uspješnu tvrtku koja iduće godine slavi 50 godina postojanja.

Naš fokus je ambalaža prvenstveno namijenjena prehrambenoj industriji, ali proizvodimo i ambalažu za proizvode u industriji hrane za kućne ljubimce te u industriji higijenskih i kemijskih proizvoda. Sve više povećavamo izvoz u zemlje šire regije, zapadne Europe, Rusiju i druge. Osim standardne fleksibilne ambalaže nudimo i reciklabilnu ambalažu, razne efekte koji ističu dizajn te dodatne aplikacije kao što su laserska perforacija ili aplikacija „čičak“ zip zatvarača na vrećicama VELCRO®čiji smo ekskluzivni zastupnici za područje uže regije te Rumunjsku i Bugarsku

U proizvodnji imamo tehnike fleksotiska, bakrotiska, UV fleksotiska te digitalnog i ofsetnog tiska, a naš proizvodni program, osim višeslojne folije čine i različite vrste vrećica te razne vrste etiketa od kojih su najzastupljenije omotne i sleeve etikete.

Koje biste trendove u proizvodnji fleksibilne ambalaže izdvojili kao ključne?

Mislimo da je danas došlo do svojevrsne diverzifikacije kod proizvodnje ambalaže koja je bila prisutna i ranije, ali danas se posebno primijeti, a to je proizvodnja svojevrsne „standardne“ ambalaže i ambalaže s dodanom vrijednošću. Obje naravno moraju zadovoljavati sve nužne sigurnosne i kvalitativne kriterije, s tim da se ambalaža s dodanom vrijednošću sve primjetnije ističe u odnosu na standardnu kroz dodatne aplikacije koje omogućuju praktičnije i višestruko korištenje, kroz razne efekte koji se mogu postići u tisku temeljeni na kvalitetnom i „pametnom“ dizajnu koji će izvući sve ono najbolje što određena tehnika tiska može ponuditi. Naravno, razlika je i u cijeni, ali benefiti koji se mogu ostvariti višestruko je opravdavaju.

Uz ambalažu se sve češće vežu pojmovi kao što su biorazgradivost, održivost, sljedivost… do koje mjere fleksibilna ambalaža danas udovoljava tim zahtjevima?

Uz današnju tehnologiju i digitalizaciju možemo reći da je moguće postići vrlo visok stupanj primjene ovih zahtjeva na fleksibilnoj ambalaži. Konkretno što se tiče sljedivosti ona je oduvijek jedan od zahtjeva norme ISO 9001 po kojoj je Rotoplast certificiran još 2004. godine, ubrzo nakon toga i Bakrotisak i Hon-ing, a uvođenjem novog ERP poslovnog sustava još smo je više unaprijedili.
Vezano uz ekološke zahtjeve prema fleksibilnoj ambalaži, sada s nekim manjim vremenskim odmakom i u praksi se pokazalo da je nemoguće u potpunosti zamijeniti dosadašnje konvencionalne materijale biorazgradivima iz više razloga.

Naime, ne postoji dovoljno istraživanja, a ni prakse u stvarnom životu o ponašanju takvih materijala i njihovu utjecaju na sadržaj koji je u njih pakiran u duljem vremenskom razdoblju, kako uvjeti skladištenja i drugi vanjski elementi utječu i na ambalažu i na njen sadržaj te mijenja li im i u kojoj mjeri svojstva.

Osim toga, treba osigurati cijeli zatvoreni ciklus koji kreće s proizvodnjom takve ambalaže, ali koji omogućuje i njeno odvojeno prikupljanje i finalno zbrinjavanje tako da nas u narednom razdoblju zasigurno čekaju mnoge zanimljive novosti koje ćemo svakako pratiti. Smatramo da će stoga smjer biti više u proizvodnji „ekološkije“ ambalaže što znači korištenje reciklabilnih materijala u višeslojnoj ambalaži, smanjenje količine i debljine ambalaže, čak i uz istovremeno poboljšavanje nekih svojstava, apliciranje inteligentnih i praktičnih rješenja koja omogućuju višekratno korištenje ambalaže i slično. Mi u tom segmentu imamo za ponuditi puno vrlo zanimljivih rješenja. ….

Ovo je samo dio intervjua objavljenog u tiskanom izdanju Print Magazina 3/2020. Cijeli intervju s gosp. Naletinom možete pročitati na stranicama 14, 15 i 16 u našem online izdanju na linku
https://print-magazin.eu/tiskano-izdanje/print-magazin-03-2020/ 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content