Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Budućnost je u fleksibilnoj ambalaži

Dorijan Naletina, direktor kompanije Rotoplast d.o.o.

Kompanija Rotoplast, zajedno sa svojim strateškim partnerima, kompanijama Bakrotisak i Hon-ing danas je jedan od regionalnih lidera u proizvodnji fleksibilne ambalaže. Dobro postavljeni temelji, kao i kontinuirano ulaganje u zaposlene, tehnologiju, proizvodne procese i svest o važnosti postizanja i održavanja visokog nivoa kvaliteta pomažu im da već 50 godina uspešno odolevaju svim izazovima vremena. Zbog svega navedenog, pisati o temi ambalaže, a ne porazgovarati s Rotoplastom, ne bi imalo smisla, pa smo za intervju zamolili g. Dorijana Naletinu, direktora kompanije Rotoplast.

S obzirom na to da je iza privrede jedan vrlo izazovan period, kako ste se vi u grupaciji Rotoplast – Bakrotisak – Hon-ing snašli? Šta vam je stvaralo najviše poteškoća?

Već od prvih naznaka pandemije u svetu, a posebno u našem regionu, prioritet nam je bilo osiguranje zdravlja i sigurnosti zaposlenih, proizvoda i nakon toga očuvanje kontinuiteta poslovanja. Od samih početaka osnovali smo Operativni krizni štab koji je koordinirao na dnevnom nivou uz kontinuiranu komunikaciju i praćenje svih instrukcija izdatih od HZJZ-a i Nacionalnog štaba civilne zaštite, kao i njihovu primenu u prostorijama kompanije i u procesima u poslovanju.

S obzirom na to da je naša delatnost velikim delom usmerena na prehrambenu industriju, povećana potrošnja odrazila se i na povećanje narudžbi većine naših kupaca iz prehrambene industrije, ali istovremeno je bilo i onih koji su otkazivali, smanjivali ili pak menjali narudžbe u pogledu količina i vrste ambalaže koje naručuju. Bilo je izuzetno važno pokazati fleksibilnost u prilagođavanju proizvodnih kapaciteta, dostupnosti sirovina, a trebalo je odgovoriti i na izazove u logistici. Doduše, ovo je bio tek početni efekat, sada nam preostaje da vidimo kako će se to odraziti na poslovanje u narednim mesecima s obzirom na to da se „nagomilane“ zalihe moraju potrošiti, pa je verovatno da će u nekom trenutku doći do smanjenja poslovnih aktivnosti u našoj branši. U prilog tome ide i neizvesna turistička sezona koja će sigurno biti ispod svih ranijih očekivanja.

Iako verujemo da nema onih koji nisu čuli za sve tri kompanije, predstavite nam ipak ukratko grupaciju.

Rotoplast je, zajedno s Bakrotiskom i Hon-ingom kao partnerima u strateškom savezu, jedan od vodećih proizvođača fleksibilne ambalaže u Hrvatskoj i regionu. Izrasli smo iz male porodične firme u uspešnu kompaniju koja iduće godine slavi 50 godina postojanja.

Naš fokus je ambalaža namenjena prvenstveno prehrambenoj industriji, ali proizvodimo i ambalažu za proizvode u industriji hrane za kućne ljubimce, kao i u industriji higijenskih i hemijskih proizvoda. Sve više povećavamo izvoz u zemlje šireg regiona, zapadne Evrope, Rusiju i druge. Osim standardne fleksibilne ambalaže nudimo i ambalažu koja može da se reciklira, razne efekte koji ističu dizajn i dodatne aplikacije kao što su laserska perforacija ili aplikacija „čičak“ zip zatvarača na kesicama VELCRO® čiji smo ekskluzivni zastupnici za područje užeg regiona kao i Rumunije i Bugarske.

U proizvodnji imamo tehnike flekso štampe, bakro štampe, UV flekso štampe i digitalne i ofsetne štampe, a naš proizvodni program, osim višeslojne folije čine i različite vrste kesica i razne vrste etiketa od kojih su najzastupljenije omotne i sleeve etikete.

Koje biste trendove u proizvodnji fleksibilne ambalaže izdvojili kao ključne?

Mislimo da je danas došlo do svojevrsne diversifikacije kod proizvodnje ambalaže koja je bila prisutna i ranije, ali danas se posebno ističe, a to je proizvodnja svojevrsne „standardne“ ambalaže i ambalaže s dodatnom vrednošću. Obe naravno moraju zadovoljiti sve nužne sigurnosne i kvalitativne kriterijume, s tim da se ambalaža s dodatnom vrednošću sve jasnije ističe u odnosu na standardnu kroz dodatne aplikacije koje omogućavaju praktičnije i višestruko korišćenje, kroz razne efekte koji mogu da se postignu u štampi zasnovani na kvalitetnom i „pametnom“ dizajnu koji će istaći sve ono najbolje što određena tehnika štampe može da ponudi. Naravno, razlika je i u ceni, ali benefiti koji se mogu ostvariti višestruko je opravdavaju.

Uz ambalažu se sve češće vezuju pojmovi kao što su biorazgradivost, održivost, sledljivost… u kojoj meri fleksibilna ambalaža danas zadovoljava te zahteve?

Uz današnju tehnologiju i digitalizaciju možemo reći da je moguće postići vrlo visok stepen primene ovih zahteva na fleksibilnoj ambalaži. Konkretno, što se tiče sledljivosti ona je oduvek jedan od zahteva norme ISO 9001 po kojoj je Rotoplast sertifikovan još 2004. godine, ubrzo nakon toga i Bakrotisak i Hon-ing, a uvođenjem novog ERP poslovnog sistema, još smo je više unapredili.
Što se tiče ekoloških zahteva prema fleksibilnoj ambalaži, sada s nekom manjom vremenskom distancom i u praksi se pokazalo da je nemoguće u potpunosti zameniti dosadašnje konvencionalne materijale biorazgradivima iz više razloga.

Naime, ne postoji dovoljno istraživanja, a ni prakse u stvarnom životu o ponašanju takvih materijala i njihovom uticaju na sadržaj koji je u njih upakovan tokom dužeg vremenskog perioda, o tome kako uslovi skladištenja i drugi spoljni elementi utiču i na ambalažu i na njen sadržaj, da li im menjaju svojstva i u kojoj meri.

Osim toga, treba obezbediti ceo zatvoreni ciklus koji kreće s proizvodnjom takve ambalaže, ali koji omogućava i njeno odvojeno prikupljanje i finalno zbrinjavanje tako da nas u narednom razdoblju zasigurno čekaju mnoge zanimljive novosti koje ćemo svakako pratiti. Smatramo da će zato smer biti više u proizvodnji „ekološkije“ ambalaže što znači korišćenje materijala koji mogu da se recikliraju u višeslojnoj ambalaži, smanjenje količine i debljine ambalaže, čak i uz istovremeno poboljšavanje nekih svojstava, primenu inteligentnih i praktičnih rešenja koja omogućavaju višekratno korišćenje ambalaže i slično. Mi u tom segmentu imamo da ponudimo mnogo zanimljivih rešenja. ….

Ovo je samo deo intervjua objavljenog u štampanom izdanju Print Magazina 3/2020. Ceo intervju sa g. Naletinom možete da pročitate na stranicama 14, 15. i 16. u našem online izdanju na sledećem linku:
https://print-magazin.eu/tiskano-izdanje/print-magazin-03-2020/ 

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content