Prvi saznajte najnovije vijesti




Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Investicija u UV printer – izabrati poznati brend ili riskirati s nepoznatim?

Na tržištu danas susrećemo istu UV tehnologiju koju gledamo različitim očima. Na proizvođače poput Mutoha, Mimakija, Rolanda ili Epsona gledamo kao na proizvođače tehnologija, dok printere tvrtki Everest, Azon ili Nanodiy gledamo kao kineske printere s lokalnom podrškom. U krivu smo. Svi oni koriste print glave jednog proizvođača, matične ploče koje imaju identične čipove, boje često dolaze iz istih tvornica… Identično kao i u automobilskoj industriji. Gume za sva vozila proizvodi nekoliko svjetskih proizvođača, iste motore susrećemo u Mercedesu i nekom manje cijenjenom proizvođaču, ležajevi, Bosch elektronika, brisači… veliki broj dijelova je besmisleno proizvoditi u nakladama od 10 000 komada. Iz tog razloga imamo specijalizirane proizvođače print glava, uvlakača, transportera, mješalica za boje…

Zašto dolazi do razlike u cijeni proizvoda?

Primjerice, jedan UV printer poznatog proizvođača na tržištu stoji 20.000€, dok za printer identičnih karakteristika malog proizvođača treba izdvojiti i do 30% manje novca. Razlika je u poslovnom modelu. Investicijom u printer poznatog proizvođača u cijeni se podrazumijeva najviši standard implementirane tehnologije, visoka razina tehničke podrške, obuka za rad, rezervni dijelovi dostupni u roku od 24 ili 48 sati, standardizirana kvaliteta repromaterijala koja će osigurati ponovljivost otiska i nakon 6 mjeseci ili godinu dana. Poznati brendovi stoje iza tehnologije i svojim ugledom.
Veliki brendovi su svojim poslovnim modelom pokrili svjetsko tržište, organizirali servisnu podršku i danas mogu nuditi standardizirane tehnologije globalno. S druge strane, mali proizvođači mogu biti odličan izbor lokalno, osobito ukoliko neki brend uspješno djeluje na tržištu dulji niz godina, ima instaliran velik broj strojeva i stekao je reputaciju pouzdanog partnera. Dosta je primjera na tržištu da će i manje poznata tehnologija kvalitetno odraditi tražene zadatke.

Direktna kupnja iz Kine

U proteklih desetak godina susretali smo različite tehnologije kupljene u Kini. Najčešće su to laserski rezači, graverke, doradni uređaji, ali i UV printeri. Iskustva su različita. Problem koji se najčešće javlja kod kineskih tehnologija je nedorađeni proizvod i loša tehnička podrška. U pravilu se ta dva problema nadopunjuju.
Prvo kupite tehnologiju koja ima nedostatak, a kada se taj nedostatak treba otkloniti, kreću problemi u komunikaciji. Tehnologije koje u sebi imaju samo mehaničke dijelove poput lasera, termo preša ili CNC rezača još nekako i funkcioniraju, ali kada vam dođe printer koji sadrži boju, otvara se masa problema poput viskoziteta boje, mikroklimatskih uvjeta u prostoriji, podtlakova, napona… U tom slučaju potrebno je imati servisera koji može u bilo kojem trenutku uskočiti i pokrenuti tehnologiju.
Jedno od rješenja je da ste sam svoj serviser. Tehnički obrazovane osobe mogu si priuštiti tu komociju i investirati u printer iz Kine. Vjerojatnost uštede je velika ukoliko ne računate svoje znanje i rad koji ćete uložiti u servis printera, a potrebno je i malo sreće. Ukoliko nemate tehnička znanja iz ink jet tehnologije i višak slobodnog vremena, pametnije je održavanje printera povjeriti serviserima poznatih brendova ili uvoznicima kineskih printera koji najčešće prilikom uvoza već promjene dio rizičnih dijelova koji mogu stvarati probleme u radu printera.

U Print Magazinu 2/2024. (dostupnom i online) cijelu temu broja posvetili smo UV desktop printerima. Pročitajte je!

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.



Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content