PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI




Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Obojite promenu temperaturu sa MyCol termohromnim indikatorima

Istraživački radovi često imaju ogroman potencijal za komercijalizaciju i mogu značajno doprineti ekonomskom razvoju. Primer uspešnog prenosa naučnog otkrića u poslovnu sferu je predstavljen u nastavku.
Reč je o primeni termohromnih materijala čija se boja menja u zavisnosti od temperature, odnosno o inovaciji koja je bila ključna za osnivanje slovenačke kompanije MyCol.

Poslovni put slovenačke kompanije MyCol započeo je na Hemijskom institutu u Ljubljani kada je dr Marta Klanjšek Gunde, danas direktorka kompanije MyCol, ocenila da njen istraživački rad u oblasti termohromnih materijala ima veliki potencijal za komercijalizaciju. Termohromni materijali su materijali čija se boja menja u zavisnosti od temperature. Nakon analize i razmatranja potencijalnih potreba tržišta, MyCol je osnovan 2017. godine.

Najpre su uspeli da razviju indikatore za nepovratno bojenje na visokim temperaturama, tačnije između 50 °C i 180 °C, a kasnije, zbog složenije tehnologije proizvodnje i primene, i na nižim temperaturama.

Kako funkcionišu termohromni indikatori?

Kako funkcionišu termohromni indikatori?


Osnova ireverzibilnog termohromnog indikatora je termohromna štamparska boja koja se može štampati na samolepljivim etiketama ili direktno na podlozi. Nakon štampanja i sušenja, otisci su beli pre zagrevanja, ali nakon zagrevanja iznad kritične (izabrane) temperature postaju jako obojeni. Hlađenjem ova boja se zadržava i ne vraća se nazad u belu. Razlika u boji je jasno vidljiva u svim uslovima gledanja. S obzirom da nema značajne promene boje ni nakon nekoliko godina, to omogućava korisniku da lako kontroliše istoriju temperature proizvoda.

Dr. Klanjšek Gunde ističe da je moguće napraviti indikatore različitih boja, na primer crne, plave, zelene, crvene ili magente. Nedavno je razvijena tehnologija termohromnih štamparskih boja namenjenih za reverzibilno bojenje u temperaturnom opsegu iznad 50 °C.

Sve MyCol boje za štampanje su na bazi vode, što obezbeđuje veću prihvatljivost za okolinu, štampače i korisnike. Stručnjaci znaju da je termohromna štamparska boja sa ovakvim svojstvima gotovo nemoguće nabaviti na svetskom tržištu. U proizvodnji termohromnih štamparskih boja, kompanija MyCol pažljivo bira supstance koje su netoksične ili čija je toksičnost što je moguće manja. LCA analiza nepovratnih temperaturnih indikatora pokazala je da je uticaj njihove proizvodnje na životnu sredinu minimalan i zanemarljiv u poređenju sa ekološkim otiskom proizvoda na koji je indikator ugrađen.

Pročitajte više o termohromskim indikatorima i širokom spektru primena i pročitajte detaljnije u štampanom izdanju Print Magazina, koji je sada dostupan online.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.



Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content