Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ambalaža nikada neće postati “digitalna”

„Već nekoliko godina trend je povećanje potrošnje packaging boja, a smanjuju se publication boje gdje je novinski tisak najjače zahvaćen. Nažalost, vrlo ćemo brzo svjedočiti svijetu bez većine dnevnih novina u tiskanom obliku“, komentirao je naš sugovornik, gospodin Igor Belošić, izvršni direktor regionalne podružnice tvrtke Sun Chemical. S njim smo razgovarali o tržištu ofsetnog tiska i boja.

Na temelju vaših iskustava, kako biste ocijenili tržište ofsetnog tiska u zemljama regije? Što se događa s ofsetnim tržištem?

Tržište je vrlo aktivno te se pokušava prilagoditi novonastalim okolnostima. To su veliki utjecaj digitalnih medija koji negativno utječu na jedan segment proizvodnje, i puno tradicionalnih „ofsetaša“ koji traži načine kako doskočiti svakodnevnim izazovima. To se može na dva načina. Isključivim prelaskom na usku specijalizaciju koja će staviti troškove pod kontrolu ili strateškim zaokretom prema nekim novim proizvodima i/ili tehnologijama.

Najugroženiji segment svakako je “publication” tj. tisak raznih časopisa i dnevnih novina. Kako je svima jasno, digitalno doba u kojem živimo koristi svoje platforme za prijenos informacija. Za to im nisu potrebni tradicionalni “prijenosnici” poput novina i časopisa. Određene količine preuzima digitalni tisak jer je prilagođeniji za manje naklade. No, problem i dalje ostaje identičan tj. nemogućnost ažuriranja podatka jednom kad su novine ili časopis otisnute. 

Na europskom tržištu vidljiv je i vrlo zanimljiv fenomen da unazad dvije, tri godine tisak knjiga, uz svu digitalizaciju oko nas, bilježi određen pozitivan trend. Ostaje pitanje koliko dugo će tako i biti?

Kakva su vam očekivanja po pitanju daljnjih kretanja na tržištu ofsetnog tiska?Na nivou EU, proizvodnja ambalaže gdje se koriste ofsetne boje se povećava oko 3% godišnje, a u centralnoj i istočnoj Europi preko 5%. Dok postoji svijet kakav poznajemo proizvodit će se proizvodi koje treba dostaviti potrošačima, a kako ambalaža nikada neće postati “digitalna” ovaj segment grafičke industrije svakako ima lijepu budućnost.

Cijeli intervju vezane uz ofsetne boje sada možete pročitati i u online izdanju posljednjeg lanjskog Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content