Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ambalaža s digitalnim vodenim žigom ključ je učinkovitog razvrstavanja ambalažnog otpada

Iako u ukupnom zagađenju nastalom u ciklusu proizvodnje sudjeluje sa svega 5%, ambalaža odbačena u prirodu upozorava da je zadnji čas da poduzmemo ozbiljne akcije koje će ambalažu i ambalažni otpad zavrtjeti u učinkovitoj cirkularnoj ekonomiji

Rješavanje pitanja prikupljanja, identifikacije i razvrstavanja te oporabe ambalažnog otpada postalo je jedno od najvažnijih ekoloških pitanja. Plastika i plastična ambalaža u tome imaju jednu od glavnih uloga. I to prvenstveno zbog kontradiktornosti između njenih negativnih i pozitivnih strana.

Rješenje, na sreću, postoji, ali potrebno je korjenito promijeniti razmišljanje o tome kako se plastika proizvodi, koristi i zbrinjava. Cirkularna ekonomija obuhvaća sve ove aspekte i treba je uspostaviti što prije (i ne samo za plastičnu ambalažu). Uvjeti za uspostavljanje cirkularne ekonomije ambalaže bit će definirani EU direktivama. Neke od njih mogle bi stupiti na snagu i prije kraja ove godine.

Stižu EU Direktive

Prema najavama za članice EU do 2030. godine 100% plastične ambalaže trebalo bi biti ponovo upotrebljivo, reciklabilno ili kompostabilno. Do istog roka bi 55% plastične ambalaže trebalo biti efikasno reciklirano. Također, prosječni udio reciklata u svim plastičnim bocama za pića trebao bi biti 30%. Uz to bi, do 2030. trebalo postići da 90% svih plastičnih boca za pića bude prikupljeno za reciklažu. Udio jednokratne plastične ambalaže do tog bi roka trebao biti gotovo eliminiran.

Brojke lijepo izgledaju, ali kako ih u praksi doseći? Jedan od najvećih izazova je maksimiziranje resursa kroz optimalno sortiranje i recikliranje. No, to neće biti moguće bez efikasnog identificiranja i sortiranja ambalažnog otpada.

Dobra vijest je da se na tome ozbiljno radi još od 2016. kroz projekte HolyGrail 1.0 i HolyGrail 2.0 Inteligent Sorting. Cilj projekta je dokazati tehničku i ekonomsku održivost primjene digitalnih vodenih žigova na ambalaži u svrhu točnog detektiranja i razvrstavanja ambalažnog otpada.
Na projektu je angažirano više od 160 dionika iz redova industrijskih lidera zajedno s vladama, nadležnim institucijama, poduzetnicima i civilnim društvom.

Kako funkcioniraju digitalni vodeni žigovi?

Tehničko se rješenje bazira na primjeni posebnog načina označavanja ambalaže u tisku ili u samom materijalu – digitalnim vodenim žigovima. Rješenje je razvila tvrtka Digimarc Corporation. To su nevidljivi kodovi veličine poštanske marke koji u formi mozaika prekrivaju cijelu površinu ambalaže. Mogu sadržavati različite informacije. Zanimljivo je da se za njihovu izradu koriste postojeći pixeli, ne tiskaju se posebnim bojama niti je potreban dodatni ispis.

Različita otpadna ambalaža označena digitalnim vodenim žigovima pomiješana dolazi na traku postrojenja za sortiranje gdje je skeniraju posebne kamere koje prepoznaju digitalne vodene žigove. Ovisno o zadanom kriteriju uređaj vrlo precizno odvaja ambalažu, primjerice prema vrsti materijala, prema načinu primjene ili po bilo kojem drugom kriteriju za koji su informacije sadržane u žigovima.

Projekt Holygrail 2.0 Intelligent Sorting

Od rujna 2020., kada je započeo projekt Holygrail 2.0 Inteligent Sorting, realizirane su dvije faze. U prvoj je razvijan softver i digitalni vodeni žigovi, a u drugoj prototipi jedinica za odvajanje otpada. Sve zajedno prošlo je testiranje u kontroliranim uvjetima te dokazalo funkcionalnost rješenja i to s vrlo visokim postotcima učinkovitosti – 99% identifikacija, 95% odvajanje, 95% čistoća izdvojenog uzorka.

Proizvodi s digitalnim vodenim žigom plasirani su u prvoj polovici ove godine na police trgovina u Danskoj, Francuskoj i Njemačkoj kako bi se stvorili realni uvjeti za ispitivanja na industrijskoj razini.
Uspije li, ovo bi moglo značiti prekretnicu kojom ćemo biti korak bliže revolucioniranju procesa razvrstavanja i recikliranja plastične ambalaže.

Tvrtka Kaligraf iz Zagreba koja je strateški partner njemačkog Linked2Brands/Janoschka, uključena je kroz tu suradnju u sve vezano uz  projekt Holygrail 2.0 te primjenu digitalnih vodenih žigova na ambalaži.
Stoga možemo reći da spremno očekujemo direktive koje će unaprijediti proces upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom i ubrzati uspostavu i zatvaranja kruga ekonomije ambalaže.

Piše: Željka Tihomirović, Kaligraf d.o.o., Zagreb

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content