Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Balboa – kompleksan i jedinstven POS namještaj

Zanimljivo je promatrati razvojni ciklus tiskara, njihovu tranziciju u raznim smjerovima. Jedni kreću s proizvodnjom komercijalnih proizvoda, a završavaju u ambalaži, drugi kreću s tiskom majica pa otvore tvornicu sportske odjeće, a treći počinju svoj životni ciklus kao dizajneri, razočaraju se u uslugu tiskara i zaključe da moraju sami dizajnirani proizvod i otisnuti, doraditi i isporučiti klijentu.
Ova posljednja priča odnosi se na gosp. Gorana Ivanuša, vlasnika tvrtke Balboa koji je posao s tiskom pokrenuo nakon uzastopnih kašnjenja isporuke proizvoda koje je dizajnirao za velike brendove.

„U mladosti sam eksperimentirao s različitim poslovima da bih 2008. godine ušao u svijet dizajna i krenuo dizajnirati za poznate brendove. Tisak je bio usko grlo i zaključio sam da ću ga implementirati u poslovni sustav kao sekundarni proces, i do danas je ostalo tako. Nikad se nismo deklarirali kao tiskara, koristimo tiskarske strojeve da bismo oplemenili proizvod. Tisak nam je jako važan jer svaki naš proizvod ima određeni udio tiska na sebi, on nosi poruku. Uz funkcionalnost, dizajn, boja i tisak daju final touch proizvodu i prenose poruku kupcu.

Tisak u Balboi nikada nije prešao u core jer sam relativno brzo shvatio kako funkcionira svijet tiska. Krenuli smo na neke tendere i vratili se vrlo razočarani. Cijene na tenderima su često ispod ekonomski opravdanih cijena. Nisam želio biti dio tog svijeta. Balboa nikada nije bila tiskara koja radi jumbo plakate ili cerade, iako imamo opremu koja bi to mogla.
Jači fokus nam je na R&D odjelu koji za poznate brendove stvara funkcionalne i zapažene POS sustave. Trenutno u tom odjelu imamo desetak ljudi koji su multifunkcionalni, s mnogo znanja iz različitih područja. Trošak R&D odjela je veoma visok i ponekad je potrebno dulje vrijeme za osmisliti funkcionalan i dizajnerski POS sustav koji će potrošača zaustaviti u trgovini i izvući iz njega onaj traženi wow. Često ni ne možemo naplatiti cijeli trošak koji je utrošen u razvoj, ali nas stavlja na vrh proizvodne piramide. Klijentu dajemo cjeloviti servis na jednom mjestu“, kaže nam gosp. Ivanuš.

Koliko je komplicirana današnja proizvodnja s obzirom na kompleksnost proizvoda?

Naša proizvodnja je danas okrenuta premium segmentu namještaja s vrlo malim nakladama. U tom segmentu je nemoguće automatizirati proizvodnju jer nemamo naklade. Proizvodnja je gotovo unikatna. Imamo 48 zaposlenih djelatnika koji su profesionalci u svojoj struci, ali uz nju trebaju biti multifunkcionalni i imati znanja i iz drugih struka. Imamo bravare, drvne majstore, električare, elektroničare, lakirere, grafičare. Sve smo uklopili u jedan poslovni sustav iz kojega danas izlazi premium namještaj namijenjen prezentiranju i prodaji proizvoda u trgovinama.
Današnji prodajni prostori su pretrpani s kartonskim POS stalcima i na taj način se vrlo teško izdvojiti. Novi POS namještaj je vrlo kompleksan. Radi se od kombinacije drva, metala, kartona, akrila, imaju implementiranu LED rasvjetu a neki i LED displeje, levitaciju, hologramsku 3D vizualizaciju… 

Premium segment namještaja je gotovo unikatan proizvod. U tom segmentu je vrlo teško napraviti ispravnu kalkulaciju proizvoda. Kod tiska nije problem kalkulirati jer je poznat parametar kvadrature i cijena se lako izračuna. Kod naše proizvodnje je puno ulaganja u dizajn i razvoj, a onda tijekom proizvodnje shvatimo da se to moglo i drugačije odraditi ili naiđemo na nepredvidiv trošak… No, na kraju smo sretni kad negdje vidimo naš namještaj.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content