Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Beogradski DPC – kralj velikih formata

Novosadski NS plakat sa svojom tvrtkom kćerkom, zagrebačkom Print Grupom je zasjeo na prijestolje u tisku velikih formata u regiji Adria/Balkan sa akumuliranim prihodom u 2015. godini u iznosu od gotovo 10 milijuna eura.

Grafička “industrija širokih formata” u cijeloj Adria/Balkan (AB) regiji je prepuštena stihijskom razvoju. Nepostojanje jasnih državnih smjernica razvoja se ne razlikuje od Slovenije pa do Srbije. “Tiskare širokih formata” su specifičnost grafičke industrije i u ovom trenutku ne postoji ni u jednoj državi regije ozbiljnija asocijacija ili udruženje koje bi okupljalo poduzeća iz ove djelatnosti i pomagalo im u razvoju ili ih ozbiljnije predstavljalo prema državnim institucijama. Postoje neka grafička udruženja koja djelomično u svom članstvu okupljaju i “tiskare velikog formata”, ali na tržištu “tiskare velikog formata” djeluju neorganizirano. Financijski i po broju zaposlenih su to manje tiskare, ali sa konstantnim rastom poslovanja, prihoda i sa iznad prosječnom dobiti.

Nepostojanje službene analize grafičke industrije za grupu poduzeća čiji se prihod temelji na tisku velikih formata od strane državnih institucija je veliki hendikep.

Način analize dobivenih podataka
U sljedećem članku ćemo pokušati napraviti kratku analizu
“tiskara velikog formata”. Analiza je rađena na temelju dobivenih podataka veleprodaja repromaterijala, partnera Print Magazina u AB regiji. Postoji mogućnost da neke tiskare nismo uvrstili u analizu i ovim putem im se ispričavamo. Podaci o prometima i broju zaposlenih su analizirani na temelju poslovanja u 2014. i 2015. godini. Korišteni su službeni podaci međunarodne grupe Bisnode AB, prikupljeni iz legalno dostupnih izvora. Zbog slabo dostupnih podataka o tiskarama iz BiH, analiza je oslonjena na podatke o tiskarama u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.
Najveći po prihodima

Trenutno najozbiljniji proizvođači “velikih formata” u regiji su novosadski NS plakat, koji sa svojom tvrtkom kćerkom, Print Grupom ostvaruje prihod od gotovo 10 milijuna eura. Slijedi ga beogradski DPC sa 7,1 mil. eura prihoda. Belina iz Krapinskih Toplica je uprihodila 6,66 mil. eura u 2015., a Eclipse iz slovenske Cerknice 5,04 mil. eura. Još osam tiskara je “isprintalo” od jednog do pet milijuna eura prihoda. Ostalo su tiskare sa manjim prometima i njih nismo ozbiljnije analizirali.

Najveći po dobiti

Beogradski DPC se daleko odmaknuo od konkurencije po prikazanoj dobiti. U 2015. godini su ostvarili 1,5 mil. eura dobiti. Eclipse se nalazi na drugom mjestu sa ostvarenih 579 tisuća eura, a Print Grupa, Belina, Signum max i NS Plakat su ostvarili od 420 do 480 tisuća eura dobiti. Zagrebački FED je ostvario 370 tisuća, a ostale tiskare su imale znatno manju dobit. Iako dobit nije pravo mjerilo snage tiskare, uočili smo veliki nesrazmjer između tiskara velikog formata kod kojih dobit često prelazi 10% vrijednosti ukupnog prihoda i klasičnih offset tiskara gdje je dobit najčešće par posto vrijednosti ukupnog prihoda.

Najviše zaposlenih djelatnika i prihod koji ostvaruju

Analiza prihoda i dobiti large format regija AB

Vlasnički isprepletena zagrebačka Print Grupa (79 zaposlenih) i novosadski NS Plakat (71 zaposlen) imaju ukupno 150 zaposlenih djelatnika. Daleko ispod njih je DPC sa 98 zaposlenih, Grafix sa 79 zaposlenih, Signum max sa 60 zaposlenih te Belina sa 51 zaposlenim djelatnikom. Ostale tiskare imaju manji broj zaposlenih.
Ukoliko promatramo ostvareni prihod po zaposlenom, tri tiskare se ističu. DPC je opet na prvom mjestu sa 15236€ ostvarenog prihoda po zaposlenom radniku. Slijedi slovenski Eclipse sa 14127€ i zagrebački FED sa 12057€. Svi ostali su ispod 10000€ prihoda po radniku. Sve tiskare sa većim prihodima po zaposlenom imaju znatan udio proizvodnje POS programa u svom portfelju. Pretpostavljamo da se taj segment grafičke proizvodnje može pohvaliti sa većim zaradama.

Najveći rast

Analizirali smo nekoliko segmenata poslovanja tiskara velikog formata. Od ukupnog prihoda, najveći rast ima V-tisk (43%), slijedi Print Grupa (26%) i Vult (20%).

Prema broju zaposlenih V-tisk je povećao broj zaposlenih za 50%, Vult za 36%, a Signum max za 22%.

Najveći rast dobiti je zabilježen kod Print Grupe, od čak 20 puta u odnosu na prijašnju godinu. Linea i Eclipse su udvostručili dobit, a rastom dobiti se mogu pohvaliti još Belina, Pixel, V-tisk i Print Studio. Ostali su smanjili dobit u odnosu na 2014. godinu.

Ovo je bila kratka analiza kojom smo željeli skrenuti pozornost na ovaj segment grafičke industrije. U narednim brojevima ćemo analizirati neke druge segmente grafičke industrije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content