Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Bitmap vs vektor – drugi dio

Otkako su ljudi počeli raditi sa računalnom grafikom, jedna od tema koja najviše zbunjuje korisnike razlika je između bitmapirane i vektorske grafike. U ovom ćemo članku definirati obje vrste grafike te pojasniti njihov međusobni odnos i razlike.

 

 

Pojasnili smo bitmapiranu grafiku i njene prednosti i nedostatke. Sada ćemo pobliže razjasniti vektorsku grafiku i njeni prednosti i nedostke.

 

Što je vektorska grafika?

V ektorska je grafika o na u kojoj je putanja ili oblik linije matematički određen. Vektorske su grafike u osnovi točke povezane linijama raznih oblika, punjene punom bojom ili stupnjevanjem boja. Dakle, to je točka A, povezana točkom B linijom nekog oblika, oblik te linije definiran je matematičkim opisom. Korištenjem više točaka i više linija možemo napraviti složenije oblike. Linija koja definira oblik vektora naziva se putanja. (Vidi ilustraciju 1).

ilustr-1-eps-vs-jpg

 

 

 

Crtanje oblika pomoću matematike? Što bi to trebalo značiti?

Pa, ukoliko se prisjetite algebre, linije i krivulje mogu biti razvučene u X i Y koordinatni prostor po grafičkim jednadžbama. (Vidi ilustraciju 2). Na ilustraciji 2, graciozno zakrivljena linija (parabola) nacrtana je jednostavnom grafičkom jednadžbom y = (x2). Čineći matematiku složenijom, možemo definirati više nijansi oblika. Ne postoji mreža o kojoj treba brinuti: Ukoliko bi y = (x2) bio puno veći ili puno manji, linija parabole bila bi još uvijek savršeno definirana a njena razlučivost beskonačna. Osnovni geometrijski oblici poput linija, krugova, ovala, kvadrata, pravokutnika i poligona s proizvoljnim brojem strana, matematički su vrlo jednostavni te dobra polazna točka za vektorske grafike. Slike sastavljene od oblika, kao što su crteži i ilustracije te logotipovi, često su pogodni za vektorski format. Slike s gustim, različitim bojama, kao i fotografije, nisu prikladne za vektorski format grafike.

ilustr-2-eps-vs-jpg

 

 

 

 

 

Neke od prednosti vektorske grafike

Postoje (barem) tri, vrlo zgodne, prednosti kod vektorske grafike:
– datoteke su obično vrlo male – umjesto da se upisuju podaci mnogobrojnih kvadrata kao u bitmapiranoj grafici, dovoljno je samo upisati matematiku uključenu u ponovno stvaranje slike. Na primjer,Logo – datoteka koja se koristi kao osnova na trećoj ploči ilustracije 3 veličine je samo 36kb – imaju beskonačnu rezoluciju – bez obzira na to koliko ih razvlačili ili umanjivali, matematika kojom su stvoreni uvijek ih čini glatkim, oštrih rubova i jasnih detalja. Mali logo od 35KB koji smo maloprije spomenuli, može se isprintati u bilo kojoj veličini (Ilustracija 3)ilustr-3-eps-vs-jpg i uvijek će dobro izgledati. – slika će ostati editabilna tako dugo dok se nalazi u vektorskom obliku. Svakim programom za vektorsku obradu grafike može se mijenjati oblik, raspored ili boja. Točke uzduž linija mogu se proizvoljno micati a ukoliko su selektirane, može se mijenjati i oblik odnosno putanja linije. Jednom kada je pravilno urađena „univerzalna“ inačica logotipa (obično u .eps formatu), datoteku može otvoriti i obrađivati više korisnika u različitim programima. Nije potrebna ponovna izrada za svaki program. Na taj način dolazimo do uštede vremena i veće kontrole nad slikom, logom ili čime već. Ovo može isto tako izazvati i veliku zbrku (vidi nedostatke…) Neki od nedostataka vektorske grafike: Uvijek treba na umu imati sljedeće: Vektori NISU pogodni za fotografije. Količina boja i kompleksnost prikaza fotografije ubrzo nadvlada vektorski format. Ovo nije nužno nedostatak – to je samo nešto za što vektorski format nije predviđen. Isto tako za naprednu obradu i kompleksnije boje i svjetlosne efekte, potrebno je rasterizirati vektor u bitmap i onda ga dalje obraditi. – Vektori nisu univerzalno interoperabilni kao što je to bitmap. “univerzalni“ formati kao što je .eps često su zloupotrebljavani i krivo shvaćeni tako da i pokušaj da se prijatelju, koji nema isti softver, proslijedi vektorska grafika često može biti velika gnjavaža (posebno, prema vlastitom iskustvu).

Nepažnjom i nedostatkom iskustva, Vaš logo ili grafika može biti deformirana, imati krive fontove, biti neupotrebljivo male rezolucije ili čak potpuno nestati. S druge pak strane, jednom kada se pravilno obradi, može biti velika prednost…

 

Vektorske grafike koje koristimo svakodnevno: Fontovi!

Jeste li znali da gotovo svi, svakodnevno koriste vektorske grafike? Fontovi su vektorske grafike oblikovane u slova i vrlo dobro ilustriraju ponašanje vektora. Prvo, male su veličine – cijeli font, sastavljen od mnoštva slova i  simbola, toliko je malen da ga se lako skida sa interneta ili šalje mailom. Drugo, skalabilnost i neovisnost o rezoluciji – fontovi mogu biti neograničeno veliki i nikada neće izgledati nazubljeno. (Naravno ukoliko su fontovi ispravno instalirani i korišteni. Ima slučajeva kada će izgledati nazubljeno, ali to je druga tema.) Kada dakle instalirate i koristite font, radite sa vektorskom grafikom – neki programi dozvoljavaju čak i pretvaranje fonta u editabilne krivulje ili putanje. Kada su jednom pretvoreni u krivulje možete ih oblikovati i petljati s njima koliko god želite (Vidi ilustraciju 4).

ilustr-4-eps-vs-jpg

 

 

 

Programi koji se koriste za vektorske grafike: Mnogi programi mogu koristiti vektorsku grafiku u ovom ili onom obliku. Programi za prijelom kao što su Quark Xpress ili Adobe InDesign mogu uvesti, smještati ili mijenjati veličinu (ali ne i stvarati ili obrađivati) vektorske grafike, obično u obliku .eps datoteke. Koriste i tekst koji je, kao što smo upravo ustanovili, u osnovi vektorska grafika. Ima i drugih programa koji mogu koristiti vektorsku grafiku ali je ne mogu izraditi. Vektorske se grafike rade u programima za izradu ilustracija kao što su Adobe illustrator ili Corel Draw. To su programi koji omogućuju da krenete sa praznim dokumentom, nacrtate ili izdizajnirate ono što želite te izvezete u .eps za daljnju upotrebu. Vektorski formati: Neki od najčešće korištenih vektorskih formata su EPS(Encapsulated Post Script – .eps), CDR (CorelDraw), Adobe Illustrator (.ai), Adobe (nekada Macromedia), Freehand (.FHx). Format (.pdf) može sadržavati i bitmapiranu i vektorsku grafiku u mnogim različitim oblicima. .eps format je također u mogućnosti sadržavati različite oblike bitmap i vektorske grafike, što ga čini svojevrsnim standardom za vektorsku grafiku.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content