Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Bobst vizija – digitaliziran, povezan i održiv proces proizvodnje ambalaže  

Na već tradicionlanoj godišnjoj press konferenciji, održanoj krajem prošlog mjeseca, Bobst je predstavio svoje inovacije kada je riječ o rješnjima za tisak te uslugama. Sve, kako kažu, da bi pomogli konverterima i vlasnicima robnih marki da poduzmu važan korak prema digitalizaciji opskrbnog lanca u industriji ambalaže.

“Industrija ambalaže je usred digitalne revolucije. Ona tjera svaku tvrtku na inovacije i digitalno razmišljanje kroz cijeli proces. Naša vizija industrije, koja se temelji na četiri ključna stupa – povezivost, digitalizacija, automatizacija i održivost – uvelike podupire ovu transformaciju,” rekao je Jean-Pascal Bobst, izvršni direktor u Grupi Bobst.
Bobst ima viziju u kojoj lanac opskrbe ambalažom postaje potpuno digitalan.

U središtu ove vizije je BOBST Connect, digitalna platforma temeljena na oblaku koja se neprestano razvija i poboljšava produktivnost. Na press konferenciji najavljeno je i skoro lansiranje alata za upravljanje (Tool Management).
Novost u Bobst Grupi je i DückerRobotics. Naime, Bobst ojačao svoje ciljeve automatizacije preuzimanjem 70% kapitala DückerRoboticsa. Radi se o tvrtki koja je svjetski lider u korištenju robota u procesu utovara i paletiziranju u sektoru valovitog kartona.
U nastavku donosimo pregled ostalih najavljenih noviteta iz svakog segmenta industrije.

Fleksibilna ambalaža


Tržište fleksibilne ambalaže suočava se s rastućim zahtjevima za ekološki odgovornijim materijalima i boljim mogućnostima recikliranja, uz zadržavanje visoke kvalitete u tisku. Najnoviji Bobst razvoj u ovom sektoru uključuje:

 • Vision K5 HS metalizator  – novi stroj kojeg odlikuje visoko učinkovita i brza metalizacija namijenjena za primjenu kod različitih folija uključujući i termo osjetljive. Ima najveći bubanj za premazivanje u industriji od 700 mm
 • NOVA MW laminator  – stroj koji tek treba stići na tržište. To je kompaktni stroj za laminiranje ergonomskog i jednostavnog dizajna, savršen za laminiranje bez otapala svih narrow web aplikacija
 • VISION CI za aplikacije od papira – radi se o novom stroju za flekso tisak na rastućem tržištu papira. Stroj može raditi na 120 g papiru brzinom od 400 m/min.

Etikete

Dok se konverteri suočavaju s nedostatkom radne snage i zahtjevima za održivijim rješenjima, Bobst je predan novitetima i za flekso i za digitalne tiskare. Najnovija rješenja vezana su uz:

 • proširenje die-cutting portfelja – uz polu-rotacijsko izrezivanje, uvedeno je i Quick Change rotacijsko izrezivanje koje omogućuje 50% uštede vremena kod promjene magnetskih cilindara
 • DIGITAL MASTER unaprijeđena serija: uskoro dolazi paket poboljšanja koji uključuje nove značajke, kao što su novosti vezane uz BOBST Connect, integraciju treće strane i nove ACCUCHECK funkcionalnosti
 • Pantone validacija – Bobst tehnologija digitalnog tiska i službeno je potvrđena od strane Pantone-a
 • novo Bobst Sphere korisničko sučelje (UI) za flekso i digitalni tisak – potpuno redizajnirano korisničko sučelje koje prvo dolazi u seriju DIGITAL MASTER i in-line flekso M6. Postupno će biti implementirano na druge platforme.

Sklopivi karton

Postoji sve veća potražnja za sofisticiranom ambalažom od presavijenog kartona koja će se istaknuti na policama i na nove načine privući potrošače. Bobst-ove novosti uključuju:

 • NOVAFOIL unaprjeđenja – dvije su nove opcije. NOVAFOIL 106 s HOLOGRAM modulima odgovara na zahtjeve za sigurnosnom ambalažom i zaštitom robne marke. OACS (Optimal Advance Computing System) izračunava optimalan protok folije. Ova je značajka dostupna na stroju, a sada i daljinski.
 • digitalni MakeReady alat – uzbudljiv novi alat koji projicira izvorni digitalni izgled, pomažući u povezivanju pripreme s proizvodnjom
 • novi EXPERTFOLD, VISIONFOLD & NOVAFOLD – nove generacije ljepilica opremljene su nizom novih značajki s ciljem poboljšanja njihove produktivnosti i približavanja BOBST viziji potpuno digitaliziranog, povezanog i održivog procesa proizvodnje.

Valoviti karton

Budući da je e-trgovina glavni pokretač tržišta valovitog pakiranja, prerađivači moraju odgovoriti na sve veću potražnju za sofisticiranijim vrstama ambalaže koja će se proizvoditi u velikim količinama. Najnoviji Bobst razvoj u ovom sektoru uključuje:

 • EXPERTFLEX – novo, cjelovito rješenje za visokokvalitetni tiskani i izrezani valoviti karton za proizvodnju kutija za e-trgovinu i robu široke potrošnje (FMCG)
 • SPEEDPACK unaprjeđenja – u srpnju će biti predstavljena nova rješenja za vezanje na visoko učinkovitoj automatskoj pakirnici, koja isporučuje skupine kutija koje su savršeno prebrojene, složene, zavezane i spremne za paletizaciju.

Usluge

Bobst-ov portfelj usluga podržava sve korake tijeka proizvodnje, od pripreme do gotovog proizvoda. Novosti su:

 • EMEA logističko središte – u funkciji je novo logističko središte za Europu, Bliski istok i Afriku, smješteno u Belgiji, s poboljšanim transportnim rješenjima
 • rekordni brojevi Bobst Remote Assistance – daljinska podrška 24/7 uključuje video i novu podršku za proširenu stvarnost, daljinsko povezivanje sa strojem i analizu podataka. Godišnje se provodi oko 33 000 udaljenih sesija.

Uz sva spomenuta tehnološka rješenja Bobst primjenjuje i aktivnu strategiju održivosti, jednog od četiri ključna stupa svoje vizije. Tvrtka se pridružila inicijativi Science-BasedTargets (SBTi), odražavajući svoju predanost hitnim klimatskim mjerama.

“U Bobst-u se ponosimo što duboko razumijemo potrebe naših kupca, zahvaljujući vrlo bliskim partnerstvima. Ova najnovija poboljšanja našeg portfelja rješavaju određene bolne točke koje su naši kupci istaknuli. I zajedno nas približavaju automatiziranijoj, povezanijoj, digitaliziranoj i održivijoj proizvodnji ambalaže,” zaključio je Jean-Pascal Bobst.

Najnoviji oglasi
 • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content