Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Borba protiv koronavirusa 3D tiskom se nastavlja

Već smo pisali o tome kako se mnogo hrvatskih 3D tiskara i studenata uključilo u akciju tiskanja vizira za naše medicinsko osoblje. Ovaj tjedan donosimo intervju s gospodinom Domagojem Brčekom, grafičkim dizajnerom iz Kalinovca, čija se obitelj također uključila u ovu nesebičnu akciju tiskanja vizira. U nastakvu pročitajte kakve informacije pristižu s prve crte izrade vizira.

  • Kako ste došli na ideju o tiskanju vizira?

Pratimo razvoj događaja oko pandemije i zaključili smo da usprkos nastojanju države nema dovoljno zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje. To nas je potaknulo da se pridružimo inicijativi Hrvatskog studentskog zbora. Projekt pokrenut od strane tvrtke Prusa u Češkoj pomogao je njihovim medicinskim djelatnicima, pa se putem Hrvatskog studentskog zbora proširio i po Hrvatskoj.

  • Koliko dugo imate 3D pisač i koliko se dugo bavite 3D tiskom? Jeste li sami pripremili dizajn za izradu vizira ili koristite već postojeći?

Moji roditelji su nastavnici u Strukovnoj školi Đurđevac, koja je u okviru jednog IRIM-ovog projekta, koji vode upravo oni, dobila 3D pisač . S obzirom na to da sad organiziraju i drže nastavu na daljinu od doma, a nastave uživo nema, 3D pisač je bio izvan upotrebe pa su ga odlučili iskoristiti u ove svrhe. Dizajn je napravljen od strane zajednice korisnika Prusa 3D pisača.

  • Za koga proizvodite vizire i koliko ste ih do sad proizveli?

Zaštitni viziri namijenjeni su medicinskom osoblju. Prvih 40 komada za medicinske djelatnike u OB „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i domove zdravlja kompletirano je i spremno za isporuku. Izradu nastavljamo dalje za Opću županijsku bolnicu Pakrac i za sve ostale medicinske ustanove u Hrvatskoj.

  • S obzirom na činjenicu da se bavite grafičkim dizajnom, kako je po Vašem mišljenju koronavirus utjecao na taj dio grafičke branše?

Kako radim za jedan od većih trgovačkih lanaca, odnosno Narodni trgovački lanac, primijetio sam da se obujam posla smanjio, ali ne znatno. Razlog je taj što je otkazana nekolicina događaja za koje bismo inače radili plakate, reklame ili slično. Međutim, kako je grafički dizajn posao koji mi dozvoljava da radim mobilno s bilo koje lokacije, gdje mi je dovoljan laptop, posla se uvijek nađe.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content