Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Brza vs. spora moda  – poslovni model budućnosti

Oslanjanjem na jeftinu radnu snagu s Dalekog istoka, cijena odjeće se od sredine devedesetih pa do danas smanjila za više od trećine. To je uzrokovalo i pad kvalitete. Današnja odjeća gotovo je jednokratna, s prosječnim rokom trajanja od svega deset pranja.

S druge strane, prodajne marže su s 30% iz’70-ih godina prošlog stoljeća, porasle na današnjih 70%. Jedan od razloga je poslovni model koji je baziran na hiperprodukciji i svjesnoj proizvodnji s ostatkom zaliha koje će završiti u smeću.

Baza proizvodnje na Dalekom istoku zahtijeva transport sirovina iz cijelog svijeta na Daleki istok te transport gotovih proizvoda do europskih i američkih kupaca. Posljedica je emisija CO2 koja je ponekad i deset puta veća od vrijednosti proizvedenog odjevnog predmeta.
Da ne spominjemo financijsku distribuciju koja jedva pokriva mizerne naknade radnicima u proizvodnim pogonima. Nedostatna je i za pokrivanje ekološke štete koju ovaj način proizvodnje uzrokuje u proizvodnim regijama. Jedinu satisfakciju daje vlasnicima robnih marki.

Mikrotvornice modne odjeće – poslovni model budućnost

DTG tehnologija je bila razvojna osnova iz koje su danas na tržištu predstavljene nove tehnologije, od DTF-a pa do značajnih rješenja u tisku pigmentnim bojama na prirodne tkanine. DTG je financirao razvoj softvera, print glava, primera te pigmentnih bojila koja će izdržati barem 50-ak pranja. Najveći izazov je bio razvoj sustava za održavanje bijele boje čiji pigment sadrži titanijev dioksid.

DTF tehnologiju ćemo možda spominjati kao jednu od tehnologija koja je najbrže implementirana u tiskarsku/tekstilnu industriju. Sramežljivo predstavljena 2019. godine, danas, četiri godine kasnije zauzima vodeće mjesto u personaliziranom tisku manjih naklada na odjevne proizvode. Fleksibilnost tehnologije omogućuje brz povrat investicije i jednostavno korištenje.

Gore spomenute tehnologije najčešće susrećemo u tiskarama ili u tekstilnim pogonima kao sekundarnu tehnologiju. Povijest pišu pobjednici pa je moguće da će se izraelski proizvođač Kornit Digital spominjati kao začetnik moderne proizvodnje odjeće. Danas smo na prekretnici gdje je nekoliko proizvođača grafičkih tehnologija predstavilo svoja rješenja tiska pigmentnom bojom na tkanine iz role. Kornit je osim tehnološkog rješenja ponudio industriji cijeli poslovni model koji bi proizvodnju modne odjeće trebao učiniti održivom, ekološkom i ekonomičnom.

Održiva, ekološka i ekonomična moda

Na području Europske unije imamo sve više malih i srednjih proizvođača koji poslovni model grade na tisku vašeg dizajna na odabranu tkaninu i stvaranja jedinstvenog odjevnog predmeta. Nakon tiska, tkanina se reže CNC ili laserskim rezačem po digitalnoj krojnoj slici. Izrezani elementi tkanine dostavljaju se naručitelju koji sam može sašiti svoj odjevni predmet, a opcija je i da proizvođač već sašije naručeni odjevni predmet i gotov šalje naručitelju.

Ova vrsta tiska ne zahtijeva predobradu tkanine, a kod fiksiranja otiska ne koristi se voda, nego samo kratkotrajno grijanje otiska na temperaturi od oko 200 stupnjeva. Otisak je mekan, elastičan, živih boja i otporan na UV i mehaničko opterećenje prilikom pranja.  

Proizvodna cijena ovako proizvedene odjeće je znatno veća u odnosu na masovno proizvedenu odjeću, ali je ekološki otisak neusporedivo manji u odnosu na „fast fashion“ poslovni model. Personalizirani odjevni predmet ima veću vrijednost za potrošača i dulji životni ciklus. To smanjuje tekstilni otpad. Proizvođač komunicira direktno s potrošačem ili koristi kanale modnih dizajnera, malenih lokalnih butika ili influencera za prodaju. Benefiti ovako proizvedene odjeće opravdavaju viši trošak proizvodnje.

Autor: Vjekoslav Benšić

U sklopu ovogodišnjeg sajma Textile Week Adria posjetiteljima će biti predstavljene najnovije tehnologije tiska i proizvodnje personalizirane odjeće. Budite prvi koji će saznati najnovije trendove u razvoju „Mikrotvornica modne odjeće“.
Također, pozivamo vas da ne propustite predavanje na temu „Fast / Slow Fashion“, Nine Katarine Simončič, s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Besplatna ulaznica za sajam Textile Week Adria i Konferenciju o budućnosti tekstilne industrije čeka Vas na linku: www.textileweekadria.eu

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content