Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Četri ključna trenda transformiraju tržište ambalaže

 

Najnovije ekskluzivno istraživanje tvrtke Smithers Pira identificira niz velikih promjena u korištenju digitalnog tiska u industriji ambalaže i industriji etiketa.

Smithers Pira u najnovijem izvješću o tržištu – The Future of Digital Print for Packaging to 2020 (Budućnost digitalnog tiska ambalaže do 2020.godine) – potvrđuje da će se rast u ovom segmentu nastaviti. Posebno za tehnologije koje koriste toner i ink jet sustave. Digitalna oprema za tisak ambalaže, nastavit će se širiti u nekoliko različitih formata ambalaže, nudeći mnoge prednosti tiskarama, kupcima ambalaže i trgovcima koji žele proizvod približiti kupcima putem novih marketinških kanala.
Ekskluzivni podaci koje posjeduje Smithers Pira pokazuju da je vrijednost ukupnog svjetskog tržišta u 2015. godini bila 10,5 milijuna dolara (9.3 milijarde eura) s ekvivalentom od 107 milijardi A4 otisaka proizvedenim na digitalnim tiskarskim uređajima. Tijekom idućih pet godina, volumen tiskane ambalaže pomoću digitalne opreme udvostručit će se, stvarajući tržište digitalno tiskane ambalaže od 19,8 milijardi dolara u 2020. godini.
Ovo naglašava činjenicu da je digitalni tisak ambalaže jedno od najbrže rastućih područja tiska. Kako se ta ekspanzija širi, broj ključnih trendova ostvarit će kreativnu okolinu u 2020. godini, koja je bitno različita od onog u 2015. godini. Analiza u The Future of Digital Print for Packaging to 2020 (Budućnost digitalnog tiska ambalaže do 2020.godine) identificira ih kao:
Ink jet će postati dominantna digitalna tehnologija
Danas većina digitalno tiskanog tržišta ambalaže koristi elektrofotografske uređaje s tekućim ili praškastim tonerom (HP Indigo, Xeikon…). Toner tehnologije ispisuju proizvode vrlo visoke kvalitete a najčešće se koriste u proizvodnji naljepnica iz arka ili iz role (narow web).
Alternativni proces je inkjet tehnologija ispisa. To je beskontaktni proces ispisa gdje ispisni mehanizam (print glava) nema mehanički kontakt sa podlogom na koju se vrši otisak. Nakon preciznog izbacivanja bojila iz print glava na ispisnu podlogu, podloga odlazi u sustav za sušenje. Ova tehnologija je vrlo pogodna za korištenje unutar industrijskih pogona zbog relativno malog volumena, mogućnosti proširivanja sustava u različite širine i jednostavne implementacije u postojeće proizvodne linije.
Što se tiče volumena tiskanih proizvoda u ambalažnoj industriji, elektrofotografija je i dalje vodeća, ali se očekuje da će već u 2018. godini ink jet zauzeti vodeće mjesto u volumenu digitalno otisnute ambalaže.

Trend rasta tiska ambalaže

Ink jet postaje dominantna tehnologija tiska ambalaže

Digitalne tehnologije tiska različitih formata ugrožavaju dominantnost u tisku etiketa
Smithers Pira procjenjuje rast tržišta u šest oblika ambalaže – etikete/naljepnice, valovita ljepenka, karton, krute i fleksibilne plastične podloge te metalna ambalaža.
Naljepnice/etikete su prvi sektor gdje se koristi digitalni tisak. To je zato što se većina samoljepljivih naljepnica tiska u narrow web sustavima, na laganim i tankim podlogama pogodnim za taj proces. Dobavljači opreme, osobito HP Indigo i Xeikon, rano su uočili potrebe tržišta i uveli tehnologije koje konkurentno proizvode naljepnice.
U 2015. godini, u ukupnom volumenu digitalnog tiska u ambalažnoj industriji, etikete čine 80.5% ukupne svjetske tržišne vrijednosti i 93.5% tiskanog volumena. Kroz razdoblje istraživanja predviđa se da će etikete predstavljati većinu sektora, ali svi ostali segmenti rastu brže i postaju vrlo značajno tržište za proizvođače tehnologija, za tiskare i za korisnike ambalaže.
Dobavljači opreme razvijaju nove tiskarske uređaje, čime nastoje zauzeti dobre početne pozicije u novim segmentima za koje se očekuju značajne stope rasta. Već danas imamo značajan broj proizvođača tehnologija koji su ušli u utrku za udjelima u tisku ambalaže. Drupa 2016 je označena kao prekretnica u proizvodnji tehnologija, nakon nje se razvoj ubrzava.
U proizvodnji valovitog kartona, DS Smith je investirao u digitalni sustav koji je HP izradio u proljeće 2016. godine. Specifično dizajniran za velike količine tiska, ovaj 2.8 metara širok ink jet uređaj napravljen je u suradnji s KBA-om. Nudi vrhunsku brzinu od 183 metara po minuti, što odgovara 30.600 metara kvadratnih otisnutog kartona u jednom satu.
U sklopu segmenta proizvodnje ambalaže od kartona, Landa svoje prve nanografske tiskarske uređaje ima u pogonu od 2016. godine. To pozitivno djeluje na razvoj tržišta digitalno tiskane ambalaže i korisnici sve više prihvaćaju i koriste benefite digitalno otisnute ambalaže.

Potrebe tržišta pozitivno utječu na razvoj digitalnih tehnologija tiska ambalaže

Digitalni je tisak obično skuplji od provjerenih analognih platformi. Ovo povećanje troškova treba biti iskorišteno u korist korisnika ambalaže. Coca Cola je predvodnik novih marketinških kampanja koje učinkovito koriste benefite digitalnih tehnologija što je vidljivo u kampanjama poput „Share a Coke“.
Značajno je da se ekonomija i produktivnost digitalne tehnologije i dalje unapređuju, čime je digitalna tehnologija sve konkurentnija od analitičkih procesa tiska za više manjih naklada. Uklanjanjem ploča, mnogih procesa pripreme i pojednostavljivanjem vremena pripreme za tisak, digitalne metode znatno su isplativije u pripremnom periodu od analognih tehnologija. Jedinični trošak ispisa je veći kod digitalnih tehnologija. U ukupnom trošku, digitalno otisnuta ambalaža je konkurentna za manje naklade i personalizirani tisak.
Digitalni sustavi namijenjeni velikom volumenu proizvodnje će povećati ekonomičnost digitalnih tehnologija i kod većih naklada, promjene u potražnji kupaca za manjim nakladama će pozitivno djelovati na usvajanje novih generacija elektrofotografskih i ink jet uređaja.
U 2015.godini prosječne naklade su padale jer vlasnici brendova uvode više varijanti i veličina ambalaže, kako bi povećali tržišnu privlačnost. Taj će se trend nastaviti kroz petogodišnje razdoblje istraživanja Smithers Pire, a također će se i ubrzati – varijacije u više jezika, boja, okusa, masnoća, šećera, glutena, varijacije bez alergena…
To će se povećavati i s obzirom na nove zakonske propise koji zahtijevaju sve više podataka koji će biti prezentirani potrošačima na pojedinim tržištima, naročito u farmaceutskoj industriji. Rast se očekuje i u segmentu specijalnih efekata korištenjem digitalnog ispisa lakova koji daju inovativne taktilne završne efekte na ambalaži.

Lanac opskrbe digitalno tiskane ambalaže stvara nove modele poslovanja

Usvajanje digitalnog tiska će imati izravan utjecaj na tržište i sustave organizacije unutar tiskara.
U budućnosti, veća fleksibilnost i jednostavnija opskrba značit će da ambalaža može biti brže otisnuta korištenjem digitalnih tiskarskih uređaja. To otvara stvaranje novih modela “web-to-pack” portala koji će smanjiti administraciju i troškove pripreme ambalaže te će povećati dostupnost ambalaže korisnicima. Do 2020. godine ova vrsta online narudžbe može postati isplativa čak i za srednje naklade.
Online narudžbe i smanjenje troškova digitalnih tiskarskih uređaja otvaraju značajne prijetnje tiskarama. Sve će biti moguće prilagoditi industrijskim linijama, daljinski upravljati digitalnim tiskarskim uređajima u dislociranim pogonima ili regionalnim centrima za distribuciju. Stvaraju se novi modeli proizvodnje ambalaže koji će biti znatno više prilagođeni kupcu a tiskare će trebati prilagoditi i svoje sustave novim potrebama tržišta ako žele zadržati pozicije koje imaju na tržištu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content