Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

CtP tehnologija unaprijedila je upravljanje procesima u grafičkoj pripremi

Nastanak svakog grafičkog proizvoda vrlo je složen proces koji uključuje cijeli niz radnji. Jedna od njih je i izrada tiskovnih formi. Uvođenje digitalnih postupaka izrade tiskovnih formi – Computer to Plate (CtP) u proizvodne procese predstavlja značajan iskorak. Od prvog CtP-a do danas prošlo je 40-ak godina i od tada razvoj nije stao.
Sve što je do ovog trenutka poznato i dostupno o CtP tehnologiji sažela je prof. dr. sc. Sanja Mahović Poljaček, s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u knjizi „CtP tehnologije – digitalno vođeni postupci izrade tiskovnih formi“, s kojom smo porazgovarali o osnovama CtP tehnologija.

Koja je razlika konvencionalne pripreme tiskovnih formi u odnosu na digitalne?

Kako bi se u proizvodnju implementirao CtP sustav i nova tehnologija potrebno je uložiti u nove programe za integraciju procesa u grafičkoj pripremi, provesti edukaciju zaposlenika te uložiti u odgovarajući CtP uređaj. Neovisno o kojoj CtP tehnologiji govorimo, najvažnija razlika između konvencionalne i digitalne pripreme tiskovnih formi definitivno je u eliminaciji jednog značajnog segmenta proizvodnje i niza procesa koje je potrebno provesti kod izrade grafičkih filmova.

Na taj način tiskovna je forma izrađena brže, što utječe i na brzinu izrade cijelog grafičkog proizvoda. Također, manja je mogućnost pojave pogrešaka, izostaje potreba za materijalima i otopinama koje se koriste za filmove i u izradi filmova, kao i potreba za uređajima, laserskim osvjetljivačima i uređajima za razvijanje filmova. Kada sve to pogledate, ne možemo isključiti i ekološku komponentu, koja je ovdje neupitna.
CtP tehnologija tiskarima je donijela jednostavnije upravljanje procesima u grafičkoj pripremi. Također, razina kvalitete izrađene CtP tiskovne forme viša je od konvencionalne.

CtP tehnologija složeno je i široko područje uz cijeli niz razlika za svaku tehniku tiska. Kako najjednostavnije podijeliti CtP tehnologije te koje bi bile glavne razlike ovisno o tehnici tiska?

CtP sustavi i tehnologije koje se primjenjuju za različite tehnike tiska se značajno razlikuju. Podjelu je najjednostavnije napraviti upravo prema tehnikama tiska. Dakle:
– CtP sustav za izradu tiskovne forme za duboki tisak (bakrotisak)
– CtP sustav za izradu tiskovne forme za plošni tisak (ofsetni tisak)
– CtP sustav za izradu tiskovne forme za visoki tisak (fleksotisak, suhi ofset)
– CtP sustav za izradu tiskovne forme za propusni tisak (sitotisak)
– CtP sustav za izradu tiskovne forme za tampon tisak.

S obzirom na različitost materijala koji se koriste za izradu tiskovnih formi, nužna je i primjena različitih CtP tehnologija kako bi se izradila funkcionalna tiskovna forma. Iz tog razloga razlike nije jednostavno pojasniti.
Na primjer, CtP uređaji koji se koriste za ispis i osvjetljavanje tiskovnih formi mogu sadržavati različite izvore optičkog zračenja koji se koriste za ispis, od ultravioletnog do infracrvenog, ovisno o vrsti materijala koji gradi tiskovnu formu i koji se želi osvijetliti.


Također, optički sustav za ispis može biti različit; može uključivati laserske diode ili lasere što može utjecati na brzinu ispisa. Isto tako CtP uređaji mogu imati različitu geometriju ispisa, odnosno položaj tiskovne forme tijekom ispisa može biti različit. Postoje sustavi kod kojih je tiskovna forma tijekom ispisa postavljena na vanjsku površinu cilindričnog bubnja, a postoje i oni kod kojih je postavljena unutar bubnja.


Dostupan je i plošni sustav ispisa, kada je tiskovna forma postavljena horizontalno tijekom ispisa. U nekim slučajevima ne morate ni imati izvor optičkog zračenja kojim ćete osvijetliti tiskovnu formu, nego se može koristiti ink jet tehnologija ili postupak graviranja tiskovne forme. Dakle, ovisno o vrsti tiskovne forme CtP sustavi su, kako ste rekli, izuzetno složeni i različiti.

Cijeli intervju s prof. Mahović Poljaček pročitajte u sada dostupnom online izdanju Print Magazina.Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content