Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Da li je već prekasno?

Coca-Cola je nedavno najavila svoju kampanju s kojom žele postići ekološku prihvatljivost, potičući ljude na recikliranje i odvajanje smeća, rekao je g. Nick Brown, voditelj održivosti Coca-Cola European Partners-a. Tvrtka proizvodi više od 100 milijardi plastičnih boca godišnje i daje ogroman “doprinos” plastičnom smeću koje šteti Zemlji, tako da je ova kampanja dobra vijest.
No, potrebno je još mnogo promjena, naime, više od 70% bezalkoholnih pića, uključujući vodu i voćne sokove, pakira se u PET boce.
Na svima nama je odgovornost da se nešto poduzme. Prema britanskim novinama Guardian, godišnja potrošnja napitaka u plastičnim bocama bit će više od pola bilijuna do 2021. godine. To je dobra pretpostavka za grafičare, ali nije dobra za okoliš jer većina ovih boca čija je trenutna proizvodnja 20.000 u sekundi, još uvijek završava na odlagalištima otpada.

Osim problema s onečišćenjem i odlaganjem postoji i zabrinutost da su potrebni novi resursi za izradu novih PET kontejnera. Takvo ulaganje ne samo da je skupo, već mu je ograničena komercijalna i ekološka održivost.
Bolja je mogućnost upotrebe reciklirane plastike umjesto same izrade plastičnih boca jer one koje su izrađene od recikliranih materijala zahtijevaju 75% manje energije za proizvodnju od onih koje se rade od nule.
Manje energije znači manje troškova za proizvodnju PET bočica, tako da nevoljkost korištenja 100% reciklirane plastike ne bi trebala imati drugih uzroka. Vjerojatno je problem u usvajanju novih procesa koji se ne mogu mjeriti, a reciklirana plastika nije jednako kozmetički privlačna kao nova plastika. Postoji i problem da opskrbni lanci za reciklirani PET (rPET) nisu konzistentni u nekim zemljama ili čak regijama, pa nema jasnog globalnog modela.

Opcija koja bi mogla poboljšati pitanja za dizajnere ambalaže je dizajniranje PET kontejnera koji bi bili prikladniji za recikliranje. Trebalo bi izbjegavati komponente i materijale koji bi kompromitirali procese. To bi moglo biti teško jer je dizajn ambalaže- dio proizvoda i važan je za privlačenje kupaca. Također postoje i druga ograničenja kod dizajna. Na primjer, etikete i zatvarače boca bi trebalo lako ukloniti tako da se te komponente mogu odvojiti od PET-a. Dizajneri bi također morali uzeti u obzir izgled rPET-a pri izradi novih dizajna proizvoda, na primjer pomoću zamućenosti materijala unutar dizajna. To ne bi bila promjena boje, već oblik dizajna!

Potrajat će neko vrijeme prije nego što uvidimo kako veliki brendovi to ne shvaćaju ozbiljno kao što bi trebali, ne samo što se plastičnih boca tiče, nego za sve vrste pakiranja. U međuvremenu, svi imamo izbor: smanjiti, ponovno upotrijebiti i reciklirati kad god je to moguće.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content