Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Deset načela za kružni dizajn tiska

Uz nedvojbeni porast ekološke svijesti, održivost je nešto što bi trebalo biti u središtu poslovanja pružatelja usluga tiska. Održivost u skladu s načelima kružnog gospodarstva. Jedno od načela u sklopu ideje o održivom poslovanju je i rastući značaj kružnog dizajna.
No, što je kružni dizajn? Jednostavno rečeno, kružni dizajn stvara održive proizvode te od samog početka promišlja njihov kraj. Dakle, kružni dizajn znači razmatranje cijelog životnog ciklusa proizvoda, svakog njegovog aspekta.

Struka je izdvojila 10 glavnih načela za koncept kružnog dizajna vodeći se svakom pojedinom fazom važnom za proizvod. No, svaki od njih treba gledati kao na zajednički skup principa, koji najbolje funkcioniraju upravo kada rade zajedno.

1. Izbor materijala

Promišljanje koje materijale koristiti ključno je, s obzirom na njihov utjecaj na okoliš. Za istinsku održivost, mora se gledati na one s najmanjim mogućim utjecajem. I nije bitno samo  koje materijale koristite, nego i kako ih koristite? Minimizirate li zahvaljujući njima otpad? Jesu li vaši procesi što je moguće više ekološki prihvatljivi? Smanjujete li korištenje kemikalija, ljepila i boja? Imate li uspostavljene sustave za recikliranje otpada?
Detaljnim pregledom svakog aspekta materijala pomažete u smanjenju negativnog utjecaja na planet.

2. Kružnost

Kako će se vaši materijali ponašati u budućnosti? Mogu li se ponovno upotrijebiti, vratiti prirodi kao hranjive tvari, stvoriti vrijednost tijekom vremena? Zamislite to kao putovanje. Jednosmjerna karta za vaše materijale znači da tu završavaju. No, uložite li u povrat mogli biste vidjeti kako vaši materijali počinju živjeti svoj vlastiti život. Promišljate li na ovaj način, milijuni tona otpada mogu biti preusmjereni s odlagališta.

3. Izbjegavanje otpada

Ono na što kod ovog aspekta treba obratiti pažnju jest svesti otpad tijekom procesa stvaranja na apsolutni minimum. Ili, još bolje, potpuno ga eliminirati. Važan faktor ovdje su prototipovi. Postoji li način za njihovo stvaranje pomoću materijala – ili ako ne, mogu li se materijali reciklirati ili ponovno namijeniti za nešto drugo? Tehnologija je ovdje veliki saveznik, a digitalni uzorci se sve više koriste. Što se stvarnih proizvoda tiče, pogledajte koliko materijala zapravo trebate – možete, primjerice napraviti narudžbu točno na zahtjev?

4. Rastavljanje

Od kojih se komponenti sastoje vaši proizvodi? Može li se svaka određena komponenta reciklirati ili ponovno upotrijebiti? Ako potrošač nije mogao rastaviti proizvod, može li ga vratiti vama ili trećoj strani? U osnovi, svaki element proizvoda treba pažljivo razmotriti, ne samo na način kako će funkcionirati, nego i kamo će otići kada dođe do kraja svog životnog vijeka.

5. Zelena kemija

Zelena kemija odnosi se na korištenje kemijskih procesa i proizvoda koji smanjuju upotrebu opasnih tvari – ili ih čak potpuno eliminiraju. To može biti kroz izbor materijala ili završne dorade, istražujući korištenje alternativa na biljnoj bazi. Provjerite je li svaka faza vašeg procesa u skladu s najboljom praksom zelene kemije i pridržava li se popisa zabranjenih tvari.
Primjerice, boje na bazi vode su znatno blaže za okoliš od boja na bazi otapala, eko-otapala, UV i UV gel boja. To odmah poboljšava vašu sliku brige o okolišu i nešto je što možete naglasiti svojim klijentima.

Koja su preostalih pet načela pročitajte u Specijalnom izdanju Print Magazina, posvećenom zelenom tisku. Izdanje je dostupno online.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content