Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalna tranzicija više nije samo “buzzword”, nego obveza

Ako smo išta naučili iz nedavne pandemije to je da se ljudski um brzo prilagođava nedaćama.
Potaknuti time i put prema digitalizaciji morao bi pratiti isti ritam kako bi industrija dosegnula očekivane razine konkurentnosti i produktivnosti. Dakle, digitalna tranzicija više nije samo “buzzword”, nego je postala obvezna u svim segmentima gdje najrazličitiji sektori mogu postići dodanu vrijednost. Ubrzavanje digitalne transformacije u ovom je trenutku ključno kako bi se preispitalo na koji način tvrtke funkcioniraju od najnižih razina do menadžmenta, integrirajući tehnologiju na svim razinama poslovanja i krenuvši na put gdje su informacije u stvarnom vremenu uistinu korisne.

Uloga MES-a u digitalnoj tranziciji

MES (Manufacturing Execution System) smatra se pionirskim alatom za digitalizaciju u industriji. Radi se o integrirajućem rješenju koje pretvara podatke s IoT platformi, senzora i strojeva u specifične pokazatelje.
MES osigurava:

  • globalni i pametni prikaz
  • upravljanje podacima i kontrolu
  • odgovarajuće radnje
  • povezivost.

MES je ključni element za digitalnu tranziciju, prikuplja informacije iz više sustava i sposoban je orkestrirati cjelokupnu proizvodnju te pretvoriti podatke u lako čitljive informacije, kao što su KPI, specifične metrike ili proizvodni ciljevi. MES je i temeljna osnova drugih alata, kao što su planiranje, mape proizvodnje, OEE (Overall Equipment Effectiveness), SCADA platforme, kontrola energije, alati za upravljanje održavanjem, kontrola kvalitete, upravljanje skladištem, interna logistika, itd.

Informacija – jamstvo opstanka tvrtke

Informacije su danas ključ povećanja marži pa čak i jamstvo opstanka tvrtke. Međutim, potrebno je prijeći dug put. Digitalnu tranziciju ne može obaviti jedna osoba unutar tvrtke, nego svi, od operatera na stroju do generalnog direktora. Važno je da svi razumiju razlog i svrhu implementacije ovih alata, s ciljem „pojednostavljenja posla“.

Sistrade MES je integrirano rješenje koje omogućuje planiranje, nadzor i kontrolu industrijskih procesa putem prikupljenih podataka. Dizajniran prema potrebama korisnika i temeljen na izazovima digitalne tranzicije, Sistrade MES je modularno rješenje prilagodljivo specifičnim potrebama svake industrija. Sistrade MES podržava digitalnu tranziciju svake tvrtke, bez obzira na trenutnu razinu digitalizacije. Jednostavnost je ključna riječ.

MES implementacija u praksi – case study

  • Zatečena situacija
    Tijekom proteklih nekoliko godina tvrtka X narasla je s 50 na 90 zaposlenika, održavajući istu razinu digitalizacije od prije deset godina. Unatoč nedavnom povećanju proizvodnje novom opremom (sposobnom za pružanje podataka tijekom cijelog proizvodnog procesa), stara praksa je ostala, tj. voditelj odjela i dalje ostavlja radne naloge za sljedećih nekoliko dana na papiru. Tvrtka koristi ERP softversku platformu, međutim, njezina je upotreba ograničena na financije.

Koji je bio prijedlog rješenja te kako je na kraju došlo je do značajnog povećanja produktivnosti, preciznijih troškova proizvodnje, bolje organizacije planiranja, pročitajte u online izdanju Print Magazina

.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content