Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni tisak ambalaže je sadašnjost, a ne budućnost poruka je s konferencije Digitalna ambalaža

Digitalni tisak ambalaže nije budućnost, nego sadašnjost samo je jedna od poruka upućena sudionicima konferencije Digitalna ambalaža, održane u četvrtak, 16.11. u hotelu Antunović u Zagrebu. Konferenciju je organizirao časopis Print Magazin uz potporu partnera. Pokrovitelj konferencije bila je Hrvatska udruga sitotiskara, dok su je sponzorski podržali Grafik.net d.o.o. i Xerox kao zlatni sponzori, te Konica Minolta/MGI, Fortuna Digital i Mimaki kao brončani sponzori.

Konferencija je okupila 80-ak sudionika koji su od renomiranih stručnjaka i odličnih poznavatelja industrije imali priliku čuti više o dostupnim tehnologijama digitalnog tiska ambalaže te mogućnostima koje pruža kako pružateljima tako i korisnicima usluga tiska.

Na samo početku doc. dr. sc. Igor Majnarić s Grafičkog fakulteta dao je presjek najčešće korištenih digitalnih tehnologija danas i njihovih karakteristika, naravno s posebnim naglaskom na tisak ambalaže. U svom je predavanju dao i pregled strojeva renomiranih svjetskih proizvođača namijenjenih digitalnom tisku ambalaže.

Paul Jenknis iz britanske konzultantske tvrtke The Packhub, prisutne je upoznao s mogućnostima koje digitalni tisak donosi vlasnicima brendova, istaknuvši pritom da je ambalaža stvorena po mjeri korisnika (packaging made for me) jedan od glavnih trendova, a digitalni tisak pruža savršene mogućnosti realizacije. Predstavio je i niz personaliziranih ambalažnih rješenja iz cijelog svijeta, pokazavši da mogućnosti digitalnog tiska odlično funkcioniraju na različitim vrstama ambalažnih materijala, od kartona, preko folije i plastike pa sve do stakla.

Nakon njega predstavnici proizvođača i ponuđača digitalnih tiskarskih strojeva predstavili su svoju ponudu i rješenja. Gergerly Hidegkuti iz HP-a Mađarska predstavio je HP-ova rješenja iz divizije Scitex namijenjena tisku kartonske ambalaže; Dean Tolp iz Grafik.neta, koji je zastupnik austrijske tvrtke Durst, predstavio je Durstov portfolio strojeva za digitalni tisak etiketa iz role TAU 300, TAU 330 E i TAU 330 RSC te Durstovu seriju Delta za digitalni tiska sekundarne ambalaže; Admir Joldić i Nick McConnell iz Xeroxa prisutne su upoznali s mogućnostima Xeroxova u potpunosti automatiziranog rješenja za tiska kartonske ambalaže iGen; Katarina Božić iz Konice Minolte predstavila je MGI rješenje za digitalnu doradu – MGI JETVANRISH 3DS i iFOIL S, potpuno digitalizirani sistem za parcijalni UV lak i kontinuirani „in-line“ foliotisak dok je Davy Verstaen iz belgijske tvrtke Dataline Solutions govorio o Multipress MIS/ERP softverskom rješenju, kojeg na domaćem tržištu također zastupa Grafik.net. Na samom kraju Valentina Salaj Ćetković iz tvrtke Valzor d.o.o. prezentirala je mogućnosti prijave na natječaj za dobivanje sredstava iz EU fondova „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP”, čiji se otvaranje očekuje da kraja ove godine.

Uz stručni dio programa, sudionici konferencije imali su priliku vidjeti  live demonstracije tri stroja,  Xerox Versant 180 te Mimaki UV printera i plošnog rezača.

Nakon svega što su čuli i vidjeli, sudionicima je ostavljeno na razmišljanje mogu li si priuštiti i ne biti dijelom digitalne revolucije u tisku ambalaže, koja je već snažno zakoračila na tržište, a statistike pokazuju da će se trend rasta nastaviti i dalje.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content