Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni tisak na tekstil mijenja industriju tekstila

Prema analizi Smithers-a, digitalni tisak tekstila će sa samo 5% udjela u 2023. godini dostići 25% udjela 2030. godine, a do 2040. čak 40% udjela u ukupnom tisku na tekstil. Osim napretka u proizvodnji tehnologija i bojila, razlog ovako značajne promjene je i u novim trendovima na tržištu tekstila.

Tekstilna industrija pritisnuta je s nekoliko strana. Ekološki aktivisti upozoravaju na pogubne posljedice koje tekstilna industrija ostavlja. Jedno je vezano uz proizvodnju, gdje ostavlja trag u lokalnom ekosustavu. Drugo uz neracionalnu hiperprodukciju koja stvara goleme količine otpada od korištenog tekstila, ali i od neprodanih zaliha.

Mikrotvornice  – ključ rješenja

Digitalni tisak tekstila ušao je u razvojnu fazu koja danas omogućuje ekonomičnu proizvodnju pojedinačnih odjevnih predmeta, ali i manjih serija sportske ili modne odjeće. Osim sublimacijskog tiska, koji je već uigrana tehnologija i poslovnog modela koji donosi iznadprosječan profit u segmentu proizvodnje sportske odjeće i tisak na prirodne materijale doživljava strelovit rast. 

Sublimacija – zrela tehnologija

Sublimacijski tisak donosi jednostavnu upotrebu, minimalno održavanje i visoku uporabnu vrijednost otisnute tkanine. Tehnologija je u početnoj fazi svoje tržište pronašla u reklamnoj industriji, a danas pokriva značajan udio u proizvodnji sportske odjeće. Tehnološki razvoj praćen je razvojem bojila, ali i razvojem novih tkanina na bazi polimera. One danas imaju funkcionalna svojstva bolja od prirodnih materijala. Novi materijali omogućuju značajniji ulazak sublimacijskog tiska i u modnu industriju.

Na području Adria Balkan regije svjedoci smo brzog rasta mnogih malih tvrtki koje su okrenute proizvodnji sportske odjeće. Osim lokalnog tržišta, gdje su najveći naručitelji sportski klubovi, organizatori sportskih događanja, udruge, dio proizvođača napravio je i značajan iskorak na zapadno europsko tržište. Prije svega zbog blizine i logističkih prednosti u odnosu na proizvođače iz Turske ili s Dalekog istoka.
Najveća konkurencija lokalnim proizvođačima su slične tvornice iz Poljske. One su zbog ranijeg ulaska na zajedničko europsko tržište imale bolju početnu poziciju. Rat u Ukrajini dodatno je olakšao konkurentsku poziciju poljskim proizvođačima zbog veće dostupnosti jeftine radne snage koja dolazi iz Ukrajine.

Omjer rada i materijala u gotovom proizvodu ide u korist rada i to u omjeru 70:30. Distribucija financijskih sredstava ide pak u korist proizvođača. Razlog je direktna komunikacija proizvođač – potrošač, za razliku od danas najčešće korištenog poslovnog modela u kojem proizvođač nije imao dodirne točke s potrošačem.

Stope godišnjeg rasta ovog tržišta, koji je iznadprosječan u ukupnom industrijskom rastu, garantiraju dobar posao u ovoj proizvodnoj niši u sljedećem desetljeću. Očekivani razvoj novih polimernih tkanina koje vjerno imitiraju prirodne materijale svojim vizualnim i taktilnim karakteristikama uz poboljšana funkcionalna i mehanička široko otvaraju vrata ulasku ove tehnologije u proizvodnju modne odjeće.

Autor: Vjekoslav Benšić

U sklopu ovogodišnjeg sajma Textile Week Adria posjetiteljima će biti predstavljene najnovije sublimacijske tehnologije. Kao gosti dolaze i vrhunski međunarodni stručnjaci koji će ovu temu detaljnije približiti poslovnoj zajednici.

Besplatna karta za sajam TextileWeek Adria i konferenciju o budućnosti tekstilne industrije očekuje Vas na www.textileweekadria.eu

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content