Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni tisak nastavlja uzimati udio tržišta offset tisku

U 2017. godini digitalni tisak čini 16.2% svjetske zarade u tržištu tiska i 2.9% volumena tiska, to je povećanje udjela sa 2.1% u 2012. godine. Tako se ubrzano kreće prema 3.9% što se očekuje u 2022. godini prema najnovijim ekskluzivnim istraživanjima tvrtke Smithers Pira.

Budućnost digitalnog vs offsetnog tiska do 2022.

– digitalni (toner i inkjet) tisak najbrže će rasti tijekom 2017-2022

– prethodno dominantni offset izgubit će na vrijednosti

– flexotisak u ambalaži će doživjeti umjerenu ekspanziju.

U 2017.godini, offset tisak i dalje dominira u pogledu broja tiskanih stranica. Do 2022.godine i dalje će brojiti više od 70% svjetskog ispisa, no mnogo je offset tiska korišteno za niskobudžetno izdavaštvo (iako je u padu) – poput novina, časopisa i kataloga – prilika za dobivanje na vrijednosti je korištenje digitalnog tiska.

Dr. Sean Smyth, autor izvješća navodi: „Relativni troškovi analognog i digitanog tiska konstantno se mijenjaju, kako nova oprema dolazi na tržište, a količine tonera i inkjet boja rastu, cijene tiska opadaju. To čini digitalni tisak isplativijim od analognog na duži vremenski period. Budući da kupci tiska češće ažuriraju tiskovne sadržaje postoji pritisak da se smanji period ispisa i naklade konstantno padaju. Rezultat je nastavak pretvorbe analognog tiska u digitalni.“

Digitalni se tisak značajno razvio od njegovog uvođenja u 1970-ima, kada je bio u službi transakcijskog ispisa dok je sredinom 1990-ih stigla tehnologija ispisa u boji. Elektrografija i inkjet su koristili najveći dio istraživačkog i razvojnog proračuna utrošenog na tehnologiju tiskanja. Povećavana je kvaliteta i pouzdanost sustava, istovremeno smanjujući troškove tiska za krajnjeg korisnika.

To je potaknulo usvajanje novih tehnologija u tisku ambalaže zbog varijabilnih sposobnosti ispisa i ekonomske koristi. Kako velik broj krajnjih korisnika ulaže u poboljšanje tehnologije, otkrivaju se nove tržišne niše koje stvaraju nove benefite kupcima tiskanih materijala.

Budućnost digitalnog vs offetnog tiska (2017-2022) koristi primarna istraživanja, zajedno s unakrsnim provjerama prema sekundarnim izvorima. Ovo izvješće pruža kvalitetne i kvantitetne petogodišnje prognoze tržišta podijeljene na tehnologiju procesa, sirovina i krajnje uporabe. Podaci o tržištu prikazani u ovom izvješću razvijeni su iz opsežne baze podataka Smithers Pira. S primarnim izvorima istraživanja i razgovorima s vodećim ljudima duž lanca opskrbe.

Osim primarnog i sekundarnog istraživanja, ovo izvješće obuhvaća ekonomske prognoze, demografske i populacijske promjene, stopu pismenosti, obrazovnu politiku, zakonodavstvo, ekološke pritiske i razvoj tehnologije u tisku te širi IT i komunikacijski sektor.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content