PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni workflow promijenit će tekstilnu industriju u cijelosti

Tisak tekstila jedan je od segmenata koji kontinuirano raste i bilježi pozitivne rezultate. Pritom se posebno ističu rješenja za digitalni tisak tekstila. Naime, digitalne tehnologije tiska tekstila iz godine u godinu sve su naprednije, a ink jet boje sve bolje, što doprinosi kvaliteti i trajnosti otisnutog proizvoda. S tim se slaže i gosp. Thomas Poetz, stručnjak za digitalni tisak tekstila i voditelj divizije tekstila udruženja ESMA, s kojim smo razgovarali o trendovima u digitalnom tisku tekstila.  

Kako biste ocijenili stanje i trendove na tržištu tiska tekstila?

Među najvažnije trendove svakako spada jedan koji upravo započinje i kojeg podržava EU, a naziva se „Kružna ekonomija u tekstilu i odjeći“.
Ideja svega je biti održiviji i koristiti vlakna 2, 3 ili 4 puta. Dobro iskustvo u tome ima industrija papira, a sada je taj koncept podržan i u tekstilnoj industriji. Cilj je biti održiviji što je više moguće.
U tekstilnoj industriji održivost počinje s definiranjem novih vlakana ili traženjem prirodnijih poput onih od konoplje ili lana. Netkana tkanina također je sve popularniji način, posebno ako se temelji na prirodnim izvorima poput drveta.
Kada je riječ o održivosti u proizvodnom procesu, postoji snažna i rastuća potražnja za digitalnim rješenjima jer su održivija, primjerice kada se radi o potrošnji vode i otpadnim vodama. Profesor Marc Van Parys, konzultant za tekstilnu industriju, izračunao je potencijal uštede vode u tekstilnoj industriji ukoliko bi se danas sve tiskalo u digitalnom obliku. Izračun pokazuje da bi se uštedjelo oko 760 milijardi litara vode svake godine.

Što je prema Vašem mišljenju najviše utjecalo na sve veću popularnost digitalnog tiska tekstila?

Postoji nekoliko razloga zašto digitalni tisak tekstila ima sve veću popularnost. Prije svega, povezano je s troškovno zahtjevnom pripremom sita i ograničenjima sitotiska. Zatim, s digitalnim ink jet tiskom puno ste fleksibilniji u dizajnu, mijenjanju boja, veličini slike, proizvodnji malih naklada, kratkom vremenu isporuke, lakom transportu… Također, digitalna tehnologija postala je brža i pouzdanija, a ink jet boje sve bolje pa se i kvaliteta trajno povećala. Naravno, tu je i održivost. Ljudi shvaćaju ogromnu prednost korištenja digitalne tehnologije i ink jet ispisa kako bi bili ukorak s načelima održivosti.

S obzirom na sve, možemo li reći da digitalni tisak tekstila postaje prevladavajući trend? 

Trend je jasan – sve što se može tiskati digitalno – bit će tiskano digitalno. To je opća poruka, no pitanje je što se treba dogoditi da to postane stvarnost. Kao što je poznato, za izradu kućnog tekstila ili modnog proizvoda potrebno je više od samog tiska tekstila. Potrebno je digitalno rješenje za pričvršćivanje, rezanje i šivanje, drugim riječima, potreban je digitalni workflow proces. Digitalni workflow promijenit će tekstilnu industriju u cjelini. Čim cijeli proces bude dostupan dobit ćemo “lokalnu” proizvodnju, kratko vrijeme isporuke, veliku fleksibilnost i na najbolji mogući način održivo rješenje.

Cijeli intervju s gosp. Poetzom možete pročitati i u online izdanju Print Magazina.


Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content