Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dinamično tržište ofsetne industrije proživljava velike promjene

O dinamičnom tržištu ofsetne industrije regije razgovarali smo s gosp. Željkom Pokupcem, vlasnikom tvrtke Pokugraf koja je ekskluzivni zastupnik brenda Müller Martini.

Koji segment ofsetne industrije je najviše pogođen promjenama u društvu?

Ako pratimo neki dulji niz godina, najviše su pogođene tiskare koje su bile bazirane na novinskim rotacijama. Taj dio tržišta najviše je pogođen promjenama koje su zahvatile društvo i u tom segmentu nije bilo ulaganja posljednjih 15-tak godina. Posljednje rotacije u regiji instalirane su 2008. godine. Novinske naklade su se drastično smanjile i ti strojevi danas rade s niskom iskorištenošću kapaciteta.

Hladne ili novinske rotacije predviđene su za rad s tankim, upojnim papirima u gramaturama od 40-tak grama. Predviđene su za tisak dnevnih novina i jeftinih kataloga koje povremeno nalazimo u poštanskim sandučićima. Upravo su ovi proizvodi osjetili najveći pad proizvodnje zadnjih desetak godina.
Drugi tip rotacija su komercijalne rotacije koje imaju ugrađen tunel za sušenje otiska. Namijenjene su tisku nešto kvalitetnijih publikacija. Na njima se proizvode magazini, finiji trgovački katalozi i druge publikacije koje se tiskaju u velikim nakladama. Ovaj segment grafičke proizvodnje također prolazi kroz svoje crne dane. Naklade tjednika i mjesečnika se smanjuju, trgovačke kataloge sve više gledamo putem mobitela, a u poštanskim sandučićima sve su rjeđi.

Što se događa s ofsetnim tiskom iz arka?

Tiskare koje su bazirane na ofsetnim strojevima iz arka stoje znatno bolje. Proizvodnja knjiga se stabilizirala. Zanimljiv je trend porasta potražnje za knjigama tvrdog uveza. To vidimo po produženom roku isporuke strojeva za tvrdi uvez.

U cijeloj regiji imamo pozitivne primjere razvoja ofsetnih tiskara. Tiskare se bore na globalnom tržištu i svjesne su potrebe za modernizacijom svoje proizvodnje. Naša regija ima najmodernije strojeve u tisku, doradi pa i robote u procesima proizvodnje.

Kako dorada prati ove promjene?

U doradnom segmentu imamo više različitih tipova investicija. Pojedine tiskare investiraju u novu doradnu opremu, a druge u rabljene, reparirane strojeve. Današnji strojevi značajno su napredovali u razvoju u odnosu na strojeve od prije dvadesetak godina.
Istaknuo bih dvije karakteristike novih strojeva. Prva je automatizacija. Strojevi su na mnogo višem stupnju automatizacije. Time je podignuta produktivnost. Druga karakteristika je minimizirani škart. Današnji doradni strojevi konstruirani su na način da već prva knjiga zadovoljava najviše standarde tako da se škart pokušava svesti na nulu.

Zašto digitalni tisak vidi kao najveću prijetnju ofsetnoj industriji te kako rješenja koja zastupa Pokugraf mogu pomoći ofsetarima, pročitajte u aktualom online izdanju Print Magazina

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content