Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dojmovi s 3. Maya festivala u Sarajevu

Prošlog vikenda, točnije u subotu, 27. 8. održao se treći po redu festival tiskane majice – Maya. Prvi Maya festival održan je 2018. g., drugi 2019. g. i treći tek ove godine zbog covid krize i epidemiološke situacije koja je bila nepovoljna.

Maya festival bio je prepun izlagača i posjetitelja, najbolji dokaz koliko su ljudima u Sarajevu nedostajali eventi uživo . Ove godine nastupilo je 40-ak izlagača, što je gotovo tri puta više u odnosu na prethodno izdanje festivala kada je svoju ponudu pokazalo svega 15-ak izlagača. Organizatori su komentirali kako ove godine ima izuzetno mnogo novih izlagača. Naravno, bilo je i onih koji festival prate od samih početaka, no novi izlagači su prevladali.

Na naše pitanje o trendovima i rastu u printu majica, g. Denijal Šahinović iz organizacijskog odbora komentirao je: “Mi koji štampamo majice osjetimo pad. Odnosno, pad je bio zbog nedostatka evenata. Sad smo opet u porastu po pitanju segmenta masovnog printa majica. Što se tiče privatnog segmenta, kad netko naručuje majicu sebi osobno ili za poklon, taj je dio u velikom porastu.”

“Neki proizvođači, odnosno tiskari, imaju svoje lokale, a neki prodaju majice putem društvenih mreža jer ako su mali, teško im je priuštiti si najam lokala. Pogotovo ako se radi o novim, mladim firmama kojima treba neko vrijeme da se ustale. Međutim, dosta proizvođača ima izložbene salone ili neku fizičku radnju u kojoj rade.”

Maya_Denijal
Slika: Maya festival; g. Denijal Šahinović
Maya kao poveznica između grafičara i umjetnika

Zanimalo nas je i koji je segment izlagača na Maya festivalu te smo saznali da se radi o kombinaciji grafičara i umjetnika.

“Ima i jednih i drugih. Umjetnici rade jako kreativne stvari, a moraju znati kako napraviti dobru pripremu za print i tu se prepliću s grafičarima. Oni uglavnom printaju svoje dizajne na dosta mjesta po gradu. Jedno od njih je i Print Mania koju mi vodimo. Danas je na Mayi prisutno oko 10 umjetnika i dizajnera koji redovno kod nas printaju majice sa svojim motivima. Mi osobno u tiskari koristimo DTG, a vidim da ima i dosta umjetnika kojima tiskaju majice sa sitom. Dosta se radi i sa flex folijom, pogotovo za neke sitnije logotipove, reflektirajuće elemente i slično,” izjavio je g. Šahinović.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content