Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dorada – usko grlo, da ili ne?

Tema četvrte radionice održane u sklopu sajma Print21 bila je digitalna dorada. Zašto dorada? Prvi razlog je taj što je dorada najširi dio kompletne proizvodnje jer sve što oblikuje finalni proizvod spada u doradu. Drugi razlog je to što se
tiskare vrlo često žale da im je upravo dorada usko grlo u proizvodnji.

Naši gosti gosp. Dragiša Mickoski,  iz tvrtke Symbol Grupa, gosp. Milan Lazić, iz tvrtke Igepa Pako i gosp. Tomislav Kralj, iz tvrtke Eurocop složili su se da je dorada zaista vrlo često usko grlo u proizvodnji. Naime, tiskare se u svojim počecima najviše fokusiraju na tisak i dorada nekako ostaje po strane. Tek kada zbog dorade proizvodnja i poštivanje rokova počnu zapinjati, traži se rješenje. Također, vrlo često se događa da dorada i količina proizvoda nisu ujednačeni.
Jedno od rješenja za kojim tiskare poseže je outsourcing, no vrlo često su i u tim situacijama upitni rokovi.
Tvrtke danas traže strojeve koji mogu raditi više poslova zbog troška rada i produktivnosti. S primjerice multifunkcionalnim rezačem povećava se produktivnost, a ponovljivost posla je sto postotna.

Trošak radnika također je jedan od razloga za ulazak u digitalnu doradu i zato su to rješenja koja se sve više traže. Automatizacija je, istaknuli su, ušla u sve segmente.
Također su istaknuli da je kod doradnih strojeva brzina manje bitna, puno je važnija količina odrađenog posla. Pravilna priprema fajla za tisak, smanjit će intervenciju operatera. Budućnost dorade, složili su se, je digitalna.

Što su sve rekli, zašto je mudro uložiti u vlastiti doradni stroj, pogledajte u snimci na Print Magazin YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content