Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Doradni procesi za velike formate

Tisak velikog formata je vrlo mlada grana grafičke industrije. Skromni razvoj je krenuo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća pojavom prvih ink jet pisača velikog formata. U početku su to bile aplikacije rađene na papir. Razvoj je bio vrlo brz i već sredinom devedesetih imamo i prve flatbed pisače velikog formata s UV bojama, koji mogu raditi otisak na pločaste materijale. Današnje tržište tiska velikog formata se razvilo u najperspektivniju granu grafičke industrije. Razvoj pisača, boja i materijala na koje se vrši tisak toliko je širok da ne postoji tiskara koja bi u svom portfelju imala sve tehnologije ili doradne sustave namijenjene tisku širokog formata. Osim tehnologija, dorada je u tisku širokog formata vrlo specifična i zahtijeva široka znanja operatera koji rade u doradnom pogonu.

Pogledate li samo pročelja zgrada, autobusa i automobila oblijepljenih ogromnim reklamnim porukama, staklene fasade koje se savršeno uklapaju u okoliš zbog ispisanih uzoraka na staklu ili oblijepljeni brod koji plijeni pažnju svojim personaliziranim dizajnom u gradskoj marini, uvidjet ćete da se dorade ovih ispisanih aplikacija drastično razlikuju. Za banere na zgradi je potrebno imati visokofrekventne varilice koje spajaju mesh ili ceradu s kopčama za montažu. Apliciranje reklama na vozila zahtijeva dugogodišnje iskustvo osobe koja će kvalitetno oblijepiti vozilo s reklamnom porukom. Tisak staklene fasade zahtijeva termo fiksiranje boja nakon tiska… I to je samo maleni dio poslova koji slijede nakon tiska, ako želimo imati postojan i kvalitetan otisak.

Naše analize grafičkih tvrtki u regiji Adria/Balkan, koje smo radili ove godine, ukazuju da tvrtke kojima je osnovna djelatnost tisak i dorada velikih formata imaju najveću dobit u odnosu na prihod. Razlog ovako dobrih pokazatelja poslovanja “wide format” tvrtki leži u personalizaciji. Najveći dio poslova koji rade ove tvrtke je unikatan – personaliziran – jedinstven. Isto je i s doradom. Svaka aplikacija mora biti prilagođena podlozi, bilo da je to zgrada, autobus, automobil ili brod. Svaka dorada je specifična i tvrtka mora imati potrebne alate, strojeve i znanja za svaki pojedinačni posao. Cijena koja se postiže za apliciranje reklame na vozilo je višestruko veća od cijene samog tiska iste reklame. Ukoliko pogledamo kalkulaciju, tisak zauzima skroman postotak cijelog posla, možda oko 20-tak posto. Slično je i u nekim drugim segmentima grafičke proizvodnje aplikacija velikog formata.

Za razliku od klasičnog tiska gdje profitne marže jedva prolaze desetak posto, veliki formati, zahvaljujući specifičnim zahtjevima, uspijevaju dobro unovčiti svoj rad i znanja operatera na doradi aplikacije.

Za kvalitetan rad u doradnom pogonu, tvrtke koje rade velike formate, operateri, trebaju savladati znanja za rad na doradnim strojevima, poznavati vrste materijala s kojima rade, njihova ljepljiva svojstva, kemijske procese koji se događaju kombinacijom različitih materijala, termičku stabilnost, ponašanje materijala na otvorenom prostoru i još mnogo toga. Ovako kompleksna znanja potrebna za doradu u velikim formatima su razlog da se većina tiskara specijalizira za jedan ili nekoliko segmenata dorade, a za druge segmente koriste tvrtke koje su stručne u tome.

 

 

 

U tisku širokog formata – završetak tiska je mjesto gdje počinje pravi posao

Osnova uspješnog posla u tisku velikog formata je kvalitetna organizacija dorade. Ona se mora prilagoditi najčešćim potrebama tiskare velikog formata, a dio dorade koji rijetko koristite, ustupite vanjskim tvrtkama koje su specijalizirane za druge vidove dorade. Neke osnovne alate, strojeve ili tehnologije za doradu bi trebala imati većina tvrtki velikog formata i mi ćemo ih pokušati u nastavku prezentirati.

Laminacija/plastificiranje

Jedan od najosnovnijih i najčešćih završnih procesa je laminiranje ili plastifikacija. Ove dvije riječi pojašnjavaju o čemu se radi. Laminacija je nastala od riječi laminat koja označava dodavanje novog sloja materijala na postojeći uz korištenje pritiska i ljepila. Plastifikacija označava nanošenje plastičnog prozirnog filma na postojeći materijal. Funkcija laminacije je zaštita sloja materijala na kojem se nalazi otisak s ciljem zaštite od mehaničkih oštećenja ili utjecaja štetnih UV zraka.

Moderne folije za laminaciju često poboljšavaju vizualna svojstva otiska, boje izgledaju življe. Neke folije za laminaciju su specifično rađene da imaju iznimno dobru mehaničku otpornost pa se koriste za podne grafike u trgovačkim centrima ili sportskim dvoranama. Druge folije imaju haptička svojstva i imitiraju površinu drva, aluminija, kore naranče, dlačica breskve i slično. Ove folije se koriste u dekorativne svrhe, za imitaciju različitih materijala kojima korisnici žele oplemeniti svoje interijere. Laminacija, naročito korištenjem debelih laminata, pomaže u dodavanju krutosti u ispisima, u slučajevima kada je ugradnja ili tisak na čvrste podloge nepraktičan ili nije izvediv. Ta krutost također može olakšati apliciranje; ako ste ikada na zid vješali plakat veće površine, znate kako je teško upravljati njime.

Laminacije dolaze u različitim završnim oblicima kao što su sjajna, mat i polusjajna. Dok sjajne laminacije mogu uzrokovati blještanje, ovisno o uvjetima osvjetljenja okoline, s mat laminacijama boje mogu postati dosadne. Neki korisnici smatraju da polusjajne laminacije predstavljaju dobru sredinu između ove dvije vrste.

Tekuća laminacija

Često dobra alternativa klasičnoj laminaciji je tekuća laminacija. Većina tekućih laminacija ima dobra UV svojstva. Koristi se kao premaz. Na tržištu ih nalazimo u nekoliko varijanti od sjajne, polusjajne i mat varijante. Tekuća laminacija se može i ručno nanositi na otisak i ne zahtijeva skupi uređaj, ali zahtijeva iskusnu osobu koja ju nanosi na aplikaciju.

Laminatori

U grafičkoj industriji velikih formata se koriste vrući i hladni laminatori. Izbor laminatora nije ovisan o cijeni već o aplikacijama koje planirate najčešće raditi. Ako se odlučite za laminiranje folije za obljepljivanje vozila, hladni laminator će biti dovoljan za vaše potrebe. Laminacija grafika za vozila se nanosi na hladno, pritiskom na foliju. Identičan laminator ćete koristiti i za laminiranje podne grafike ili reklama na izlog. Međutim, ako se odlučite za neke sofisticiranije proizvode, treba vam vrući laminator. Vrući laminator je skuplji u startu, ali vam u budućnosti otvara više mogućnosti kod laminiranja različitih aplikacija.

Montaža aplikacija

Iako ovaj tehnološki proces možemo svrstati bliže nekim strojarskim zanimanjima, vrlo je čest u tiskarama velikog formata. Montaža aplikacija zahtijeva uz različita znanja i podosta spretnosti osobe koja se bavi montažom. Montaža aplikacija se najčešće vrši na krute materijale. Dio montaže obavljamo u radionici, a drugi dio na terenu, kod korisnika.

U radionici se montaža najčešće vrši na pločaste materijale poput akrilnih, PVC ili pjenastih ploča, na različite limove ili materijale izrađene od drva. Čistoća podloge je najvažnija za uspješno apliciranje. Moramo obratiti i pažnju na puno drugih stvari poput temperature podloge ili vrste ljepila s kojim radimo. Iako na tržištu postoji više proizvođača stolnih aplikatora za pločaste materijale, mi smo ih u regiji u tiskarama vidjeli vrlo malo. Razlog je visoka cijena stolnih aplikatora folija. Dio tiskara za apliciranje folija na pločaste materijale koristi klasične hladne laminatore koji imaju mogućnost apliciranja folije na podloge debljine desetak milimetara i više.

Montaža aplikacija izvan radionice, na terenu, ovisi o podlozi na koju se aplicira, vrsti aplikacije, mjestu apliciranja i mnogo drugih parametara. Svako apliciranje na terenu iziskuje specifične radove i svakako prije montaže na terenu, posjetite mjesto montaže. Fotografi rajte mjesto gdje se vrši montaža, izmjerite veličinu podloge, provjerite mogućnost montaže skele, provjerite dostupnost električne energije, eventualno ishodite zaustavljanje prometa i još bismo mogli nabrojati dvadesetak drugih elemenata pripreme uspješne montaže. Svaka montaža na terenu je specifična i to je jedan od razloga mogućnosti dobre naplate ovog posla.

Riglanje i varenje

Kod rada s banerima, bilo da se radi o PVC ili tekstilnim banerima, riglanje se često koristi. Riglanje uključuje probijanje materijala i pojačanje s metalnim ili plastičnim prstenovima, kroz koje se provlači vezica za spajanje banera s podlogom ili se preko prstena vijkom učvršćuje baner za zidove. Strojevi za riglanje su ručni ili automatski. Ako planirate investirati sredstva u automatski stroj, pobrinite se za velike količine banera koje ćete plasirati na tržište. Za riglanje nekoliko banera dnevno, kvalitetni ručni stroj za riglanje će biti dovoljan.

Varenje banera je vrlo važan dio dorade kod tiska velikih formata. Trajnost banera, posebno u klimatskim uvjetima Jadranske obale, ozbiljno ovisi o kvalitetno varenim rubovima banera koji služe za pojačanje dijela banera koji učvršćujemo s podlogom.

Na tržištu postoje dva modela varilica. Fiksne varilice se koriste u radionicama, kod ozbiljnijih produkcijskih kapaciteta, dok mobilne varilice mogu biti samohodne ili ručne u obliku fena.

Posljednje rješenje varenja rubova banera je korištenjem samoljepljive obostrane trake. U tom slučaju, koristite trake preporučene od proizvođača za tu svrhu. Kod tekstilnih banera je često šivanje rubova banera. Tekstilni baneri imaju nešto manju trajnost u odnosu na PVC banere u vanjskim uvjetima, ali su znatno pogodniji za transport.

Rezanje

Rezanje aplikacija je jako širok pojam i ovisi o vrsti aplikacije, željenom obliku i materijalu koji se reže. Unutar pogona velikih formata, nalazit će se stotinjak različitih skalpela koji se koriste za osnovno ručno rezanje. Ponekad ćete htjeti da završni tiskani materijal ne bude četvrtastog ili pravokutnog oblika. U tim slučajevima morat ćete rezati u nepravilni oblik. Za ovaj zadatak vam skalpeli neće biti dovoljni. Za nepravilno rezanje postoji nekoliko opcija, a mi ćemo predstaviti rezače folija, laserske rezače i CNC strojeve. Svi ovi strojevi ne zahtijevaju fazu izrade kalupa te se rezanje može izvršiti brže i lakše. Promjena oblika aplikacije se može mijenjati u posljednjoj minuti.

Rezači folije/Cutteri

Za konturno rezanje se koriste rezači folija (cutter). Ovo je vrlo česti stroj u tiskarama velikog formata i mnogo je današnjih digitalnih tiskara velikog formata pokrenulo svoje tvrtke s rezačima folija. Današnji rezači folija se ne razlikuju znatno od prvih rezača. Dobili su funkcije konturnog rezanja uz ugrađene kamere te je poboljšana brzina i preciznost.

Laserski rezači i graverke

Slično kao i rezači folija, od devedesetih godina imaju promjene ugradnjom kamera, većom preciznošću te duljim trajanjem lampe koja je osnovni izvor laserske zrake. Laserski rezači se najčešće koriste u industriji reklama za rezanje akrilnih materijala. U novije vrijeme ulaze u segment rezanja kartona ili drugih mekanih pločastih materijala za potrebe POS industrije. Kod papira često ostavljaju spaljeni smeđi rub koji kod nekih aplikacija narušava estetiku proizvoda. Karakteristika laserskih rezača je visoka preciznost rezanja i velika brzina.

CNC rezači i graverke

Ovo su po svojim dimenzijama veći uređaji. Koriste se u tiskarama velikog formata koje ih koriste u proizvodnji POS programa, reklamnoj industriji (svjetleće reklame ili reklamni znakovi) ili nekim drugim proizvodno zahtjevnim djelatnostima, poput uređenja interijera. Cijena ovih strojeva je visoka i često je dvostruko veća od pisača istog radnog formata. Za rad na CNC strojevima su potrebni educirani djelatnici. GRAVIRANJE nije toliko učestalo u tiskarama velikog formata, ali je korištenjem lasera ili CNC strojeva omogućeno. To je nešto složeniji postupak od rezanja, a koristi se za skidanje jednog sloja materijala pomoću kojeg dobivamo željeni uzorak, utor ili oblik u podlozi. Često se koristi za stvaranje elemenata koji su u osnovi pojedini dio proizvoda, koji će biti sastavljeni iz više dijelova.

Termoformiranje materijala

Proizvođači svjetlećih reklama najčešće koriste ovu tehnologiju. Grafika otisnuta na plastičnim ili akrilnim podlogama se može oblikovati tako da stvara 3D oblike. Proces uključuje zagrijavanje termoplastičnog materijala sve dok nije mekan i savitljiv, a zatim ga se proteže preko kalupa. Vakuum se koristi za prisiljavanje termoplastičnog materijala da se prilagodi obliku kalupa. Često se koristi i za aplikacije u ambalaži.

Svaka aplikacija traži specifičnu doradu

Ovo je samo jedan manji dio dorada s kojima smo se sretali u tiskarama velikih formata. U doradi se još koriste i strojni rezači papira iz role, tekući strojni laminatori, zidni rezači pločastih materijala, kalanderi za fiksiranje boja kod sublimacijskih pisača i još puno specifičnih strojeva i alata. Još jedna tema je vrlo važna i nadamo se da ćemo jedan broj Print Magazina posvetiti isključivo njoj, a to su softverska rješenja u tiskarama velikog formata.

U koji dio dorade investirati

Procesi unutar tiskara velikog formata postaju sve kompleksniji i tiskare koje neće pratiti razvoj novih tehnologija ili procesa proizvodnje gubit će na konkurentskoj sposobnosti svojih proizvoda. S druge strane, u koji segment grafičke dorade uložiti sredstva? Teško je pokriti sve segmente dorade koje smo naveli. Ograničenja su, uz financije i prostor i educirani kadar. Koju bi strategiju trebale uzeti tiskare kod pristupa završnoj doradi? Velika je razlika imate li tiskaru u Velenju ili u Skopju. U Velenju ćete radije investirati u automatizirani proces proizvodnje jer Vam je bruto trošak operatera veći od 1500€ mjesečno, a u Skopju si možete priuštiti i radnika više uz mjesečni trošak od 500€. Dio rješenja leži u specijalizaciji – okrenuti se jednoj vrsti dorade, a za određene procese naći vanjske partnere. Naravno, ukoliko zaključite nakon nekog vremena da su vaše potrebe za određenom doradom učestale, lako možete taj dio dorade naknadno pokrenuti u vlastitom pogonu. Ulaganje u doradu može donijeti vašoj tvrtki jedinstvenu poziciju na tržištu i konkurentsku prednost koja će biti ključna u osvajanu novog tržišta.

Uska suradnja s proizvođačima opreme i dobavljačima materijala će sigurno pozitivno utjecati na vaše poslovanje kao i mudar te pravilan odabir doradne opreme u vašoj tiskari širokog formata.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content