Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dresovi za slovenske sportaše otisnuti u tiskari Aksel na STS DTF liniji

Slovenska tiskara Aksel iz mjesta Vojnik pokraj Celja specijalizirala se za digitalnu proizvodnju preslikača za sportske dresove, ali i personalizaciju promotivnog tekstila i radne odjeće. Među prvim tvrtkama u regiji investirali su u DTF liniju za proizvodnju preslikača proizvođača STS.

Distributer ove tehnologije za Sloveniju je tvrtka N.C.R. Ljubljana koja je instalirala liniju i napravila osnovnu edukaciju gospodina Aleša Skaze, vlasnika tvrtke Aksel.
„Tiskom tekstila bavim se dulji niz godina. Dugo vremena glavna mi je tehnologija bila eko sloventni printer i rezač folija s kojim sam radio print&cut na termo transfer film. S tom sam tehnologijom bio prilično zadovoljan, klijenti su bili zadovoljni s jednobojnim otiskom, s jednostavnijim aplikacijama, no danas to više nije slučaj.

10 sekundi i 150 stupnjeva


Pojavio se DTF. Klijenti su na sportskim natjecanjima vidjeli šarene preslikače po dresovima. Poželjeli su više boja i mi smo se morali prilagoditi tom zahtjevnijem tržištu. U početku sam preslikače davao raditi sitotiskarima. Preslikači su bili kvalitetni, lijepi, ali tu nije bilo mjesta za moju zaradu. Pokušao sam ih raditi s print&cut printerom. Ti su preslikači bili kruti, a i cijena nije bila povoljna kada sam trebao koristiti transfer film.
Kada sam se počeo interesirati za DTF tehnologiju, prvo mi je na pameti bilo samo da nije 15s/160 stupnjeva. Tada su mi u N.C.R.-u dali uzorak preslikača koji se aplicira 10s/150 stupnjeva. Trajnost otiska je bila 60 do 90 pranja i to je zvučalo odlično. Majice radim na 150 stupnjeva i prešam ih 10 sekundi, felpu prešam samo 6 – 7 sekundi. U sat vremena mogu napraviti i 300 majica od felpe, s tim da foliju skidam sljedeći dan.
Riješio sam i problem cijene. Kada sve izračunam, boju, DTF film i ljepilo u prahu, cijena preslikača mi je pet puta manja u odnosu na preslikače koje sam dobivao korištenjem solventnog printera i rezača folije. Printer je vrlo stabilan. Što se tiče održavanja, sve je automatizirano.

Kod kupnje STS DTF linije bilo mi je važno da je to tehnologija u čiji razvoj su uključene jake svjetske tvrtke poput Mutoha – proizvođača printera i STSink – proizvođača boja. S druge strane distributer je tvrtka N.C.R. Ljubljana koja na regionalnom tržištu radi gotovo tri desetljeća i ta tradicija mi ulijeva povjerenje u tehnologiju”, komentirao je svoje iskustvo s DTF STS tehnologijom gospodin Aleš Skaza.

Cijeli razgovor možete pročitati u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content