Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Drupa Report: tiskari će u 2019. najviše uložiti u doradne strojeve

Šesto Drupa globalno izvješće o trendovima, u kojem je sudjelovalo oko 600 tiskara i 200 dobavljača iz cijelog svijeta, pokazuje da je globalna industrija tiska u cjelini stabilna.
Na globalnoj razini 40% tiskara izjavilo je da je ekonomska situacija u njihovoj tvrtki u 2018. bila dobra, naspram 13% koji su svoje stanje opisali kao loše, dok su ostali svoje stanje ocijenili kao zadovoljavajuće.
Kada je riječ o uvjetima poslovanja oni se razlikuju od regije do regije. Tako je Sjeverna Amerika u 2018. nastavila uživati ​​u snažnom rastu, Europa i Australija imale su siguran, stabilan, stalan rast, dok su Azija, Bliski Istok i Amerika bili na oprezu, a tržište Afrika zabilježilo je pad.
Tržište ambalaže bilo je jednako uspješno kao i tržište funkcionalnog tiska. U segmentu komercijalnog tiska postoje znakovi koji upozoravaju na oprez, pri čemu je izdavaštvo i dalje skromno uz ohrabrujući izuzetak tržišta knjiga.
Većina tiskara je i u 2018. zarađivala novac unatoč ogromnom pritisku na marže i to povećanjem prihoda kroz podizanje produktivnosti uz istovremeno održavanje stabilnih troškova. Globalno je zabilježen čak i mali porast cijena, unatoč znatnom povećanju cijena papira i podloga. Dobavljači su također bilježili rast prihoda i cijena na globalnoj razini, ali s još većim padom marže.
Konvencionalni tisak i dalje opada, ali polako. U 2018. 23% tiskara je izvijestilo da digitalni tisak čini više od 25% njihova prometa. Unatoč tome, ofsetni tisak iz arka ostaje najčešći oblik tiskarske tehnike, prisutan kod 66% tiskara. Ofsetni tisak iz arka i dalje raste kod tiska ambalaže, ali je po prvi put došlo do vidljivog pada među komercijalnim tiskarima.
Web-to-print ispis također polako raste. Prije pet godina 17% ispitanika s instalacijama W2P reklo je da je više od 25% prometa došlo iz tog izvora.
Što se tiče kapitalnih izdataka, 41% tiskara potrošilo je više u 2018. u odnosu na  2017. godinu, dok je samo 15% njih potrošilo manje. Troškovi su rasli u svim regijama osim u Africi. Najveći broj tiskara u 2019. godini najviše planira potrošiti za doradne strojeve i opremu, nakon čega slijede tiskarski strojevi, a zatim PrePress / Workflow / MIS rješenja.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content