Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Društveno korisna uloga tiska sve više raste – pronađite inspiraciju

Koliko lica ima tisak? Puno. Tu je njegova dokazana sposobnost komuniciranja, duga povijest inovacija, sposobnost da izgradi vrijednost robne marke i da se integrira u omni-channel kampanje. No, jedan od aspekata koji sve više dobiva na snazi ​​je sve značajnija uloga tiska u promicanju šire društvene svrhe.
Putem tiska kao moćnog medija svi oni pronalaze pametne načine za poboljšanje života ljudi i okoline u kojoj žive.
Kroz tisak utječu čak i na stvarnu promjenu kako bi napravili pozitivnu razliku. U nastavku donosimo nekoliko primjera koja ističe Two Sides.

Inspirativni primjeri

Primjerice, kupci u norveškom supermarketu Oda kupuju mnogo manje crvenog mesa nakon što su na računima kupaca počeli ispisivati izvješće o „klimatskom otisku“. Ističu da njihovi kupci kupuju 50 posto više voća i povrća od prosječnog potrošača. Također, zamjene za meso rastu 80 posto u odnosu na prethodnu godinu otkako smo dodali ugljični otisak na račune.
Na računima, proizvodi povezani s visokim, srednjim ili niskim emisijama ugljik prikazani su crvenom, jantarnom ili zelenom bojom.

Izraelski časopis Laisha pomogao je pak ženama koje pate od nasilja u obitelji. Promijenio svoj uobičajeni template naslovnice na način da sadrži samo brojeve 6724. To su brojevi za telefonsku liniju koja radi 24 sata dnevno. Hrabar potez rezultirao je povećanjem broja poziva od 500% unutar tjedan dana.

Još jedan zanimljiv primjer vezan je uz slabovidne osobe. Naime, čitatelji sa zdravim vidom dobili su uvid u to kako je biti slabovidan kada su u besplatne novine Metro napravile prvu naslovnicu na brajici u Velikoj Britaniji. 15.000 posebnih izdanja podijeljeno je u Londonu. Bijela naslovnica bila je ispisana na brajici dok je QR kod s unutarnje strane pozivao čitatelje da prevedu tekst.

Ovo su neki od inspirativnih načina na koji se tisak može koristiti ili ne koristiti za prenošenje poruka i značenja izvan riječi ili slika na papiru. Sve u interesu smislene i značajne svrhe.
No, oni su samo vrh ledenog brijega onoga što kreativni brendovi, dizajneri i projektanti mogu maštovito oživjeti pametnim razmišljanjem, prilagođenom proizvodnjom i poboljšanjima ispisa.  Nisam siguran što je sljedeće, ali sam siguran da će dodatno pokazati izvanrednu snagu i svestranost ovog medija s puno lica.

Autor: John Blyth, Ricoh Europe

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content