Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Država New York razmatra uvođenje Zakona o modnoj održivosti

Ako se obistine najave, New York će postati prva država u SAD-u, ali i globalno, koja će od globalnih modnih brendova zahtijevati da otkriju svoje klimatske i društvene utjecaje i poduzmu mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Sve to prema zakonu koji bi se trebao uvesti u državno zakonodavstvo.
Ako se usvoji i potpiše, Zakon o modnoj održivosti i društvenoj odgovornosti primjenjivat će se na poznate brendove kao što su Armani, LVMH, Nike i druge odjevne tvrtke koje posluju u New Yorku i imaju više od 100 milijuna dolara godišnjeg svjetskog prihoda. Tvrtke koje se ne pridržavaju zakona mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 2% prihoda od 450 milijuna dolara ili više.
Naime, prema Ujedinjenim narodima, modna industrija čini do 10% globalnih emisija stakleničkih plinova.

Zakon o modnoj održivosti od proizvođača odjeće zahtijeva da označe najmanje 50% svojih dobavljača po volumenu, navodeći štetne utjecaje emisija stakleničkih plinova te upotrebu vode i kemikalija. Tvrtke bi morale postaviti ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje energije u svojim opskrbnim lancima. Također bi trebali otkriti koliko i koju vrstu materijala njihovi dobavljači proizvode godišnje te koliko koriste reciklirani materijal.
Modne tvrtke također bi morale prijaviti i plaće koje isplaćuju njihovi dobavljači i kolika je u usporedbi s lokalnim minimalnim plaćama i životnim troškovima.
Građanima bi bilo dopušteno pokrenuti građanske tužbe radi prisile na poštivanje zakona.
Novčane kazne naplaćene odjevnim tvrtkama išle bi u novi fond za dobrobit zajednice. Sredstva bi se koristila za podršku projektima ekološke pravednosti.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content