Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

DTG vs. TERMOTRANSFER (PM_13)

DTG (direct to garment) je brz i jednostavan tisak, a tiskarima omogućuje brzo i jednostavno odrađivanje posla. Provjerite da li je to najbolje rješenje za Vas?

Bliži nam se sezona tiska na majice. Prema izvještaju Europske konfederacije za tekstil, europska tekstilna i odjevna industrija ostvaruje promet od 166 milijardi eura i zapošljava 1,7 milijuna radnika. Samo je u Velikoj Britaniji tekstilni sektor vrijedan 11,8 milijardi funta. Tekstilna industrija doživljava ubrzani rast, mijenja se s trendovima i godišnjim dobima. Dizajneri su u potrazi za novim, kreativnim mogućnostima pomoću kojih bi zasjeli na vrh. Mnogobrojne dostupne tehnologije – tiskane i netiskane, pružaju dizajnerima niz proizvodnih mogućnosti. Munjeviti tempo rasta u tekstilnoj industriji radi pritisak proizvođačima odjeće koji moraju poštivati rokove isporuke i zahtjeve kupaca za kvalitetom. Ti su opet zahtjevi stvorili potrebu za brzom i personaliziranom izradom, stvarajući na tržištu prostor za nešto što je nama poznato kao izravan tisak na tekstil (DTG).

 

Da li je DTG tisak idealno rješenje za ulazak u ovaj
segment tiskarske industrije?

DTG tisak je predstavljen na digitalnom tržištu 2004. g. To je cijeli proces višebojnog ispisa direktno na tekstil. Ispisuje slike neograničenih boja direktno na široki spektar materijala pomoću inkjet tehnologije. Kao krajnji rezultat DTG tisak nudi više mogućnosti za ispis nego ostale tehnike kao što je sitotisak ili transfer tisak.
Kao što i samo ime govori, DTG tisak je tisak koji ide direktno s pisača na odjevni predmet (direct to garment). Nema više upotrebe filmova ni sita, te samim tim što ih ne morate pripremati štedite i vrijeme i novac. Tako da je DTG tisak idealan za višebojni tisak gdje nema posebnog troška za svaku boju ili film kao što je to slučaj u sitotisku. Tehnologija omogućuje višebojni tisak na odjevni predmet u kratkom periodu te proizvodnju personalizirane odjeće.

Postoje mnoge prednosti za korištenje DTG tiska koje su nastale stalnim napretkom tehnologije. Takva, pozitivna kretanja, nude veliku priliku tiskarama koje žele ući u DTG tržište kako bi poboljšale svoje postojeće usluge.

Kod klasičnih tehnika tiska, što više ispisujete dobivate jeftiniju cijenu. Kod DTG tiska nema posebnih početnih troškova, osim boje i amortizacije stroja. Ovisno o pisaču, tokom dana možete proizvesti nešto više od stotinjak otisaka na tamne majice i do 300 otisaka bez korištenja bijele boje. Važan čimbenik je i razina profesionalizma potrebna za održavanje pisača, koju nikako ne smijete zanemariti.

Za svakog tko tek ulazi u posao sa DTG tiskom, možda bi bilo najbolje početi sa ispisom boja na svijetlu odjeću bez korištenja bijele podložne boje. Tako ćete, uz manji rizik od kvarova, naučiti koristiti ovu tehnologiju. Zarada će Vam prije početi rasti. Na taj način možete razviti znanje o samom procesu DTG tiska i postepeno preći i na tisak na tamne odjevne predmete.

Iako DTG tehnologija donosi znatne prednosti, ipak nije u mogućnosti potpuno zamijeniti sitotisak, sublimaciju ili termotransfer tisak preslikačima. Zadnje dvije godine neki proizvođači kombiniraju tehnike sitotiska i DTG pisača. U karusel liniju ugrađuju DTG pisač. DTG je zadužen za CMYK otisak, a na situ se tiska bijela podloga i eventualno specijalne boje poput zlatne, srebrne, metalik, perla, bubrećih boja… Ova kombinacija smanjuje cijenu otiska majice – bijela boja je znatno jeftinija ako se tiska tehnikom sitotiska, a i znatno se povećava brzina tiska odjevnih predmeta.

 

10-PRINT

Tehnologija prilagođena idustrijskoj proizvodnji majica – otisak se vrši na iskrojeni dio prije šivanja. Rješenje za proizvođače u tekstilnoj industriji

Epson DTG

Iako je većina proizvođača DTG pisača bazirana na epsonovoj tehnologiji ispisnih glava, Epson je tek prije dvije godine ušao u ovaj segment sa svojim printerom. Rješenje za t-shirt shop-ove.

Kornit Paradigm

Hibridna tehnologija – kombinacija digitalnog pisača sa sitotiskarskim karuselom na kojem se tiskaju specijalni efekti. Rješenje za proizvođače promotivnih majica.

 

 

 

 

 

 

 

Za svakog tko tek ulazi u posao sa DTG tiskom, možda bi bilo najbolje početi sa ispisom boja na svijetlu odjeću bez korištenja bijele podložne boje. Tako ćete, uz manji rizik od kvarova, naučiti koristiti ovu tehnologiju. Zarada će Vam prije početi rasti. Na taj način možete razviti znanje o samom procesu DTG tiska i postepeno preći i na tisak na tamne odjevne predmete.

Iako DTG tehnologija donosi znatne prednosti, ipak nije u mogućnosti potpuno zamijeniti sitotisak, sublimaciju ili termotransfer tisak preslikačima. Zadnje dvije godine neki proizvođači kombiniraju tehnike sitotiska i DTG pisača. U karusel liniju ugrađuju DTG pisač. DTG je zadužen za CMYK otisak, a na situ se tiska bijela podloga i eventualno specijalne boje poput zlatne, srebrne, metalik, perla, bubrećih boja… Ova kombinacija smanjuje cijenu otiska majice – bijela boja je znatno jeftinija ako se tiska tehnikom sitotiska, a i znatno se povećava brzina tiska odjevnih predmeta.

 

TERMOTRANSFER BOJA

Tehnika kojom na odjevni predmet prenosimo samo boju bez podloge

Razvoj pisača, boja i novih materijala za termotransfer donose neke prednosti ovoj tehnici ispisa koje nisu bile dostupne prije nekoliko godina. Današnji pisači imaju brzinu ispisa od desetak sekunda po otisku, tako da mogu raditi otiske na zahtjev kupca u brzom roku i nisu toliko ograničeni količinom. O kvaliteti digitalnih ispisa više i ne trebamo govoriti. Prije nekoliko godina sublimacija je bila jedina boja koja se mogla transferirati na odjevni predmet sa zavidnom trajnošću i intenzitetom. Nedostatak je bio tisak na pamučne materijale. Današnji razvoj boja donosi nove tehnologije bazirane na nano pigmentima koji su vrlo postojani i na pamučnim materijalima. Nedostatak svih ovih tehnika prijenosa boje je tisak isključivo na svijetle podloge.

Sublimacijski tisak – ograničen je na odjevne predmete izrađene od poliesterskih materijala. Ipak, vrlo dobre karakteristike sublimacije, visoka trajnost i jak intenzitet tiska (gotovo nenadmašiv ostalim tehnikama) potaknuli su razvoj industrije predmeta baziranih na poliesteru ili sa poliesterskim premazom koji omogućuje sublimacijski termotransfer tisak. Danas tržište nudi široki asortiman gotovih odjevnih predmeta od majica, pregača, kapa, dječjih podbradača pa do šalica, tanjura, navlaka za mobitele, aluminijskih ploča… koji imaju poliester ili su premazani poliesterskim slojem na koji se veže sublimacijska boja. Otisak sublimacijskom bojom je vrlo jeftin, a i cijene pisača koji se koriste za sublimacijski tisak su vrlo povoljne. Ako trebate ispis na sportsku odjeću, šalice, tanjure i slične predmete koji imaju poliesterski premaz, sublimacija je pravi izbor za Vas.

Ricoh Geljet tehnologija – kombiniranu tehniku sublimacije predstavlja Ricoh sa svojom Geljet tehnologijom. Kombinacija Chromablast boja i transfer papira omogućuje ispis na pamučne materijale. Cijena ove vrste otiska je nešto veća u odnosu na tisak sublimacijom, ali je prednost mogućnost tiska na pamuk. Chromablast transfer papir ostavlja otisak na majici i tamo gdje nema boje pa možda nebi bilo loše otisak izrezati prije apliciranja na majicu. Trajnost otiska je ispod razine trajnosti tiska sa DTG pisačima.

Nanodiy – nova tehnologija na tržištu – Nanodiy tehnika je bazirana na prijenosu boje na pamučne materijale. Tisak nanodiy bojom je moguć sa bilo kojim printerom baziranim na micropiezo print glavama. Cijene ovih printera se kreću već od stotinjak eura. Otisak je vrlo visoke trajnosti, u rangu DTG printera. Intenzitet boja je jak. Iako je tehnologija vrlo kratko na tržištu ima veliki potencijal korištenja u t-shirt shop-ovima, tiskarama, suvenirnicama i kod proizvođača tekstila. Jednostavnost korištenja, brzina ispisa, vrlo niska početna ulaganja te vrlo mali prostor potreban za tisak su značajne prednosti ove tehnologije.

OKI – transfer tonera – za razliku od gore navedenih tehnika prijenosa boje (mislimo na tekućinu), OKI sa bijelim tonerom nudi mogućnost tiska i na tamne odjevne predmete. Ovo je trenutno jedina tehnologija koja može konkurirati DTG printerima u tisku na svijetle i tamne odjevne predmete. Cijena pisača je pet puta manja u odnosu na DTG pisače. Kvaliteta otiska ipak nije na nivou DTG pisača. Nedostatak je nedovoljna elastičnost otiska koji “puca” prilikom istezanja. Neki korisnici ovaj problem rješavaju softverski tako da rasteriziraju fotografiju koja se otiskuje. Vrlo sitne rasterske točkice omogućuju bolju elastičnost otiska. Intenzitet boja je na vrlo visokom nivou i zadovoljava i najzahtjevnije korisnike. Cijena otiska je neusporedivo viša u odnosu na Nanodiy ili Ricog Geljet tehnologije transfera boja.

Sublimacijski tisak daje izvrsne rezultate sa prihvatljivom cijenom ali je ograničen na poliesterske svijetle podloge. Ricoh Geljet tehnologija dozvoljava tisak na svijetle pamučne materijale uz nešto višu cijenu. Trajnost otiska nije na nivou sublimacije ili Nanodiy tehnologije tiska. Nanodiy tehnologija ima nisku cijenu otiska i vrlo dobru postojanost na svijetlim odjevnim predmetima. Koristi praškasti stabilizator koji stvara prašinu u radnom prostoru. OKI sa svojim bijelim tonerom jedini ima mogućnost tiska na tamne odjevne predmete.

 

ZAKLJUČAK

Sve ove tehnologije dozvoljavaju i tisak na neke druge materijale poput drva, šalica, keramike ili metala, ovisno o termo preši koju posjedujete i karakteristikama materijala na koje se vrši tisak.

Cjenovno su znatno jeftinije od investicije u DTG printer. Sublimacija je najjeftinija i cijena osnovnog seta sa printerom se može naći već za tristotinjak eura.

Nanodiy tehnologija je neznatno skuplja, a početno ulaganje u Ricoh tehnologiju je ispod šesto eura. OKI sa svojim najjeftinijim printerom i setom A i B papira koji su Vam potrebni možete nabaviti za nešto više od dvije tisuće eura. Cijena je na strani transfer tehnika tiska ali karakteristike DTG tehnologije nadilaze mogućnosti transfer tiska.

Glavni nedostatak svih ovih tehnologija je to što oprema koja se koristi nije izvorno dizajnirana za tu industriju i ukoliko se želite profesionalno baviti tiskom na odjevne predmete taj posao zahtjeva i profesionalnu opremu.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content