Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Edukacija u grafičkoj industriji, uz tehnologiju, od ključne je važnosti

U današnjem svijetu grafička industrija ima iznimno važnu ulogu. No, toga su, za razliku od nekih drugih industrija, svjesni samo oni koji su direktno ili indirektno vezani uz nju. Uz to što igra ključnu ulogu u vizualnoj komunikaciji i marketingu, grafička industrija ima važnu ulogu i kao pokretač gospodarstva. O tome koliko važnu, najbolje govore brojke.

Prema podacima World Print & Communication Foruma, globalna grafička industrija vrijedna je oko 898 milijardi USD, a zapošljava oko 6 milijuna ljudi širom svijeta. Uz to, procjenjuje se da bi do 2024. godine ta vrijednost mogla dosegnuti iznos od 980 milijardi USD. Kao takva, pruža značajan doprinos stvaranju novih radnih mjesta, ekonomskom rastu i inovacijama.

Posebnu važnu ulogu ima upravo u stvaranju i prihvaćanju inovacija i novih tehnologija, gdje, gledano s aspekta drugih industrija, spada među predvodnike. Upravo zbog  brzine kojom se u grafičkoj industriji razvijaju tehnologije i mijenjaju trendovi, edukacija je od ključne važnosti. Između ostalog i zbog opstanka te daljnjeg razvoja.

Izazovi edukacije u grafičkoj industriji

Jedan od najvećih izazova kada je riječ o edukaciji u grafičkoj industriji upravo je brzina promjene tehnologije. Grafička industrija stalno se mijenja, a nove tehnologije, nekada se čini kao da stižu gotovo svakodnevno. To od radnika zahtijeva da budu u toku ne više samo s najnovijim tehnologijama, nego s cijelim nizom softvera, alata i IT rješenja. Obrazovnim institucijama nije nimalo lako nositi se i svim tim promjenama, a tržište očekuje gotovog radnika koji je odmah spreman za „ulazak u vatru“.  

Uz brzi razvoj tehnologija, drugi izazov pred kojim se nalaze obrazovni sustavi je promjena trendova. Naime, klasični tisak unazad nekoliko godina gubi na svom značaju i popularnosti pa tako niti mladi ne pokazuju interes za „klasičnim“. tiskarskim zanimanjima. Zbog toga tiskare u cijeloj regiji danas u teško pronalaze radnike sa znanjima i vještinama potrebnim za obavljanje poslova primjerice grafičke pripreme ili radnike/operatere tiskarskih i doradnih strojeva.

Mladi su danas okrenuti nekim drugim trendovima koji dominiraju i grafičkom industrijom.
Koji su to? Kako mladi percipiraju grafičku industriju? Što na sve to kažu obrazovne institucije pročitajte u temi broja prošlog izdanja Print Magazina, sada dostupnog i online.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content