Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ekologija i kvaliteta apsolutni trend kod promotivnih proizvoda

Bez obzira što mislili o njima, promotivni proizvodi važan su dio suvremenog poslovanja. Također, oni su višestruko vrlo učinkovit marketinški alat te mogu značajno utjecati na izgradnju odnosa s klijentom. Uvriježili su se kako u B2B tako i u B2C odnosima.
Danas je na tržištu dostupno doslovno more takvih rješenja. Od olovaka, kišobrana i rokovnika, raznih dodataka za mobitele, preko odjevnih predmeta, proizvoda koji su donedavno bili apsolutno nebitni poput anti-stress loptica, raznih gadgeta pa sve do elektronike i high-tech proizvoda.

Danas kada je važno biti drugačiji i primijećen, brendovi možda više nego ikad prije promišljaju o odabiru proizvoda koje poklanjaju. Posebno kada se radi o ciljanim poklonima poslovnim partnerima.
Zanimalo nas je, stoga, kako ostati kompetentan i u skladu s trendovima na ovom rastućem tržištu. Raspitali smo se kod nekolicine dobavljača i proizvođača  promotivnih proizvoda koji posluju na tržištu naše regije. To su: Inspirion, Mediatis, Og grafika, Recom, Terplan i Tovedo.
Promotivni proizvodi su, kažu nam u tvrtki Inspirion, nešto što mora biti u trendu ili čak nešto što će tek doći te je zbog toga praćenje trendova jedan od najvećih izazova.

Ono u čemu se slažu svi naši sugovornici je da je ekologija apsolutno najveći trend kada je riječ o promotivnim proizvodima, ali i kada se radi o tehnikama tiska i dorade. Kupci sve više gravitiraju prema proizvodima koji su održivi, što znači da su izrađeni od recikliranih materijala, da su prijateljski nastrojeni prema prirodi, da su materijali razgradivi i slično. Iz tog razloga, popularni su i proizvodi od drveta.
Iza ekologije kao trend ne zaostaje puno niti personalizacija. U tvrtki Mediatis stoga budućnost industrije vide upravo u još većim mogućnostima personalizacije zahvaljujući suvremenim tehnikama. „To se posebno odnosi na osobnu personalizaciju – manje količine kvalitetnijih proizvoda koji će biti unikatni i boutique. Trend vidimo i u proizvodima korisnim u svakodnevnom životu jer takav artikl osim reklamne uloge, ima i veću dodanu vrijednost“, kažu u Mediatisu.

Cijena više nije jedini kriterij

Element kod kojeg naši sugovornici također nisu imali dvojbe je još uvijek dosta izražena cjenovna osjetljivost tržišta naše regije. No, isto tako jasno je vidljiv i trend pomaka od cijene prema kvaliteti.  „Promotivni artikli nekada su bili definicija dobiti puno za malo novaca. Međutim, u današnje vrijeme kupci se uglavnom odlučuju za kvalitetniju robu, samim time i nešto skuplju jer žele proizvod koji će biti reprezentativan“, kažu u Inspirionu.
I u tvrtki Terplan slažu se da tržište ide u smjeru kvalitete. „Prije 10 godina samo se gledala cijena, dok danas bolje tvrtke traže kvalitetu. No, jeftino se traži i dalje pa je upravo iz tog razloga primjerice James&Nicholson ubacio liniju Promo s kojom je pokrio i taj segment“, navode u Terplanu.
Istog su mišljenja i u Tovedu. „Naša branša, odnosno tržište promotivnih proizvoda iznimno je cjenovno osjetljivo. Ponuda je velika te su slični konkurentski proizvodi masovno dostupni iz raznih izvora. U slučaju kada je klijentu važna samo cijena, najčešće odustajemo od takvih natjecanja. No,  zadnjih godina svjedočimo trendu odabira kvalitetnih proizvoda s dodanom vrijednosti. Sve je više klijenata spremno kvalitetu platiti više“, kažu u Tovedu.

U Recomu također smatraju da su klijenti počeli osvještavati da je bolje kupiti manje, a kvalitetnije, odnosno skuplje proizvode. To u konačnici produžuje i vijek marketinškog proizvoda. „Svatko će koristiti olovku koja lijepo piše i dobro leži u ruci. Ako je olovka uz to još i brendirana, ona dobiva svoj marketinški smisao, a to je da što veći broj ljudi vidi reklamu i otisnuti logo“, ističu u Recomu.

Koje dvije skupine klijenata postoje? Jesu li promo proizvodi i dalje sezonska roba? Koji proizvodi su u top 10 najtraženijih? Pročitajte u članku dostupnom u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content