Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

EU sprema veliki „detox“ – zabranit će “toksične kemikalije” uključujući PVC plastiku

Europska unija nedavno je objavila planove za „najveću zabranu ikad“. Naime, planira se zabraniti do 12.000 otrovnih kemikalija koje uključuju kemijske spojeve koji se koriste u proizvodnji različite plastike kao što je, primjerice PVC (polivinil klorid). PVC se još uvijek široko koristi u sign & display industriji unatoč sve većem broju rješenja bez PVC-a.

Nove EU smjernice vezane uz ograničenja u okviru „Strategije održivosti za kemikalije“ smatraju se prvim korakom za zabranu otrovnih kemikalija povezanih s rakom, hormonskim poremećajima, reprotoksičnim poremećajima, pretilošću, dijabetesom i drugim bolestima.

Industrijske skupine kažu da bi do 12.000 tvari moglo u konačnici potpasti pod novi prijedlog. To bi, prema Europskom uredu za okoliš (EEB), predstavljalo najveću zabranu otrovnih kemikalija na svijetu ikad.

“Kemijske kontrole u EU obično su vrlo spore. S ovom strategijom EU planira najhrabriju „detoksikaciju“ koju smo ikada vidjeli. Lobisti petrokemijske industrije šokirani su onim što je sada na stolu. Novi plan obećava poboljšati sigurnost gotovo svih proizvedenih”, rekla je Tatiana Santos, voditeljica kemijske politike EEB-a.

U izvješću se navodi da se plan po prvi put usredotočuje na čitave klase kemijskih supstanci. To uključuje sve usporivače gorenja, bisfenole, PVC plastiku, otrovne kemikalije u pelenama za jednokratnu upotrebu i PFAS, koji su poznati i kao „vječne kemikalije“ zbog vremena koje im je potrebno da se prirodno raspadnu.

Navodi se da je globalno registrirano više od 190 milijuna sintetičkih kemikalija. Nova industrijska kemikalija u prosjeku se stvara svake 1,4 sekunde. Procjenjuje se da se u EU-u koristi oko 200.000 kemikalija, a globalna prodaja se od 2000. do 2017.  više nego udvostručila. Po volumenu, tri četvrtine onih proizvedenih u Europi su opasne.
U posljednjih 13 godina zabranjeno je oko 2000 supstanci, više nego u bilo kojoj drugoj regiji u svijetu. Sada procjenjuju da bi između 4000 i 7000 različitih tvari moglo biti zabranjeno do 2030. godine.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content