Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Europska industrija kartona u tri godine smanjila ugljični otisak 24%

Novoizmjereni prosječni ugljični otisak pokazuje da europska industrija kartona i sklopivih kartonskih kutija za cijeli životni ciklusi sada iznosi 249 kgCO2-ekvivalenata (CO2e) te148 kgCO2e samo za ekstrakciju sirovina i fazu proizvodnje po toni kartona.
Zaključak je to nedavnog istraživanja Pro Cartona, europskog udruženja kartona i kartonske industrije. Rezultati su to koji pokazuju da su napori koje je uložila industrija kartona smanjili ugljični otisak 24% od 2018. godine.

Studija „Ugljični otisak kartonske ambalaže 2023“

Švedski istraživački institut RISE u ime Pro Cartona proveo je studiju „Ugljični otisak kartonske ambalaže 2023“. Studija je ispitala utjecaj ugljika od kolijevke do groba i od kolijevke do vrata kartona i sklopivih kutija od siječnja do prosinca 2021. U obzir su uzete emisije i razgradnja fosilnih i biogenih stakleničkih plinova (GHG), kao i emisije iz izravne promjene korištenja zemljišta (dLUC).

Dvoznamenkasto smanjenje ugljičnog otiska od kolijevke do groba na 249 kgC02 i ugljičnog otiska od kolijevke do vrata na 148 kg C02-ekvivalenta po toni kartona postignuto je stalnim optimiziranjem učinkovitosti resursa tijekom procesa konverzije. Nadalje, značajna ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u tvornicama kartona dala su značajan doprinos od posljednjeg mjerenja 2018.

Rezultati studije pokazuju da kartonska ambalaža ne samo da ispunjava zahtjeve biotemeljenog i kružnog gospodarstva, nego igra ključnu ulogu u prijelazu na niskougljično gospodarstvo. Proizvođači robnih marki, trgovci na malo i potrošači to nagrađuju jer je održiva ambalaža definitivno trend.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content