Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Europski potrošači sve se više vraćaju papiru i tiskanim medijima

Dobre vijesti za tisak i papir. Naime, anketa britanske inicijative Two Sides, koja promiče održive i atraktivne karakteristike tiska, papira i papirne ambalaže, pokazala je da su se preferencije europskih potrošača prema tiskanim materijalima značajno oporavile nakon pandemije.

Radi se o anketi Two Sides Trend Tracke. Provodi se svake dvije godine i jedna je od najvećih u industriji tiska i papira. Ispituje preferencije potrošača i percepciju tiska, papira i papirne ambalaže. Ovo veliko istraživanje uključuje više od 10.000 potrošača u 16 zemalja diljem svijeta i daje procjenu stavova potrošača prema tisku i papiru. Provela ga je međunarodna istraživačka tvrtka Toluna.

„Nakon što smo proveli isto istraživanje 2017. i 2021. u mogućnosti smo procijeniti kako su se percepcije mijenjale tijekom vremena. Otkrili smo neke zanimljive trendove, uključujući učinak koji je pandemija imala na čitalačke navike tiskanih knjiga,” kaže Jonathan Tame, direktor Two Sides Europe.

Na vrhuncu pandemije 2021., mnogi potrošači prešli su s tiskanih materijala na internet i više čitali na digitalnim uređajima. I to u svim kategorijama komunikacije, uključujući novine, časopise, knjige, kataloge, račune…. Međutim, taj se trend preokrenuo, a preferencija potrošača prema tisku značajno je porasla u posljednje dvije godine.
“Unatoč porastu online medija i općem povlačenju tiskanih komunikacija tijekom pandemije, jasno je da mnogi potrošači još uvijek cijene tisak na papiru. Sve se više ljudi vraća tisku, posebno kad čitaju knjige i časopise ”, kaže Jonathan Tame.

Istraživanje pokazuje da je postotak europskih potrošača koji radije čitaju tiskane knjige porastao na 65%, u odnosu na 53% u 2021. Sklonost tiskanim časopisima sada iznosi 51, u odnosu na 35%. Trend za novine i kataloge je sličan, s preferencijama za tisak od 31 u odnosu na 26% dvije godine ranije.

Učenje i razumijevanje bolje je uz tiskane materijale

Anketom se također tražilo mišljenje o prednostima čitanja tiskanog materijala. Pokazalo se da se više od polovice ispitanih (52%) slaže ili u potpunosti slaže s izjavom: “Mislim da djeca i učenici uče više čitajući tiskane nego digitalne knjige i materijale za nastavu”. U usporedbi sa samo 16% onih koji se s time ne slažu. Također, 45% ispitanih se djelomično ili u potpunosti složilo s izjavom: „Bolje razumijem priču kad čitam vijesti u tisku nego na internetu“, u usporedbi s 28% onih koji se s time ne slažu.

Ovi rezultati potkrepljuju akademske studije koje su pokazale važnu ulogu tiska u obrazovanju i pomaganju ljudima da razumiju složene informacije. Bez obzira jesu li te informacije u obliku udžbenika ili novinskih priča.

“Ova anketa otkriva niz fascinantnih činjenica o tisku i brojnim prednostima koje ima za potrošače”, zaključuje Tame.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content