PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Fachpack u znaku održivih rješenja

Ambalažna zajednica okupila se napokon na toliko iščekivanom eventu uživo! Međunarodni sajam ambalaže, tehnologija i procesa Fachpack, održan je u Exhibiton Centru Nürnbergu od 28. do  30. 9.. Ujedno je to i prvo događanje koje je nakon godinu i pol dana „online svijeta“ u istom prostoru i u isto vrijeme okupilo izlagače i posjetitelje.
Fachapack, s obzirom na širinu rješenja koja donosi, privlači posjetitelje iz brojnih sektora poput proizvođača hrane i pića, farmaceutskih proizvoda, kozmetike, kemijskih sredstava, zdravstvene zaštite, hrane za kućne ljubimce, robe široke potrošnje te brojnih drugih industrija.

Sajamska gužva

Fachpack 2021 održan je pod sloganom „Mi stvaramo budućnost“. Bio je to pravi vatromet inovacija i inspiracija za industriju ambalaže. Dominirali su ambalažni materijali, materijali za etikete te gotova ambalažna rješenja, zatim strojevi za punjenje i pakiranje, rješenja za označavanje, identifikaciju i sljedivost, sustavi za tisak i doradu ambalaže, tehnologija paletiziranja te logistička rješenja i usluge.

Iako je i površina izložbenog prostora i broj izlagača bio gotovo upola manji u odnosu na 2019., Fachpack nije razočarao. U ukupno sedam hala predstavilo se 788 izlagača iz 33 zemlje, od kojih je, kažu organizatori 40 % bilo inozemnih. Tijekom tri dana sajam je posjetilo oko 24 tisuće ljudi. Ponovo smo svjedočili i gužvi u prolazima i gužvi na štandovima.
Vodeća svjetska imena u ambalažnoj industriji, kao što su Paccor, Sappi, Greiner Packaging, Constantia Flexibles, Bak ambalaj, Coveris, Jindal, Mondi, Sealed Air nisu propustili pokazati novitete.  Nama je posebno drago što su se među inozemnim izlagačima našle i četiri tvrtke iz Hrvatske – Bomark Pak d.o.o., Molvik, Muraplast d.o.o. i Rotoplast grupa te 3 tvrtke iz Slovenije – Inel d.o.o, Papiroti d.o.o. i Sensum d.o.o.
Kratke intervjue s njima možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Glavna tema sajma Fachpacka bila je „ambalaža usklađena s okolišem” što se moglo primijetiti na svakom koraku. Riječi kao što su ekologija, recikliranje, održivost čule su se sa svih strana.
Na temelju svega viđenog na Fachpacku, jasno se ističu tri ključna trenda od kojih svaki u sebi ima upravo održivost. Na vrhu popisa je povećanje upotrebe recikliranih materijala. Drugi trend je upotreba monomaterijala radi što bolje razdvojivosti. Treći top trend je ambalaža s niskim utjecajem na resurse.

Dio ovih tema sigurno će dominirati i na novom izdanju Fachpacka koje je najavljeno za iduću godinu, od 27. do 29. 9.2022.Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content