Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

FESPA 2015

Nije bez razloga ovogodišnja FESPA 2015 proglašena „svemirom tiska“. Naime, ovogodišnja FESPA u njemačkom Kölnu ostvarila je više izlagača i posjetitelja nego ikada do sada. Zabilježeno je 43 775 posjeta FESPA-i tijekom pet dana, koliko se sajam održavao, što je povećanje od 17% u odnosu na FESPA-u, 2013.g. u Londonu. Bilo je 23 137 pojedinačnih posjetitelja koji su se zadržali na sajmu više od jednog dana a to je najbolji rezultat za bilo koji FESPA event do sada. Cilj je u globalu i bio pokušati zadržati posjetitelje čim duže na sajmu kako bi se bolje upoznali sa svim inovacijama i mogućnostima te novim prilikama u području tiska.

Više od 750 izlagača prisustvovalo je sajmu u četiri različite kategorije: FESPA 2015 (sitotisak, digitalni tisak i tisak na tekstil), FESPA FABRIC (tisak na odjeću, kućni tekstil, dekoracije), EUROPEAN SIGN EXPO (reklame i znakovlje) i PRINTERIORS (tiskanje za interijer). Ovogodišnja FESPA 2015 također je posjetiteljima ponudila razne edukacijske radionice, radionice o izradi reklama i znakovlja, radionice obljepljivanja vozila, demonstracije tiska na 3D i industrijskim pisačima. Također su predstavljene galerije dosadašnjih FESPA nagrada te predavanja stručnjaka s područja dizajna interijera. G. Neil Felton, direktor FESPA-e, komentirao je da je ovogodišnja FESPA bila u najjačim bojama, najsjajnija i najopsežnija ikad. Smatra da su s predstavljanjem tiskara iz cijelog svijeta koji su se našli na jednom mjestu, otkrili „svemir tiska“. Za rekordnu posjećenost smatra da je nepogrešivi signal obnovljene energije, optimizma i angažmana naše globalne zajednice: dobavljača, distributera i potrošača. Niti štrajk zaposlenika Njemačkih željeznica nije umanjio broj posjetitelja, čak naprotiv, FESPA je za sve posjetitelje odgovorila na štrajk organizacijom besplatnih autobusnih linija od aerodroma te iz svih ostalih smjerova. Dakle, možemo zaključiti da je FESPA 2015. samo još dodatno potvrdila svoju reputaciju najvećeg grafičkog sajma za tisak velikih formata.


Polyprint

polyprintVišegodišnji izlagač FESPA-e, grčki Polyprint ove godine je predstavio posjetiteljima 20% brži ispis u modu sa bijelom tintom na tamne majice. Sada TexjetPLUS u produkcijskom modu može ispisati i do 60 tamnih majica na
sat. Tvornički deklariran utrošak tinte po ispisu na tamne odjevne predmete bez korištenja precoating-a se kreće od 0,09 €. Nije iznenađujuće da su prodali više od tisuću t-shirt pisača.

 

 


 

Trotec

TROTECPoduzeće Trotec predstavio se s novim laserskim strojem za rezanje velikih formata, Trotec SP3000. Kao poduzeće poznato za lasersko graviranje i rezanje, predstavili su niz novih rješenja. SP3000 – laserski rezač velikih formata radne površine 2,2×3,2m, te je pogodan za rezanje velikih formata od kartona, tekstila, akrila i još mnogo toga. Uz SP3000 prikazana je paleta strojeva za graviranje i rezanje različitih materijala i formata.

 

 


Epilog laser

EpilogAmerički proizvođač laserskih rezača i graverki Epilog laser predstavio je na FESPI najnovije uređaje sa dva izvora laserske zrake. Ova inovacija omogućuje korisniku istovremeno rezanje i graviranje. Uređaj ima jedan izvor laserske zrake od optičkih vlakana koji se koristi za obilježavanje na plastici ili metalu, a drugi je CO2 i on se koristi za rezanje mekanih materijala. Uz dva dodatna nastavka korisnik može gravirati cilindrične predmete.

 


 

 

Noviteti iz HP-a

HPZnačajno mjesto na FESPA-i je imao HP. Predstavljen je novi Latex 3100, Latex 3500 i veliki industrijski pisač HP Scitex 17000 Corrugated Presses. Razveselila nas je informacija da HP Latex 3100 širine 3,2m direktno sa FESPA-e kreće novom vlasniku u naše susjedstvo beogradskoj tiskari DPC. Posao je sklopljen preko poduzeća Fortuna Digital.

 

 


Dobitnici nagrada EDP-a

edpawards2015-3Na ovogodišnjoj FESPA-i u Kolnu, 20. svibnja poslijepodne, EDP ( Europska udruga digitalnih tiskovina ), proglasila je dobitnike nagrada koji su ostvarili najbolje rezultate u proizvodnim ispisima, razvoju softvera, boja, materijala i sistema za završne radnje. Od više od stotinu predloženih, nagrađeno je 20 konačnih proizvoda u svojoj kategoriji.

Ovogodišnji dobitnici:
• Najbolje aplikacijsko rješenje: Trotec JobControl Vision
• Najbolje rješenje za upravljanje bojama: Agfa Asanti Color Management
• Najbolji alat za ispis: GEW LW1
• Najbolji pisač širokog formata do 1,7 metra: HP Latex 360
• Najbolje pisač za ispis i izrezivanje: Mimaki CJV150 / 300 serija
• Najbolje pisač širokog formata do 3,3 metra: Agfa Anapurna M3200i RTR
• Najbolji UV hibridni pisač širokog formata: Canon Océ Arizona 6100-serije
• Najbolji tekstilni pisač širokog formata male produkcije: Roland DG Texart RT-640
• Najbolji tekstilni pisač širokog formata velike produkcije: Durst Rhotex HS
• Najbolji produkcijski pisač araka male produkcije: Ricoh Pro C7100X
• Najbolji produkcijski pisač araka velike produkcije: Canon Océ VarioPrint i300
• Najbolji produkcijski pisač za web marketing: Ricoh Pro VC60000
• Najbolja rešenja specijalnih ispisa: Leonhard Kurz DM-Liner
• Najbolji pisači za etikete: Xeikon Gepard
• Najbolji pisači za ambalažu: HP Indigo 20000 Digitl Press
• Najbolji mali UV pisač: Mutoh ValueJet 426UF
• Najbolji završni doradni sustav: Highcon Euklid II +
• Najbolja podloga za tisak- tekstil: DHJ Decoprint Acqualight
• Najbolja podloga za tiska- ekološki prihvatljiva: 3A Composites SMART-X natura
• Najbolja podloga za tisak- specijalni zahtjevi: Khora James Cropper papir
EDP Udruga
EDP Udruga osnovana je 2006. godine od strane šest časopisa s glavnim naglaskom na digitalni tisak i proizvodnju. Sada EDP Udruga broji 20 članova časopisa diljem Europe, koji pokrivaju 26 zemalja i dosežu više od pola milijuna čitatelja u Europi. Jedan od ciljeva EDP Udruge je kako bi se pomoglo širenju digitalnog tiska i uključivanju novih poduzetnika u programe.


Universal Woods

universal woodsUniversal Woods je američka tvrtka koja je smještena u Kentucky-u a proizvode artikle za sublimaciju. Njihov najpoznatiji brend je ChromaLuxe. To je linija medija presvučenih specijalnim premazom koji savršeno prihvaćaju sublimacijski otisak. Sastoji se od raznih predmeta napravljenih od metala, drva, mdf ploča itd. Kroz sublimaciju se slike prenose na različite materijale koji su tretirani posebnim premazima koji su otporni na habanje i grebanje. Najviše materijala koriste profesionalni fotografi koji žele svoje fotografi je primijeniti na više vrsta predmeta. U ponudi su mediji sa sjajnim, polusjajnim i mat premazom.

 


d·gen kreće sa ispisom na pamuk

d-genKorejsko poduzeće d·gen se nakon postignutog uspjeha na FESPA-i u Brazilu, predstavilo na FESPA-i 2015. s nizom potpuno novih pisača za proizvodnju tiskanih tkanina pomoću izravnog prijenosa i sublimacije te je predstavilo potpuno novi, moderniji i integrirani tijek rada s pigmentnim tintama na bazi vode. Predstavili su integrirano rješenje za ispis na prirodne materijale poput pamuka, bez korištenja tradicionalnih kemijskih tinti. To će omogućiti profesionalcima u tiskarama izravnim pristupom ispisu i završnom procesu dizajniranog otiska.

 


 

Fuji – veliki interes posjetitelja

fujiFuji se predstavio na FESPA-i sa širokom paletom svojih UV pisača. Od najmanjeg Vybrant-a, Acuity linije pisača do najvećeg izloženog primjerka Inca Onset R40LT. Inca Onset R40LT tiskarska platforma ima radnu površinu 3,14×1,6m a dizajnirana je na taj način da je vrlo jednostavna za dogradnju. Povečavanjem obima posla možete povećati i kapacitet samog stroja.

 

 


Inovacije iz Kornita

Kornit,kornit dugogodišnji FESPA Fabric sponzor, predstavio je cjelokupnu liniju strojeva od najmanjih Breeze i Storm t-shirt pisača do 1,8 metarskog roll-to-roll pisača Allegra. Novorazvijena tinta bazirana na NeoPigment tehnologiji omogućuje od sad i ispis na poliesterske materijale.

 

 


 

Mimaki proslavio 40. rođendan

mimakiU poduzeću Mimaki vide važne trendove u rastu digitalne proizvodnje. Njihov štand je bio velik, uzbudljiv i sjajan kao i uvijek. Nudio je posjetiteljima alate i ideje koje će im pomoći u razvoju vlastite kreativnosti. Mimaki rješenja usmjerena na tekstil: Mimaki TS500-1800, idealan je za tisak na majice, tkanine i sportsku odjeću, Mimaki TX500-1800, orijentiran je ispisu na poliesterske materijale te Mimaki JV300-130/160, pisač pogodan za sve, od odjeće do reklamnih materijala. Također, na štandu je predstavljen Mimaki UV flatbed JFX200-2513 LED, pisač koji ispisuje na širokom rasponu podloga od akrila do metala, drva i kamena; Mimaki CJV150 i Mimaki CJV300 integrirani pisači / rezači za širok raspon primjena od znakova na transparentima, naljepnica i grafi ke na platnu te UJF-3042 / UJF6042 LED UV fl atbed pisači koji nude neograničene mogućnosti proizvodnje. Isto tako, predstavljen je i najnoviji član Mimaki obitelji, CFL-605RT, kompaktni plošni rezač koji nudi niz mogućnosti i omogućuje isporuku proizvoda visoke kvalitete.


 

Odlični rezultati Mutoh-a

Na FFespa_mutohESPA-i 2015. u Kolnu, proizvođač pisača širokog formata Mutoh, predstavio je tri nova pisača: ValueJet 405GT, ValueJet 1628X i ValueJet 1938WX. Osim ovih novih pisača, Mutoh je prikazao čitav niz ValueJet pisača. ValueJet 405GT je prvi Mutoh pisač koji ispisuje direktno na proizvode. Ovih pet boja (CMYK i bijela) su posebno izrađene za direktan ispis na majice, kape, platnene torbe itd. Pisač nudi visoku kvalitetu ispisa, ima široko područje ispisa, LCD zaslon osjetljiv na dodir te je jednostavan za korištenje. Zbog pigmentne tinte na bazi vode, može se koristiti na 100% pamučnim materijalima ali i na miješanim materijalima. ValueJet 1628X je prvi Mutoh pisač (162,5cm), koji osim CMYK-a nudi ispis s bijelom i metalik bojom. Razvijen je za ispis raznih, dugorotrajnih vanjskih aplikacija s mogućnošću specijalnih, završnih efekata. Novi ValueJet 1938WX je brzi pisač širine 191cm koji je pogodan i za digitalni prijenos ali i za izravan ispis na materijale bazirane na poliesterima. Idealan je za ispis kućnog tekstila, zavjesa, dekorativnih tkanina, sportske odjeće i raznog znakovlja. Posjetitelji su također na Mutoh štandu imali priliku uživo vidjeti demonstraciju Mutoh LED UV pisača.
Na slici: G. Nick Decock i Robert Leskovac


 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content