Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Fespa 2022 pokrenula grafičku industriju

Fespa Global Print Expo 2022 i za izlagače i za posjetitelje označila je povratak u „normalu“ kada je riječ o sajamskoj industriji. Fespa koja je održana u Berlinu od 31. 5. do 3. 6. prvi je europski sajam održan bez ikakvih Covid zdravstvenih ograničenja. Bila je to ujedno i odlična prilika za provjeriti zdravstveno stanje branše. Sve viđeno u Berlinu pokazalo je da je stanje stabilno s trendom rasta kako se vraća i povjerenje u industriju.

Osam berlinskih hala popunilo je oko 350 izlagača. Među njima su ovaj put, za razliku od sajma Fespa u Amsterdamu prošle godine, bila sva važna imena grafičke industrije. Nedostajali su i ovaj put izlagači iz Kine, kojih je, kako je rekao Michael Ryan, Head of Global Print Expo, trebalo biti oko 200.  

Noviteta, naravno nije nedostajalo. U skladu s globalnim trendom, automatizacija i održivost bile su teme koje su najčešće provlačile na štandovima. Sustainability Spotlight bila je tema kojoj je bio posvećen i četverodnevni konferencijski program. Već tradicionalna izložba  Printeriors i ovaj put je istaknula potencijal tehnologije za zidne obloge i kućni tekstil. Natjecatelji u sklopu World Wrap Masters pokazali kako to izgleda kad  „pravi majstori“ obljepljuju automobile.  

FESPA 2022
Povezivanje tehnologija

Što se tehnologija tiče, Fespa je pokazala da kada je u pitanju ink jet tisak velikog formata možemo sve više očekivati iskorak prema novim tržištima i primjenama. To su primjerice valovita kartonska ambalaža, home decor, tisak tekstila te industrijske primjene. Jedan zanimljiv iskorak zabilježen na ovogodišnjoj Fespa-i napravila je tvrtka Durst koja je izložila Tau 330 RSC rješenje za digitalni tisak etiketa. Tim su potezom, kažu, htjeli pokazati potencijal povezivanja velikog formata s narrow web ink jet-om.

Canon, Durst, Efi, Fujifilm, Kongsberg, Kornit Digital, Mutoh, Polyprint, Summa, Zünd, SwissQPrint samo su neki od proizvođača tehnologija koji su upravo na Fespi predstavili novitete.

„Povratne informacije od izlagača su pozitivne. Ističu kako su se tiskare prilagodile, pronašle svoj put oporavka te su spremne ulagati u tehnologije i rješenja. Automatizacija, održivost i diversifikacija ono su što im je u fokusu“, istaknuo je gosp. Michael Ryan.

Upravni odbor Fespe na press konferenciji najavio je i iduća dva izdanja sajma. Tako nas Fespa iduće godine od 23. do 26. 5. očekuje u Münchenu, a u godini drupe, 2024. Fespa se vraća u Amsterdam.

Fespa je u Berlinu definitivno pokrenula grafičku branšu, a iduće godine u Münchenu očekuje vas nova perspektiva.    


Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content